En vass kniv gör matlagningen både roligare och bättre. Men i många svenska kök är lådan full med knivar utan att någon av dem känns vare sig bra eller vass.
– Folk har som regel för många knivar som de tar för dåligt hand om. Har man istället en bra kniv som man sköter bra kan man använda den till det mesta och den kan hålla resten av livet, säger Karl-Magnus Edberg, kocklärare vid restaurangskolan i Grythyttan.
Frågan är bara vilken kniv man ska köpa, om man nu vill göra en nystart? Testfakta har jämfört åtta olika kockknivar i olika prisklasser på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Labbet testade både skärpa i nyskick, hur snabbt kniven slits och hur det går att skärpa upp eggen igen när den väl har blivit slö. Dessutom mättes bladets styrka och flexibilitet. En användarpanel bedömde också hur knivarna kändes att använda.
Lite förenklat finns det två sorters knivar: De som är ordentligt vassa från början, slits snabbt och mycket, men lätt blir ordentligt vassa när de skärps upp igen. Och så de som inte påverkas så mycket utan håller en mer jämn nivå genom testproceduren.
Vilken typ som passar en bäst kan förstås vara en smaksak, och bero på hur ofta man är beredd att ta fram sitt bryne.
– Att knivar är olika lätta att slita och skärpa upp beror främst på hur hårt stålet är, men också vilka legeringar det är i stålet. Vilken bryningsvinkel det är på eggen spelar också in, säger knivsliparen Johnny Hellergård på Slipkliniken i Stockholm.
– De flesta brukar vilja ha en gyllene medelväg: En kniv som både är vass och behåller sin skärpa, men samtidigt inte är för svår att ståla upp.
[PDF]
När betygen från testets olika delar räknas ihop visar det sig vara mycket jämnt i toppen. Bäst i test är OBH Nordicas kniv, som är vassast av alla när den är ny och fortfarande vassast efter nötningstesterna. På delad andra plats kommer knivarna från Mac och Chroma. Mac-kniven tappar mest i skärpa av alla testade knivar under nötningen, men blir också överlägset vassast när den bryns upp igen.
Lägst betyg får knivarna från Lion Sabatier och Ikea. Som nya är de bara hälften så vassa som de skarpaste knivarna i testet.
Förutom skärpan måste den som väljer kniv förstås också väga in hur den känns att arbeta med. Vissa föredrar en lättare kniv, andra vill ha en med lite tyngd.
– Kniven måste ligga bra i handen. Den ska heller inte vara större än vad du klarar av att hantera, säger Karl- Magnus Edberg.
– Mycket handlar också om vana. Och tyvärr blir man inte en mästerkock bara för att man har en vass kniv. Ett tips är att köpa fem kilo lök tillsammans med den nya kniven och ställa sig och nöta. Tillslut får du in tekniken.