Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Deltagarna i testet. Foto - Rickard Kilström
Eurofins laboratorium hyser möjlighet för stort antal analyser– Foto Eurofins
Textilierna fläckas med förbestämd mängd och typ av fläck - Foto Eurofins
Resultatet efter tvätt analyseras - Foto Eurofins
Även noppning och slitning på textilierna analyseras - Foto Eurofins
Skillnader efter tvätt - Foto Eurofins
Laboratorietest

Ta bort fläcken och samtidigt riskera att övriga tygfärger blir urblekta? Valet av tvättmedel handlar ofta om kompromisser. Men vill du ta bort tuffa fläckar är valet relativt enkelt: alla flytande kulörtvättmedel fungerar ungefär lika halvbra. Samtidigt gör vissa underverk med noppor.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 17 Okt, 2022
Läs senare

Testfakta har låtit det franska laboratoriet Eurofins testa åtta vanliga flytande kulörtvättmedel för att få en bild av hur väl de lyckas ta bort fläckar, bevara plaggets kulörer och textiliernas struktur (noppor).

Det övergripande resultatet när det handlar om fläckborttagning kan sammanfattas med ett ord: halvbra!
14 olika fläcktyper har testats: fett, proteinbaserade (till exempel choklad) och blekbara (till exempel kaffe). De mest effektiva kulörtvättmedlen i testet avlägsnar i bästa fall cirka 60 procent av de lättare fläckarna. Skona var det genomsnittligt mest effektiva tvättmedlet för samtliga fläcktyper med en borttagningsnivå på 52 procent medan bottenplatsens Effekt knappt nådde 42 procent.

Skillnaderna i effekt mellan de olika tvättmedlen blir ännu större när man bryter ned testet på de olika fläcktyperna. Skona tog till exempel bort 61 procent av gräsfläckarna medan Effekt endast klarade att avlägsna 38 procent av fläckarna i samma moment.

[PDF]

Förväntningarna på att ett kulörtvättmedel ska bevara tygets kulörer infriades i stora drag i testet. Totalt testades 14 olika kulörer vars färgförändringar och blekning bedömdes efter 20 tvättar. I korta drag visade utfallet att de bästa tvättmedlen i testen också var väldigt bra på att bevara kulören, i synnerhet blått och rött.

Däremot verkar gul vara en kulör som ställer till problem för samtliga tvättmedel. Där var resultatet genomgående svagt, för att inte säga uselt. Har man kläder där den gula färgen dominerar bör man alltså ta i beräkning att plaggets nyans kan förändras påtagligt vid tvätt.

Kläder som lätt blir noppiga och tappar formen efter tvätt brukar vara ett irritationsmoment. I tredje testmomentet stod skonsamheten och förmågan att reparera noppor i fokus. Momentet blev också en tydlig vattendelare där två tvättmedel – Skona och Änglamark - stack ut starkt positivt medan övriga sex tvättmedel presterade direkt svagt. 

I den sammanvägda betygsättningen i testet har fläckborttagningen störst betydelse. Sammantaget är Skona och Änglamark testets vinnare medan Effekt hamnar på en klar jumboplats, framför allt på grund av en dålig rengöringsförmåga.

I tuffa ekonomiska tider som dessa finns det all anledning att ha en kostnadseffektiv syn på tvätten. Och då inte bara kostnaden för tvättmedlet i sig - ett effektivt tvättmedel leder till färre tvättar och lägre energiförbrukning.

”En utveckling mot ökad hållbarhet”

Antony Million, testledare vid Eurofins, ser bland annat testet som ett bevis för att tillverkarna lyckats hitta nya sammansättningar i sina produkter som ger våra kläder ett längre liv.

I stora drag, är det någon skillnad i fläckborttagningsförmåga mellan ett vittvättmedel och kulörtvättmedel?

–      Vittvättmedel i pulverform innehåller ett blekmedel som gör att de ofta är effektiva på fläckar som kaffe och te, samtidigt får det negativa effekter på färgerna som blir urblekta snabbare.

–      När det handlar om flyttande tvättmedel är skillnaderna i fläckborttagning mycket mindre eftersom varken vittvätt eller kulör innehåller den typen av blekmedel. Resultaten blir också ofta ganska likvärdiga, oavsett material. Vittvättmedel kan förvisso innehålla ett medel som ger plagget ett vitare intryck efter tvätt, men det har egentligen ingen särskild effekt på fläckarna. 

–      I slutänden är det materialets egenskaper i kombination med till exempel tvättmedlets enzymer som avgör hur effektiv fläckborttagningen blir.

Varför var så många tvättmedel i testet dåliga på att bevara den gula kulören jämfört med till exempel blått och rött?

–      Vi kan inte dra några sådana generella slutsatser bara för att den här studien fick det utfallet. Det handlar återigen om vilken typ av material som använts i testet och den metod som användes när tyget infärgades med den gula färgen. Vissa material är mer känsliga än andra.

Varför är några tvättmedel mycket skonsammare mot materialet och bland annat fixar till noppor?

–      Det handlar om medlets innehåll och design. Används vissa enzymer, som till exempel cellulosa, hålls vissa fibrer i bättre skick eller förnyas. Det går att åstadkomma samma resultat med andra produkter som till exempel tvättdukar och sköljmedel. Det här är en utveckling som definitivt går i rätt riktning eftersom det både ökar hållbarheten och blir ett argument mot snabba modeväxlingar.

Fakta om testet

Det franska laboratoriet Eurofins ATS har på Testfaktas uppdrag testat och jämfört rengöringsförmåga, färgbevarande egenskaper och skonsamhet mot textilier för åtta olika flytande kulörtvättmedel på den svenska marknaden.

Följande tvättmedel har testats:

1.    Skona Kulör och vittvätt
2.    Änglamark Kulörtvättmedel
3.    Neutral Colour
4.    Via Color
5.    A+ Colour
6.    Formil Colour
7.    Grumme Kulörtvätt
8.    Effekt Kulör

Laboratorietestet

Testet är baserat på den internationella branschstandarden AISE. Samtliga testmoment är utförda vid en temperatur på 40°C och i mjukt vatten (5 dH).

Rengöringseffektiviteten testades på totalt 14 olika typer av fläckar:
-     Fettbaserade (make-up, stekfett och motorolja)
-     Proteinbaserade (choklad, blod, gräs, senap, balsamvinäger och jord)
-     Blekbara (kaffe, te, rödvin, fruktjuice och tomatpuré)

Resultaten är ett medelvärde från sex tvättar.

Tvättmedlens färgbevarande egenskaper testades på totalt 14 olika kulörer (svart, grön, fyra olika nyanser av blå, gul, två olika nyanser av röd, orange, turkos, violett och två olika nyanser av brun). Efter 20 tvättar bedömdes färgförändringar och blekning med hjälp av en så kallad spektrofotometer.

Skonsamheten mot textilierna testades och bedömdes i termer av hur tvättmedlen orsakade noppning. I ett första delmoment testades hur de påverkande nya, otvättade textilier och i ett andra moment hur de påverkade förnoppade textilier. Efter 20 tvättar bedömdes noppningen visuellt på en fem-gradig skala.

Tolkning och betygsättning

Resultaten från laboratorietestet har tolkat och betygsatts på en 10-gradig skala i samråd med laboratoriet. De olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:

Fläckborttagning: 60%
-       Blekbara fläckar: 36%
-       Proteinbaserade: fläckar 43%
-       Fettbaserade fläckar: 21%
Färgbevarande egenskaper: 20%
Skonsamhet mot textilierna: 20%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.