Så slipper du dålig plast

Så slipper du dålig plast

Plast kommer i otaliga former.

Det finns idag hundratals typer av plast och varje år tillkommer nya. Därför kan det vara svårt att veta vilka plaster som man ska välja – och välja bort. Testfakta reder ut vilka plaster du ska undvika, och hur.

Publicerad: 30 Sep, 2022
Läs senare

Plast gör på många sätt den moderna världen möjlig: det väger lite, är mångsidigt och billigt. Därför finns plast överallt omkring oss: i matförpackningar, elektronik, kläder, leksaker, byggmaterial, och så vidare. 

Men beroende på tillsatserna kan plast också vara skadlig för hälsan och naturen. Tyvärr måste plasttillverkarna inte redovisa om deras plast innehåller tillsatser som kan läcka ut eller inte.  Därför behöver den som vill vara försiktig läsa på själv. Vi hjälper till här.

Är plast dåligt för naturen?

Plast orsakar en del problem för naturen. Av flera anledningar. Dels eftersom plast tillverkas av olja, som är en icke-förnybar energikälla, dels för att pyttesmå partiklar, kallade mikroplaster, slits från plastens yta och kommer ut i naturen och in i djur och människor. Där kan de orsaka problem i hormonsystemet. En till anledning är att sortering och återanvändning av plast kommer med problem. Vissa plaster går inte att återanvända, så de bränns som sopor. 

Trots det har plast vissa miljömässiga fördelar. En plastförpackad gurka kan hålla sig fräsch i två veckor, medan den oförpackade gurkan blir dålig efter bara tre dagar, för att ta ett exempel.

Är plast farligt för hälsan?

Man behöver inte vara rädd runt plast, men det är smart att rensa ut mjuk plast och att göra medvetna val när man handlar nya produkter. Biobaserade plaster är ofta bättre, men även där kan tillsatser med hälsofarliga ämnen förekomma.

Plast som material är för stort för kroppen att ta upp, men ibland kan plastpartiklar finnas kvar från tillverkningen och de är tillräckligt små för att tas upp av kroppen.  Vissa tillsatser i plast har enligt studier visat sig kunna orsaka allergier, hormonstörningar, reproduktionsstörningar, och till och med cancer.

Plaster att se upp för

Eftersom det nite krävs en innehållsförteckning på plast så behöver man själv läsa på för att identifiera de sämre plastsorterna.

De här plasterna innehåller ofta farliga tillsatser och är bäst att undvika: 

Polyvinylklorid (PVC, nr 3)
Denna plast innehåller cancerframkallande material och tillsatser som ska göra plasten mjuk, ftalater. De är hormonstörande och kan släppa från materialitet när det används. 
PVC används i skor, tryck på kläder, konstläder, leksaker (till exempel bollar, dockor och badleksaker) och byggmaterial.

Polystyren (PS, nr 6)
Ämnet polystyren är cancerframkallande och misstänks också vara hormonstörande. Polystyren används mest i engångsförpackningar - plastglas och förpackningar av färdigmat. Undvik att värma mat i sådana förpackningar då plastens byggstenar kan läcka ut i maten. 
Även pärlplattor, inredning i kylskåp, och elektronik kan vara gjorda av polystyren.

Polyuretan (PU)
Denna plast är skapad av ämnet isocyanater som kan vara allergi- och cancerframkallande. Det kan också innehålla tillsatser av hormonstörande PFAS. Polyuretan har delvis ersatt PVC eftersom tillsatserna inte läcker ut lika lätt, men det anses ändå inte fullständigt tryggt. PU förekommer i kläder med plasttryck, regnkläder, konstläder, gummimattor och byggnadsmaterial så som golv och tapet.

Polykarbonat (PC nr 7) 
Det här är en hård, slitstark plast som ofta är genomskinlig. Produkter av PC är till exempel CD-skivor, mobiltelefoner, livsmedelsförpackningar, flaskor, vattenkannor och leksaker i genomskinlig plast. PC innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA).

