Att man väljer växtbaserade proteinkällor framför kött, fisk och mejerier kan ha många orsaker. Någon gör det för klimatets skull, andra för att det känns mer hälsosamt. Oavsett skäl har utbudet av växtbaserade alternativ till traditionella kött- fisk- och mjölkprodukter vuxit rejält i butikerna de senaste åren.
En vanlig form av vegetariska köttsubstitut är frysta bitar med neutral smak som är tänkta att smaksättas med valfri kryddning och användas stekta som de är eller till exempel i grytor, sallader och kebab.
Testfakta har på uppdrag av Livekindly Collective AB (Oumph) låtit testa fyra olika sorters vegobitar för att se hur de står sig mot varandra, dels i ett smaktest och dels i en kemisk analys av innehållet.
[PDF]
Tio erfarna kockar bedömde de olika produkternas kvalitet i ett sensoriskt blindtest där man betygssatte smak, konsistens, doft och utseende. Resultatet visar på stora skillnader, framför allt när det gäller konsistensen. Omdömet för Anamma var t ex. ”svampig och seg”, Hälsans kök bedömdes ”torr och hård”, medan Oumph fick omdömen som ”trådig”, ”bra saftighet” och ”perfekt substitut till kebab”.
– Att äta mat är en sensorisk upplevelse där utseende, doft, smak, aromer och textur alltid samverkar. Ibland framträder vissa egenskaper som viktigare än andra, säger Johan Swahn, sensorisk forskare och grundare av The Taste Lab som genomfört det sensoriska testet.
Han menar att konsistens är starkt kopplat till kvalitetsupplevelsen.
– I testet blev det snabbt tydligt vilken avgörande roll texturen spelar för hur mycket en produkt uppskattas. Konsistensen blir därmed extra viktig för produkter som är tänkta att användas i rätter där de ska stå för mycket av texturen, som i grytor, sallader och wraps.
Testfakta har även låtit genomföra en kemisk analys av vegobitarna för att spåra några av de näringsämnena som man får i sig när man äter animaliskt kött. Även om produkterna innehåller järn och zink så är det bara en bråkdel som tas upp av kroppen. Boven i dramat heter fytinsyra, ett sorts salt som finns naturligt i bönor och baljväxter och som hämmar upptaget av mineraler i kroppen.
Den kemiska analysen visar också att ingen av produkterna innehåller vare sig B9 eller B12, vitaminer som finns naturligt i gröna bladgrönsaker och bönor respektive kött, fisk och mjölk.
Högst betyg i smaktestet får Oumph med 7,5 av 10, följt av Quorn med 6,8. Oumph och Quorn får båda genomgående bra betyg men Oumph sticker ut med bättre konsistens och utseende (stekyta och storlek). Klart sämst betyg får Anamma med 3,8. Anammas betyg dras framför allt ned av att konsistensen upplevs som svampig och seg, men även produktens smak och doft får tummen ner av kockpanelen.