Flera chipssorter överstiger EU:s kommande riktvärde för akrylamid med råge, visar Testfaktas test. Värst är originalchipsen från OLW men även Änglamark och Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
– De här nivåerna kommer inte att accepteras när reglerna träder i kraft senare i vår. Tillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser, säger Petra Fohgelberg, som arbetar vid Livsmedelsverkets kontrollenhet.
Riskerna med akrylamid i maten har varit på tapeten under många år. Trots detta har det gått trögt för branschen att sänka halterna. Därför har EU kommit överens om en ny lagstiftning som kommer att börja gälla från och med april i år. Bland annat har man tagit fram så kallade åtgärdsnivåer – en form av riktvärden för olika livsmedel som producenterna måste hålla sig under. Gör man inte det är man tvingad att åtgärda sin tillverkning.
[PDF]
Chips, som är en av de vanligaste källorna till akrylamid från livsmedel, får inte innehålla högre halter än 750 mikrogram per kilo. OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1 700 mikrogram. Även Änglamark och Bjäre ligger klart över medan OLW:s Naturchips ligger precis på gränsen.
Akrylamid är klassificerat som cancerframkallande. Beräkningar som gjorts visar att ämnet kan ligga bakom cirka 500 cancerfall per år i Sverige och enligt Livsmedelsverket innebär halterna i vissa livsmedel risker som man normalt sett inte accepterar för mat. Så varför tillåter man att de här produkterna säljs – särskilt chips och pommes frites där det inte finns några hälsomässiga fördelar?
– Växtskyddsmedel som är cancerogena är förbjudna. Men när det gäller naturliga ämnen, miljögifter eller ämnen som tillkommer under processen arbetar vi i stället tillsammans med industrin för att sänka halterna så mycket som bara är möjligt, säger Petra Fohgelberg.
Akrylamid bildas vid upphettning som en reaktion mellan aminosyror och socker. Såväl tillagningstemperatur som potatissort och lagring av potatisen har betydelse för halterna av akrylamid i den färdiga produkten.
Testet visar också att det går att minska halterna. Minst akrylamid innehåller linschipsen, men även potatischipsen från Pringles, Estrella och Lantchips ligger klart under det kommande gränsvärdet.
På Estrella har man lyckats få ned halten av akrylamid med hjälp av flera olika metoder, enligt företagets utvecklingschef Anders Andersson. Dels handlar det om potatissorter och lagring, men man har även en egen metod för att reducera sockerhalten i potatisen innan fritering.
– Genom att skicka elektriska pulser genom potatisen kan vi öppna upp cellerna och plocka bort mellan 40 och 50 procent av sockret utan att näringsämnen och smak försvinner, säger han.