Fett, kalorier och salt. Att våra älskade snabbmatsfavoriter inte är några hälsotallrikar är ingen nyhet. Men allt som går snabbt är inte skräp, visar Testfaktas genomgång av innehållet i nio populära rätter. Näringsvärdena är tagna från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och bedömningen har gjorts av dietisten Sara Ask.
– Både sushi och falafel är riktigt bra mat. Falafel för att den är näringstät och sushi för att den ger d-vitamin, selen och nyttigt fett som många får för lite av, säger hon.
– Man bör dock tänka på att soja är väldigt salt. Här har vi bara räknat med en matsked soja och ändå blir sushin klart saltast av alla rätter i jämförelsen.
Även fiskburgaren får plus i kanten då den är en bra källa till mineralen selen och innehåller nyttigare fett än exempelvis en vanlig hamburgare. Däremot är fiskburgaren en riktig energibomb och inget för den som räknar kalorier.
Värstingarna i sammanhanget är pizza och pommes frites. De ger mycket fett, salt och kalorier, men knappt någon näring alls.
– Man vill gärna att maten ska ge så mycket näring per kalori som möjligt. Hamburgaren och korven ger inte heller så mycket näring i förhållande till energi. Kebaben ett klart bättre alternativ eftersom den innehåller mer näring per kalori.
I undersökningen har vi jämfört näringsinnehållet per hundra gram. Men självklart spelar det även roll hur mycket man äter. På en pizza går det till exempel tre och en halv korvar med bröd.
– En pizza motsvarar nästan en halv dags energibehov och med tanke på hur näringsfattig den är måste man äta extremt kalorisnålt och näringsriktigt resten av dagen för att få i sig det man behöver och samtidigt inte gå upp för mycket i vikt.
– Äter man pizza mer än en gång i veckan bör man ta sig en tankeställare. Särskilt om man inte rör på sig så mycket.
Sara Ask tycker ändå att man kan unna sig snabbmat då och då. Och det går att göra maten nyttigare genom att välja bort och välja till.
– Ett problem med snabbmat är att det ofta ingår dåliga tillbehör som läsk och pommes frites. Om man väljer bort det och i stället ber om fullkornsbröd och mer grönsaker så behöver det inte bli så illa.
Jämförelsen visar också att fisk- och vegoalternativen är bättre än de med kött.
– Förutom att falafel och sojakorv innehåller mer fibrer och näring så är det också bättre ur andra aspekter. Rött kött är både dåligt för miljön och en riskfaktor för flera vanliga cancerformer som exempelvis ändtarmscancer.