Vita porslinstallrikar tillhör basutrustningen i de flesta hem i Sverige. Men vilket märke tål vardagsslitaget bäst, utan att bli kantstötta och repiga? Testfakta köpte in åtta olika märken i olika prisklasser och jämförde.
– Jag blev förvånad över att det var så stora skillnader, vissa tallrikar fick märken oerhört lätt medan andra klarade betydligt större påfrestningar, säger Karin Lundstedt, testledare på Glasforskningsinstitutet Glafo där testet utfördes.
Laboratoriet undersökte tallrikarnas slagtålighet på kanterna, hur lätt de fick märken av bestick, och om tallrikarna släppte ifrån sig bly eller kadmium.
[PDF]
Just bly och kadmium har tidigare visat sig vara ett problem i framför allt färgat och mönstrat porslin, eftersom ämnena kan gå över i maten. Men i Testfaktas test klarar sig samtliga fabrikat utan anmärkning – ingen tallrik släpper ifrån sig någon av metallerna.
Värre är det med tallrikarnas hållbarhet. För testets sämsta tallrik Mateus räcker det med en kraft motsvarande 1 Newton från en vanlig matkniv för att ytan skulle få synbara svarta märken från kniven. Ikea och Höganäs fick märken av kniven vid 2 Newton.
– Det är verkligen inte mycket alls, jag skulle tro att det tryck man normalt använder när man äter ligger på 3-8 Newton, kanske 5-10 om man skär en köttbit, säger Karin Lundstedt.
Lättast för att få fula märken på kanterna har tallrikarna från Cervera och Ikea, där det räcker med en lätt stöt för att skada kanten. Det här undersökte labbet genom att släppa en tyngd i en pendel mot tallrikens kant. Kraften ökades på succesivt tills tallriken fick ett märke.
– Det var samma sak här, vissa tålde bara en lätt stöt från pendeln innan det blev märken, de skulle bli kantstötta vid minsta touch i kanten mot en annan tallrik. För andra krävdes det ett ordentligt slag, ungefär som att man råkar slå till kanten med en tung gryta när man lastar diskmaskinen.
Vilken sorts porslin tallriken är gjord av säger ingenting om hur tålig den är, visar testet. Både testvinnaren från Rörstrand och Ikeas tallrik, som är näst sämst, är gjorda av så kallat fältspaltsporslin.
– Det är betydligt fler parametrar än det keramiska materialet som avgör hållbarheten. Till exempel vad det är för glasyr, och inte minst designen, säger Karin Lundstedt.