Så snabbt slits porslinstallrikarna

Så snabbt slits porslinstallrikarna

Laboratorietest

Vissa tallrikar blir lätt kantstötta och får fula märken av bestick, medan andra tål slitage bättre. Det visar Testfaktas test av åtta olika fabrikat.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 30 Apr, 2014
Läs senare

Vita porslinstallrikar tillhör basutrustningen i de flesta hem i Sverige. Men vilket märke tål vardagsslitaget bäst, utan att bli kantstötta och repiga? Testfakta köpte in åtta olika märken i olika prisklasser och jämförde.

– Jag blev förvånad över att det var så stora skillnader, vissa tallrikar fick märken oerhört lätt medan andra klarade betydligt större påfrestningar, säger Karin Lundstedt, testledare på Glasforskningsinstitutet Glafo där testet utfördes.

Laboratoriet undersökte tallrikarnas slagtålighet på kanterna, hur lätt de fick märken av bestick, och om tallrikarna släppte ifrån sig bly eller kadmium.

[PDF]

Just bly och kadmium har tidigare visat sig vara ett problem i framför allt färgat och mönstrat porslin, eftersom ämnena kan gå över i maten. Men i Testfaktas test klarar sig samtliga fabrikat utan anmärkning  – ingen tallrik släpper ifrån sig någon av metallerna.

Värre är det med tallrikarnas hållbarhet. För testets sämsta tallrik Mateus räcker det med en kraft motsvarande 1 Newton från en vanlig matkniv för att ytan skulle få synbara svarta märken från kniven. Ikea och Höganäs fick märken av kniven vid 2 Newton.

– Det är verkligen inte mycket alls, jag skulle tro att det tryck man normalt använder när man äter ligger på 3-8 Newton, kanske  5-10 om man skär en köttbit, säger Karin Lundstedt.

Lättast för att få fula märken på kanterna har tallrikarna från Cervera och Ikea, där det räcker med en lätt stöt för att skada kanten. Det här undersökte labbet genom att släppa en tyngd i en pendel mot tallrikens kant.  Kraften ökades på succesivt tills tallriken fick ett märke.

– Det var samma sak här, vissa tålde bara en lätt stöt från pendeln innan det blev märken, de skulle bli kantstötta vid minsta touch i kanten mot en annan tallrik. För andra krävdes det ett ordentligt slag, ungefär som att man råkar slå till kanten med en tung gryta när man lastar diskmaskinen.

Vilken sorts porslin tallriken är gjord av säger ingenting om hur tålig den är, visar testet. Både testvinnaren från Rörstrand och Ikeas tallrik, som är näst sämst, är gjorda av så kallat fältspaltsporslin.

– Det är betydligt fler parametrar än det keramiska materialet som avgör hållbarheten. Till exempel vad det är för glasyr, och inte minst designen, säger Karin Lundstedt.  

 

Fakta om testet

Glasforskningsinstitutet Glafo i Växjö har på uppdrag av Testfakta testat vita porslinstallrikar från åtta olika märken.

Testet bestod av tre moment:

Märkning av bestick

Tallriken ställdes på en våg och laboratoriet drog med en vanlig matkniv efter en mall på tallrikens yta. Vågen mätte vilken kraft som användes för att trycka ner kniven. Repningen med kniven upprepades och kraften ökades succesivt till maxtrycket 10 Newton. Tallrikarna inspekterades visuellt.

Tålighet kantstötning

En pendelhammare släpptes mot tallrikens kant. Hammaren släpptes först från 10 graders vinkel. Släppvinkeln ökade sedan med fem grader åt gången till dess att skada uppstod på kanten. Labbet mätte den energi (Joule) som krävdes i pendelhammaren för att tallrikens kant skulle gå sönder (högre siffra = tåligare tallrik).

Urlakning av tungmetaller

Tallrikarna fylls med ättiksyra som får ligga i 24 timmar. Labbet mäter sedan bly- och kadmiumhalterna i prover från ättiksyran.

Samtliga tallrikar låg under detektionsnivå för både bly och kadmium (under 0,01 mg resp 0,002 mg)

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.