Låg kvalitet på lakanen

Låg kvalitet på lakanen

Laboratorietest

Slitstarka lakan som varken noppar sig eller tappar formen är svåra att hitta i svenska butiker. Prislappen ger heller ingen bra vägledning. I Testfaktas test är det dyraste lakanet visserligen bäst, men det billigaste hamnar på en god andraplats.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 7 Jun, 2013
Läs senare

Inget går upp mot känslan att få krypa ner mellan nyrena lakan. Förutsatt att tyget inte täcks av noppor förstås, eller knölar ihop sig till en korv i mitten av sängen för att lakanet har krympt i tvätten.

Testfakta har låtit Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal jämfört kvaliteten på åtta underlakan av olika märken. Resultaten var inte imponerande. Inget av lakanen i testet levde upp till den kvalitetscertifiering som laboratoriet tagit fram tillsammans med representanter för branschen.

– Det är tråkigt, det är ju inga hitta på-nivåer som finns där utan något vi enats om som miniminivå för vad ett lakan bör klara, säger Helena Hjärtnäs, testledare vid Swerea IVF.

I testet har laboratoriet undersökt slitstarkhet, noppbildning, rivstyrka och hur mycket storleken och formen på tyget förändrades efter en tvätt.

[PDF]

Det visade sig att olika lakansfabrikat var olika bra på olika saker. Testvinnaren från Lexington var helt överlägsen i fråga om slitagetålighet. I fråga om krympning var dock Hemtex bättre, och minst noppbildning hade Himla.

- Det kan bero på bomullskvalitet, fiberlängden, hur grova trådarna är, och hur hårt garnet är tvinnat, säger Helena Hjärtnäs.

Enligt henne är det omöjligt att avgöra vad som är ett bra lakan bara genom att känna på tyget.

- Du kan förstås känna tjockleken, men det säger inget om ifall det kommer få noppor eller bli skevt. Det var därför vi tog fram en kvalitetscertifiering för lakan, som en hjälp för konsumenten. Men vi ser ju här att tillverkarna har en bit kvar innan de uppfyller alla krav.

Förutom att testa tygets egenskaper mätte laboratoriet även halterna av några av de farliga kemikalier som kan förekomma i textilier. Här gav två av lakanen träff: Hemtex visade sig innehålla formaldehyd, och i lakanet från Södahl hittade laboratoriet nonylfenoletoxylater. Nivåerna låg dock under de gränser som den utbredda miljö- och hälsostandarden Oeko-Tex 100 kräver.

– Det är mycket små mängder, och det är positivt att ni inte hittat mer. Vi vet att textilbranschen är väldigt kemikalietyngd, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Formaldehyd används i textilier för att motverka krympning och skrynklor. Det är allergiframkallande och misstänks kunna orsaka cancer. Nonylfenoletoxylat används under tillverkningsprocessen av tyg, och är giftigt för vattenlevande organismer.

I Sverige finns idag inga tvingande regler som säger hur mycket av dessa ämnen ett tyg får innehålla. Däremot finns den frivilliga märkningen Confidence in textiles, vars standard Oeko-Tex 100 många tillverkare håller sig till.

Även om ämnena enligt Marcus Hagberg inte är skadliga för användaren i de nivåer som Testfakta hittade är rådet från Kemikalieinspektionen att ändå alltid tvätta nya textilier före användning.

– Det vi inte vet så mycket om ännu är cocktaileffekten, vad små mängder av olika kemikalier kan göra när de blandas. Därför är det bra att undvika det man kan.

 

Fakta om testet

På uppdrag av Testfakta har Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal gjort jämförande tester av 8 lakan från olika tillverkare.

Testet omfattar följande delar:

Slitagetålighet (Nötningshärdighet)

En rund provkropp av tyget monteras på undersidan av en ”tallrik” som snurrar i ett visst mönster mot en ullväv. Provkroppen får snurra (nötas) tills tyget går sönder (två trådbrott). Härdigheten anges i antal varv till trådbrott. Krav enligt kvalitetscerifiering är minst 10 000 varv.

Före detta testmoment hade tyget tvättats och torkats 10 ggr enligt tvättinstruktion.

Noppbildning

Tyget monteras på undersidan av en ”tallrik” som snurrar i ett visst mönster, dels mot samma tyg, dels mot ullväv. Med jämna mellanrum bedöms om och hur tyget noppat sig eller bildat ludd. Visuell bedömning. Totalt 5000 nötningsvarv. Krav enligt certifieringsstandard är lite till måttligt ytludd eller noppighet efter 2000 varv.

Före detta testmoment hade tyget tvättats och torkats 10 ggr enligt tvättinstruktion.

Rivkraft

En provkropp klipps ur tyget. I denna klipps ett snitt och laboratoriet mäter vilken kraft som krävs för att riva sönder tyget från snittet. Tygets båda riktningar provas. Detta visar trådarnas styrka.

Krav enligt kvalitetscertifiering är att trådarna klarar en rivkraft på minst 10 N.

Dimensionsändring efter en vattentvätt och torkning

• Laboratoriet mäter längden respektive bredden på en provbit för att se hur mycket tyget har krympt efter en tvätt. Krav enligt kvalitetscertifiering: inte mer än 5% krympning.

