Livsmedelsverket har undersökt arsenikhalten i 102 olika risprodukter på den svenska marknaden. I vissa fall var halterna av arsenik höga, och på lång sikt kan ett högt intag öka risken för cancer.
Riskakor visade sig innehålla mer än andra risprodukter, och ett litet barn som äter två till fyra riskakor per vecka riskerar att få i sig mycket arsenik, skriver Livsmedelsverket. Rådet är därför att inte ge barn under sex år riskakor alls.
- Många barn äter riskakor som mellanmål, men tyvärr måste vi avråda från det. Även andra länder ger detta råd, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Vanligt ris och andra risprodukter bör barn inte äta mer än fyra gånger i veckan, till exempel risgröt, risnudlar och rismellanmål.
Inte heller vuxna bör äta risprodukter varje dag, eftersom man då kan få i sig för mycket arsenik.
Undersökningen visade också att det går att påverka halten arsenik i det ris man kokar själv. Genom att koka riset med mycket vatten som sedan hälls av kan arsenikhalten i riset minskas med mer än hälften. Däremot försvinner inte arseniken om man bara sköljer riset före kokning.