Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

Buddy Bike sX1.
Buddy Bike sX1 i stadsmiljö.

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Publicerad: 22 Nov, 2022
Läs senare

En närmare titt på detaljerna ger en fingervisning av framtidens elcykel. Unisex-ramen är av karbon/kompositmaterial och formsprutad utan sömmar eller svetskanter och väldigt stabil trots den ringa vikten. Den inbyggda ”single-speed” växeln och drivremmen i stället för traditionell kedja ska minimera servicebehovet och antalet komponenter. Även Sachs-motorn är inkapslad. En Kinekt-sadel med ställbar dämpning och styret med Vecnum-dämpning står för komfort även utanför asfalten.

buddy bike

Hur funkar sX1 i vardagen då? Testversionen var inte fullt utrustad och saknade skärmar, bagagehållare och ljus. Det är säkert en bidragande orsak att ingenting skramlar eller låter förutom den turbinliknande susningen från motorn. En annan är drivremmen och den otroliga vridstyva ramen. Cykeln går att köra bekvämt på alla underlag men känns mest hemma i stads- och lätt terrängmiljö där vi cyklade i sammanlagt ca 600 km.

Accelerationen är en upplevelse och trots den höga supportfaktorn går det lätt att trampa vidare när motorn stänger av vid 25km/h. Här visar sig dock även nackdelen av single-speed; Buddy Bike inbjuder till väldigt snabb cykling, men motståndet av en högre växel saknas i högre hastigheter, så att man inte orkar trampa så snabbt som det skulle behövas. Den andra extremen, dvs start i brant uppförsbacke är ingen lek heller utan möjligheten att växla ner.

 

Överlag är Buddy Bike sX1 ett spännande tillskott i premium-klassen med en hög kvalitetskänsla, smarta detaljer och en råstark motor. Det är bra att tillverkaren planerar att utveckla programmet för motorkontrollen för att åstadkomma en annan utväxling.

+ Vridstyv, stabil och råstark.

- Single-speed inte för alla, priset.

Buddy Bike sX1 i stadsmiljö.

Specifikationer för Buddy Bike sX1

• Motor: 48v motor med 112 Nm från tyska Sachs, 85 Nm motor från Bosch eller 90 Nm motor från Bafang (M500). 2022 kommer endast toppmodellen med Sachs-motor att levereras.

• Batteri: 48v batteri från tyska BMZ på 650 Wh och snabbladdning (4Ah) eller batteri från Bafang på 450 Wh.

• Kugghjul: Slutet växelsystem från tyska Rohloff eller norska Kindernay för lång livslängd och minimalt underhåll. Kan även levereras som enväxlad eller med extern Shimano Deore-växel. År 2022 kan vi erbjuda Rohloff eller enkelhastighet.

• Bromsar: Shimano XT-Deore med fyra keramiska kolvar.

• Underhållsfri remdrift från Gates Carbon Drive eller kedja. 2022 levereras alla med remdrift.

• Ram: 100 % återvinningsbar kolkomposit.

• Reflekterande triangel på ramen för ökad synlighet.

• Handbyggda hjul från tyska Sandmann med 29" zip-däck från Norwegian reTyre eller däck enligt kundkrav.

facebook Comments

Fler nyheter

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Testfaktas köpguide för elcyklar

Det viktigaste när du ska välja elcykel är att tänka igenom hur du ska använda den. Testfakta hjälper dig ta reda på vilken elcykel som passar just dig bäst.

Laboratorietest

Bästa elcyklarna ger mycket extra kraft på vägen

De lättcyklade elcyklarna blir allt mer populära. Men vilken är bäst? Vårt laboratorietest visar på stora skillnader, både när det gäller support och räckvidd, bromsverkan och köregenskaper. 

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.