• Laboratoriet mäter längden och bredden på hela lakanet efter en tvätt för att se hur mycket måtten då skiljer sig från de mått som deklareras vid köpet. Krav enligt kvalitetscertifiering: inte mer än 1,5 % skillnad mot angivna mått.

•Laboratoriet mäter hur mycket lakanet vridit sig, ”blivit snett” efter en tvätt. Krav enligt kvalitetscertifiering: inte mer än 2%

Halten fri formaldehyd

Bestämdes enligt SS EN ISO 14 184-1:2011

Enligt kraven i standarden Oeko- Tex 100 ska halten vara max 75% mg/kg för klass II, hudnära textilier. Högst uppmätta halt (Hemtex) i testet var 44 mg/kg.

Halten alkylfenoler (AP) och alkylfenoletoxylater (APEO)

Bestämdes enligt Oeko-tex. Summan av flera olika alkylfenoler (AP) och alkylfenolethoxylater (APEO) ska ej överstiga 500 mg /kg.

Högst uppmätta -halt har Södahl med 22 mg/kg nonylfenoletoxylater.

Fakta: Kvalitetskrav för bäddtextilier

Swerea IVF:s kvalitetscertifiering för bäddtextilier togs fram 2011 i samråd med representanter från textilbranschen. För certifiering ställs krav på noppbildning, nötningstålighet, rivstyrka och max tillåten förändring av tyget efter tvätt.
Än så länge finns inga certifierade bäddlinnen på marknaden.

 

Fakta: Oeko- tex / Confidence in textiles

Oeo-Tex Standard 100 är en världsomfattande hälsomärkning

för textila råvaror och slutprodukter. Märket ska garantera att

den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra

hälsoproblem. För att en produkt ska få märkas måste det säkerställas att inga hälsofarliga kemikalier finns kvar i textilen. Oeko-Tex 100 ställer inga krav på ekologisk produktion eller på arbetsvillkor.

Källa: Sveriges Konsumenter.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Laboratorietest

Skummadrassen utmanar resårsängen

Glöm ungdomens tunna skumgummimadrass som idag endast tas fram när barnen har pyjamasparty. En ny generation ergonomiska skummadrasser ger en ergonomi i nivå med de klassiska resårsängarna, visar Testfaktas uppdragstest.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i standardklassen

Rätt stöd för axlar och nacke är avgörande för en god sömn. Men för att nackmusklerna ska kunna slappna av behövs en avlastande säng. Flera sängar i Testfaktas laboratorietest av kontinentalsängar har bra ergonomi, men det som utmärker de bästa är att de också andas bra och har bra uthållighet.

Laboratorietest

Rusta ljusslinga

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas ljusslinga Outdoor LED Light System. Rustas ljusslinga har testats tillsammans med jämförbara ljusslingor från Jula och Markslöjd. Ljusslingan från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta glasräcke

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas glasräcke avsett för montering på altan. Rustas glasräcke har testats tillsammans med jämförbara glasräcken från Bauhaus och Jula. Glasräcket från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Stora skillnader mellan olika maskindiskmedel

Ett stort test av maskindiskmedel visar att ett par produkter har svårt att få disken och diskmaskinen ren. Vinnaren klarar dock rengöringen med nästan full pott.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i premiumklassen

En bra säng ger kroppen låter kroppen vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi egentligen och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett kontinentalsängar i den högre prisklassen. 

Laboratorietest

Rusta färdigblandad spolarvätska -18°C

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas färdigblandade spolarvätska. Testet som utförts av tyska Dekra visar att spolarvätskan presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Uppgradera din gamla säng med en bra bäddmadrass

En bra bäddmadrass kan förbättra komforten i din gamla säng.
— En ny bäddmadrass kan finjustera de ergonomiska egenskaperna i din säng, förklarar Mikael Johansson utvecklingschef på Hilding.

Laboratorietest

Rusta ångstrykjärn Berry 2200W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas ångstrykjärn Berry 2200 W. Rustas ångstrykjärn presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Canvac luftrenare CLR6540V

Testfakta Research har på uppdrag av Elon laboratorietestat Canvac CLR6540V luftrenare.  Canvac har hög max-kapacitet, klarar att rena rum upp till 15 kvadratmeter vid mycket låg ljudnivå (20dB) och är enkel att använda.

Laboratorietest

Byggmax impregnerad trall

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat och verifierat kvaliteten på Byggmax tryckimpregnerade trallvirke. Resultatet för fyra olika batcher visar att trallvirket uppfyller kraven på virkeskvalitet och impregnering samt att levererade längder motsvarar specifikationen.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmärkning av yogamattor

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamattor testas glidmotstånd, tryckfördelning, tålighet, rengöring och innehåll av skadliga kemikalier. För att uppfylla kraven för kvalitetsmärkningen måste yogamattan prestera genomgående bra i samtliga testmoment.

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Laboratorietest

New York kontinentalsäng

Kontinentalsängen New York från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för större och tyngre personer, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen New York uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyp L (large).

Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Vilken är den bästa ramsängen? Och vad är det som skiljer storsäljarna åt? Testfakta Research har testat tio av de största sängtillverkarnas ramsängar – och det är stora skillnader mellan sängarna.

Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.