Melamin (nr 7) 
En hård plast som ofta används i bilddekorerade muggar, tallrikar och skålar för barn. Ämnet melamin är giftigt för njurarna och kan läcka ut ur produkter i melaminplast. Vissa melaminprodukter har också visat sig innehålla formaldehyd som är cancer- och allergiframkallande. Melamin ska helst inte komma i kontakt med varm mat.

PFAS (Per- pch polyfluorerade plaster) 
Är populära i många produkter eftersom de är avstötande mot fett, smuts och vatten. PFAS finns flera olika varianter, till exempel PFOS, PFOA, PTFE, FTOH. De finns bland annat i kastruller, stekpannor och ugnsformar med teflonyta, pizzakartonger, mikropopcorn-påsar, allväderskläder, skor-, väskor- och möbler med impregnering.
Om ytan repas eller utsätts för höga temperaturer (250-300 grader, 
som i stekpannor och kastruller) kan skadliga ämnen avges. Dessa ämnen bryts ned väldigt långsamt i naturen, och vissa blir mer skadliga när de bryts ner. De anses vara hormonstörande och påverka immunförsvaret.


Plaster med farliga tillsatser

Det kan vara svårt att minnas alla namn på dessa plaster. Ett annat sätt att komma ihåg vilka som är bäst att undvika är att lära sig vilka plaster som brukar ha farliga tillsatser (från Naturskyddsföreningen):

  • Plastprodukter med tillsatser för att göra dem flamsäkra (som elkablar och plast i elektronik). 
     
  • Plastprodukter med tillsatser för att göra dem antibakteriella (som skor och träningskläder).  
     
  • Plastprodukter med tillsatser som ger en smuts- och vattenavstötande yta (som stekpannor med non-stickbeläggning, funktionskläder, skor, soffor mm).  
     
  • Plast med tillsatser av mjukgörare, så kallade ftalater, som mjuk PVC, framförallt äldre produkter samt produkter importerat från utanför EU (så som badpooler, skor och stövlar, väskor och produkter av konstläder, samt plastleksaker äldre än 2007).   
Fyra tips för att slippa de värsta plasterna

1. Byt ut köksutrustning i plast till metall, trä, porslin och glas.Främst sådant som kommer i kontakt med mat under värme: stekspadar, teflonpannor, vattenkokare i plast och plastförpackningar som körs i mikron.

2. Se över elektronik i hemmet. Dammtorka ofta runt apparater för att minska damm från plast. Undvik att ha datorer, musikanläggningar, med mera i sovrummet, där man vistas mest. De är behandlade med flamskyddsmedel och kan läcka dåliga ämnen när de är varma.

3. Ta bort mjuka plastleksaker som luktar eller känns kladdiga från barnrummet. Se också upp med att låta barn leka med elektronik. Det finns lagar som reglerar vilka plaster som får finnas i nya leksaker. Mobiltelefoner och annan elektronik räknas inte dit. 

4. Undvik att köpa kläder, skor, och inredning med ytbehandling av PFAS. 

Plaster som är okej

Enligt vad man vet i nuläget är dessa plaster trygga val:

Polyeten (PE, nr 1) och Polypropen (PP, nr 5)
Dessa plaster anses säkra ifall inga farliga tillsatser har adderats. PE kan antingen vara mjuk eller hård, medan PP är en hård plast. PE finns också som bioplast, bio-polyeten, som skapas från förnybara källor som sockerrör. PE och PP finns i plastpåsar, klädhängare, hushållsmaskiner, förvaringsaskar, leksaker och handtag.

Polylaktid (PLA, nr 7)
PLA är en bioplast som produceras från mjölksyra eller bambu. Det används till exempel i muggar, leksaker, skärbrädor, slevar och leksaker. 

Här kan kan läsa om fler plastsorter och deras egenskaper.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.

Testfakta Bio-based: vår certifiering för hållbara produkter

bio-based logotypTestfakta Bio-based är en certifiering av hållbart producerade produkter som ska få fler konsumenter att välja biobaserade alternativ. På produkten syns den som en tydlig märkning.

Genom att välja biobaserade alternativ där det är möjligt bidrar man till att begränsa klimatpåverkan och gå mot ett fossilfritt samhälle.

Läs mer om Testfakta Bio-based här.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.