Elcyklar - en omogen marknad

Elcyklar - en omogen marknad

Vi cyklade 1 000 kilometer på varje cykel i långtidstestet.
Vi cyklade 1 000 kilometer på varje cykel i långtidstestet.

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Publicerad: 27 Mar, 2023
Läs senare

En snabb sökning på internet hittar cirka 100 varumärken av elcyklar som alla erbjuder flera olika modeller och årliga nyheter. Samtidigt som genomsnittspriset fördubblats de senaste tre åren finns ett enormt tryck på försäljningen, vilken ökade med 20 procent under första kvartalet 2022 jämfört med året innan. De höga priserna på bränsle gör att denna utveckling sannolikt kommer att fortsätta.

Den stora variationen i utbudet gör det naturligt att konsumenten söker hjälp och vägledning.

Våra årliga laboratorietester av elcyklar visar genomgående på tydliga tekniska skillnader mellan olika märken. Testerna fokuserar främst på elcykelns räckvidd och bromsarnas prestanda. I det sistnämnda momentet ser vi tydligt att många tillverkares elcyklar är försök att bestycka den gamla goda stålcykeln med motor och batteri. Bromskraften är inte alls anpassad efter elcykelns betydligt högre vikt, och läser man det finstilta står det att cyklisten själv inte får väga mer än ca 80 kg och inte ta med någon väska på färden.

För den genomsnittliga cyklisten som byter från tramp- till elcykel leder nästan alla modeller till ett ”hallelujah-moment”, som oftast lockar till längre turer och mer frekvent användning.

I vårt senaste användartest bad vi därför cykelpendlare, som är beroende av cykeln i vardagen, att testa sju olika modeller och ge sina omdöme efter 1 000 km i sadeln. De fick testa modeller på ett sätt som bara ett fåtal spekulanter kan göra innan de köper elcykel.

Våra testpiloter bestod av både män och kvinnor, dock fler män i år på grund av urvalet av testcyklar. Testpiloternas längd och tyngd varierar och därmed även bedömningen av vissa delmoment.

facebook Comments

Fler nyheter

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Testfaktas köpguide för elcyklar

Det viktigaste när du ska välja elcykel är att tänka igenom hur du ska använda den. Testfakta hjälper dig ta reda på vilken elcykel som passar just dig bäst.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.