Låg kvalitet på lakanen

Låg kvalitet på lakanen

Laboratorietest

Slitstarka lakan som varken noppar sig eller tappar formen är svåra att hitta i svenska butiker. Prislappen ger heller ingen bra vägledning. I Testfaktas test är det dyraste lakanet visserligen bäst, men det billigaste hamnar på en god andraplats.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 7 Jun, 2013
Läs senare

Inget går upp mot känslan att få krypa ner mellan nyrena lakan. Förutsatt att tyget inte täcks av noppor förstås, eller knölar ihop sig till en korv i mitten av sängen för att lakanet har krympt i tvätten.

Testfakta har låtit Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal jämfört kvaliteten på åtta underlakan av olika märken. Resultaten var inte imponerande. Inget av lakanen i testet levde upp till den kvalitetscertifiering som laboratoriet tagit fram tillsammans med representanter för branschen.

– Det är tråkigt, det är ju inga hitta på-nivåer som finns där utan något vi enats om som miniminivå för vad ett lakan bör klara, säger Helena Hjärtnäs, testledare vid Swerea IVF.

I testet har laboratoriet undersökt slitstarkhet, noppbildning, rivstyrka och hur mycket storleken och formen på tyget förändrades efter en tvätt.

[PDF]

Det visade sig att olika lakansfabrikat var olika bra på olika saker. Testvinnaren från Lexington var helt överlägsen i fråga om slitagetålighet. I fråga om krympning var dock Hemtex bättre, och minst noppbildning hade Himla.

- Det kan bero på bomullskvalitet, fiberlängden, hur grova trådarna är, och hur hårt garnet är tvinnat, säger Helena Hjärtnäs.

Enligt henne är det omöjligt att avgöra vad som är ett bra lakan bara genom att känna på tyget.

- Du kan förstås känna tjockleken, men det säger inget om ifall det kommer få noppor eller bli skevt. Det var därför vi tog fram en kvalitetscertifiering för lakan, som en hjälp för konsumenten. Men vi ser ju här att tillverkarna har en bit kvar innan de uppfyller alla krav.

Förutom att testa tygets egenskaper mätte laboratoriet även halterna av några av de farliga kemikalier som kan förekomma i textilier. Här gav två av lakanen träff: Hemtex visade sig innehålla formaldehyd, och i lakanet från Södahl hittade laboratoriet nonylfenoletoxylater. Nivåerna låg dock under de gränser som den utbredda miljö- och hälsostandarden Oeko-Tex 100 kräver.

– Det är mycket små mängder, och det är positivt att ni inte hittat mer. Vi vet att textilbranschen är väldigt kemikalietyngd, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Formaldehyd används i textilier för att motverka krympning och skrynklor. Det är allergiframkallande och misstänks kunna orsaka cancer. Nonylfenoletoxylat används under tillverkningsprocessen av tyg, och är giftigt för vattenlevande organismer.

I Sverige finns idag inga tvingande regler som säger hur mycket av dessa ämnen ett tyg får innehålla. Däremot finns den frivilliga märkningen Confidence in textiles, vars standard Oeko-Tex 100 många tillverkare håller sig till.

Även om ämnena enligt Marcus Hagberg inte är skadliga för användaren i de nivåer som Testfakta hittade är rådet från Kemikalieinspektionen att ändå alltid tvätta nya textilier före användning.

– Det vi inte vet så mycket om ännu är cocktaileffekten, vad små mängder av olika kemikalier kan göra när de blandas. Därför är det bra att undvika det man kan.

 

Fakta om testet

På uppdrag av Testfakta har Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal gjort jämförande tester av 8 lakan från olika tillverkare.

Testet omfattar följande delar:

Slitagetålighet (Nötningshärdighet)

En rund provkropp av tyget monteras på undersidan av en ”tallrik” som snurrar i ett visst mönster mot en ullväv. Provkroppen får snurra (nötas) tills tyget går sönder (två trådbrott). Härdigheten anges i antal varv till trådbrott. Krav enligt kvalitetscerifiering är minst 10 000 varv.

Före detta testmoment hade tyget tvättats och torkats 10 ggr enligt tvättinstruktion.

Noppbildning

Tyget monteras på undersidan av en ”tallrik” som snurrar i ett visst mönster, dels mot samma tyg, dels mot ullväv. Med jämna mellanrum bedöms om och hur tyget noppat sig eller bildat ludd. Visuell bedömning. Totalt 5000 nötningsvarv. Krav enligt certifieringsstandard är lite till måttligt ytludd eller noppighet efter 2000 varv.

Före detta testmoment hade tyget tvättats och torkats 10 ggr enligt tvättinstruktion.

Rivkraft

En provkropp klipps ur tyget. I denna klipps ett snitt och laboratoriet mäter vilken kraft som krävs för att riva sönder tyget från snittet. Tygets båda riktningar provas. Detta visar trådarnas styrka.

Krav enligt kvalitetscertifiering är att trådarna klarar en rivkraft på minst 10 N.

Dimensionsändring efter en vattentvätt och torkning

• Laboratoriet mäter längden respektive bredden på en provbit för att se hur mycket tyget har krympt efter en tvätt. Krav enligt kvalitetscertifiering: inte mer än 5% krympning.

• Laboratoriet mäter längden och bredden på hela lakanet efter en tvätt för att se hur mycket måtten då skiljer sig från de mått som deklareras vid köpet. Krav enligt kvalitetscertifiering: inte mer än 1,5 % skillnad mot angivna mått.

•Laboratoriet mäter hur mycket lakanet vridit sig, ”blivit snett” efter en tvätt. Krav enligt kvalitetscertifiering: inte mer än 2%

Halten fri formaldehyd

Bestämdes enligt SS EN ISO 14 184-1:2011

Enligt kraven i standarden Oeko- Tex 100 ska halten vara max 75% mg/kg för klass II, hudnära textilier. Högst uppmätta halt (Hemtex) i testet var 44 mg/kg.

Halten alkylfenoler (AP) och alkylfenoletoxylater (APEO)

Bestämdes enligt Oeko-tex. Summan av flera olika alkylfenoler (AP) och alkylfenolethoxylater (APEO) ska ej överstiga 500 mg /kg.

Högst uppmätta -halt har Södahl med 22 mg/kg nonylfenoletoxylater.

Fakta: Kvalitetskrav för bäddtextilier

Swerea IVF:s kvalitetscertifiering för bäddtextilier togs fram 2011 i samråd med representanter från textilbranschen. För certifiering ställs krav på noppbildning, nötningstålighet, rivstyrka och max tillåten förändring av tyget efter tvätt.
Än så länge finns inga certifierade bäddlinnen på marknaden.

 

Fakta: Oeko- tex / Confidence in textiles

Oeo-Tex Standard 100 är en världsomfattande hälsomärkning

för textila råvaror och slutprodukter. Märket ska garantera att

den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra

hälsoproblem. För att en produkt ska få märkas måste det säkerställas att inga hälsofarliga kemikalier finns kvar i textilen. Oeko-Tex 100 ställer inga krav på ekologisk produktion eller på arbetsvillkor.

Källa: Sveriges Konsumenter.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.