Håll trädgården grön trots vattenbrist

Håll trädgården grön trots vattenbrist

Så klarar du trädgården i torkan
Risk för vattenbrist gör att många kommuner hänvisar till vattenkanna och regntunna om du ska vattna i trädgården. Men det finns flera knep för att få ut så mycket som möjligt av det lilla vatten som finns. Foto: Shutterstock

Vattenbrist hotar stora delar av landet och flera kommuner har redan infört bevattningsförbud. Testfakta ger de bästa tipsen hur du håller trädgården grön samtidigt som du sparar på dricksvattnet.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 24 Jun, 2017
Läs senare

Odlingsintresset har ökat i Sverige de senaste åren och hos många är förhoppningarna på trädgården stora såhär års. Samtidigt befarar myndigheterna att vi i år kan få den allvarligaste vattenbristen på 100 år. Mycket låga grundvattennivåer har gjort att en rad kommuner infört bevattningsförbud. Och fler kan det bli om sommarvädret blir torrt.

– Vi trädgårdsodlare kommer nog bli tvungna att vänja oss och anpassa oss. Vårt klimat är under förändring. Vi får allt mindre nederbörd under vintern med torrare vårar och ett underskott av vatten på sommaren som följd, säger Lotta Nordmark, lärare och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

En anpassning av trädgården handlar både om att välja mer torktåliga grödor och se till att ta vara på det vatten vi har. Det gäller också att portionera vattnet till de växter som verkligen behöver.

– Glöm gräsmattorna. De tål att bli uttorkade och kommer igen. Om du ska anlägga en ny gräsmatta så se till att välja en torktålig grässort, säger Lotta Nordmark.

Ett måste för varje trädgård är förstås en stor regntunna för att ta vara på regnvattnet. Det går också bra att ta vara på disk- och badvatten och vattna med det.

– Väljer du ett miljövänligt diskmedel, tvål och schampo så går det utmärkt. Känner du dig ändå osäker, häll gråvattnet på blommor och buskar och spar regnvattnet till trädgårdslandet, säger Lotta Nordmark.

För att vattnet ska komma växterna till godo är det också viktigt att vattna då det är svalt, på kvällen eller tidigt på morgonen. Annars dunstar det mesta bort i värmen. Att täcka jorden mellan plantorna med täckbark är ytterligare ett sätt att minska avdunstningen och behålla fukten i jorden.

– Det funkar bra att täcka med gräsklipp också, men det kan bli problem med mördarsniglarna, de älskar at gömma sig under gräset.

För den som har ett grönsaksland kan droppbevattning vara en bra idé. Då droppar det succesivt ut vatten från slangen precis vid plantorna, vilket minskar eventuellt spill.

– Det går att koppla droppbevattningen till regntunnan, men då behövs en liten pump också.

Som odlare behöver man också lära sig vilka grödor som har mer djupgående rotsystem och därmed tål torka bättre, säger Lotta Nordmark.

– Till exempel brukar morot tåla torkan bra, den har djupa rötter och kräver mer vatten först på höstkanten när roten växter till. Då brukar det också komma mer regn. Man får helt enkelt tänka ett varv till när man planerar vad som ska odlas och fråga i handelsträdgården.

Fler tips för en torktålig trädgård

• Odla torktåligare växter

Bladgrönsaker som sallad, spenat och ruccola har grunda rotsystem som behöver lite vatten ofta och tål torka dåligt.

Rotfrukter och vitkål är exempel på växter med djupa rotsystem som hellre vill ha mycket vatten sällan och däremellan tål torka bättre.

• Välj rätt gräs för gräsmattan.

Många vill ha ett gräsfrö som etablerar sig fort och väljer blandningar med vitgröe-frö. Men det kräver mycket vatten för att inte torka ut och bli fult. Välj istället gräsfröblandningar med till exempel svingelgräs eller rödven som har större rotsystem och är tåligare mot torka.

• Byt inte ut gräsmattan mot sten

Stenläggningar lagrar värme och gör att trädgården blir ännu torrare. Gräsmattan är bättre (även om den ibland är torr) för de övriga växterna eftersom den bidrar till att skapa ett behagligt klimat i trädgården.

• Ta vara på spillvattnet

Behöver du spola en stund för att få varmvatten? Samla det vattnet i en hink. Ta även vara på disk- och badvatten.

• Odla i självvattnande krukor

Om du odlar i krukor, sätt tomater och andra törstiga grödor i självvattnande krukor. De har vanligen en vattenreservoar i botten. Därifrån kommer vattnet direkt till plantans rötter, och avdunstningen blir mindre än om man häller på vatten ovanifrån.

Källa: Lotta Nordmark, SLU

 

Fakta om vattenbristen

I maj gick nio svenska myndigheter ut med en gemensam varning för att vattenbrist hotar stora delar av landet. Rådet till den som har enskild brunn är att kontrollera nivån i vattentäkten och tänka igenom vilka alternativ som finns om brunnen sinar.

Den som är ansluten till kommunal vattenförsörjning bör vara uppmärksam på information från kommunen om eventuella restriktioner.

Bevattningsförbud innebär som regel att man inte får använda det kommunala dricksvattnet för att vattna med spridare eller vattenslang i trädgården. Man brukar heller inte få tvätta bilen eller fasaden, eller fylla pooler eller badtunnor. Reglerna kan dock variera mellan olika kommuner – kolla din kommuns hemsida.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.