Fakta:
Vad är mättat fett?
Livsmedelsverket uppskattar att antalet som insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar skulle minska med uppskattningsvis en tredjedel om svenskarna åt 10 gram mindre mättat fett per dag.
Om salt:
Svenskarna äter 10 till 12 gram salt per dag, dubbelt så mycket salt som vi borde äta. Livsmedelsverket rekommenderar i stället 5 till 6 gram salt per dag, vilket är ungefär lika mycket som en tesked.
För mycket salt kan leda till till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.
Livsmedelsverkets tips för att äta mindre mättat fett:
* Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat eller bakar.
* Använd lättmargarin på smörgåsen i stället för smör och Bregott.
* Ät mindre ”osynligt” fett, genom att välja nyckelhålsmärkt mjölk, matfett, ost, korv och andra charkprodukter.
* Ät fisk tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång.
* Använd mindre ost, grädde och crème fraiche i maten, eller välj magrare varianter.
* Skär bort synligt fett från till exempel skinka, kassler och entrecôte.
* Koka eller ugnsstek maten i stället för att steka i stekpanna.
* Släng bort stekfettet i stället för att hälla det på maten.
Så drar du ner på saltet:
* Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser.
* Välj frukostflingor, bröd och pålägg som innehåller mindre salt, titta efter nyckelhålet.
* Minska mängden salt i matlagningen. Även sojasåser och buljong innehåller mycket salt.
* Smaksätt med färska örter eller örtkryddor i stället men se upp med kryddblandningar som ofta innehåller mycket salt.
* Sätt smak på maten med vitlök, ingefära, chili, citron, lime och rött eller vitt vin.
* Byt ut vanligt salt mot mineralörtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.
* Salta inte extra på maten