Dyraste brödrosten sämst i testet

Dyraste brödrosten sämst i testet

Laboratorietest

Den dyraste brödrosten brände brödet och var absolut sämst, medan de billigare brödrostarna skötte jobbet på ett klart godkänt sätt. Det visar Testfaktas test av åtta brödrostar.

Laboratorietest
IA WADENDAL/TESTFAKTA Publicerad: 2 Jul, 2010
Läs senare

Att välja brödrost till hemmet handlar för många lika mycket om estetik som funktionalitet. En snygg brödrost kan göra kökets arbetsbänk till ett blickfång, medan den mer anonyma och plastiga rosten helst stuvas in i väggskåpet.

Men allt handlar förstås inte om utseende. Det visar också Testfaktas test av åtta brödrostar i spannet 200-3500 kronor.
Väljer du Dualit New Generation, den dyraste brödrosten, så får du förvisso en snygg men definitivt inte en effektiv brödrost.

Det brittiska testlaboratoriet Intertek – som utfört testet av brödrostarna för Testfakta – gör tummen ner för brittisktillverkade Dualit.

– Det är helt klart den sämsta brödrosten i testet, en verklig besvikelse. Det kom ut nästan helt svarta och oätliga brödskivor efter rostningen, och den var inte speciellt bra på upptiningsfunktionen heller, säger Claire Garner, ansvarig för brödrosttestet på Intertek.

[PDF]

Inte nog med det – reglagen på Dualit fick också underkänt.  Det är svårt att få grepp både om reglaget som styr hur hård rostningen ska vara, och det som gör att man kan växla mellan vanlig brödskiva och bagel menar Claire Garner.

– De var otroligt tröga att vrida runt, och det innebär att människor som har svaga handleder får svårt att hantera reglagen.

Claire Garner är förvånad över att en så dyr brödrost fungerar så pass dåligt.
Hon konstaterar att “den snarare är något för egot än för funktionaliteten”. Dualits brödrost kostar dryga 3 500 kronor.

Den bästa brödrosten i testet var Electrolux EAT8000. Den lyckades producera jämnt rostade och gyllenbruna brödskivor i alla omgångar av rostningen. Även upptiningsfunktionen – där brödskivan tinas från djupfryst och sedan rostas – gav ett bra resultat. De gummibeklädda reglagen på Electrolux brödrost får gott betyg för lätthet att greppa. Enda lilla minus är smulbrickan som Intertek anser är för grund och därmed måste tömmas ofta. Electrolux brödrost ligger i mellanprisklassen – strax över tusenlappen.

Brödrosten från Philips kvalar in som god tvåa. Den klarar den vanliga rostningen bra och upptiningsfunktionen får godkänt även om brödskivorna får skarpa ränder snarare än att de blir helt gyllenbruna. Det som drar ner betyget är reglagen som är något för små och placerade på ett sätt som gör att man måste vrida på brödrosten för att komma åt dem. Philips brödrost kostar omkring 700 kronor.

De billigare brödrostarna, som bara kostar några hundralappar styck, skötte sig acceptabelt eller som Claire Garner uttrycker det ”de gör det en brödrost ska göra, det vill säga rostar bröd”.

– Det man kan säga är väl att de inte rostar djupt nog, skivorna är bleka längst upp.  Men brödskivorna är ätliga. Brödrostarna har acceptabel funktionalitet när det gäller reglage till exempel.

C3 Compact är en enkel brödrost utan några extra finesser. Den får godkänt på rostningen, men har lite för smala brödfack och smulbrickan är krånglig att komma åt. Trots det tycker Claire Garner att C3 är en helt ok brödrost.

– Den gjorde inte så dåligt ifrån sig. Det kan vara en bra och billig första brödrost om man inte kräver för mycket.

En viktig funktion är upptiningen – att kunna lägga i djupfrysta brödskivor som värms och rostas. Den enda som fick helt godkänt på upptining var Electrolux, sämst var Braun Sommelier.

Tre av brödrostarna – Philips, Menuett och Braun Sommelier – har galler ovanpå för att värma upp och rosta till exempel bagels och tekakor.  Ingen av dem lyckades få fram ett optimalt resultat – antingen var tekakorna inte helt uppvärmda eller så var de inte rostade.

 

Fakta om testet

Brittiska Intertek har på Testfaktas uppdrag testat åtta brödrostar. Syftet med testet har varit att visa skillnader i effektivitet och funktionalitet. Samtliga testade brödrostar har fack för två brödskivor, och det bröd som använts i testet har varit vitt färdigskivat av märkena Kingsmill och Love to Toast.

Angivna cirkaprisuppgifter baseras på information från några av de större återförsäljarna. Priserna kan dock variera mellan olika återförsäljare.

Följande brödrostar har testats: OBH Nordica Toast Avanti, Philips HD2686, Dualit New Generation Toaster, Electrolux EAT8000, Clas Ohlson/Coline, Jula/Menuett, C3 Compact och Braun Sommelier.

Laboratorietestet har omfattat följande moment:
Rostning brödskivor: Rumstempererade brödskivor har rostats. Brödrostarna har ställts in för att det ska bli ”gyllenbruna” brödskivor som resultat. Den första omgången rostning har sedan jämförts med ytterligare två rostningar då brödrostarna har körts utan att få svalna mellan rostningarna.

Upptining/rostning brödskivor: De brödrostar som har funktionen ”defrost” har testats för att kontrollera om upptining av frysta brödskivor och rostning av dessa fungerar tillfredställande.

Skivad bagel: Brödrostarna har testats med rumstempererade bagels, delade på längden. Syftet har varit att se om brödfacket klarar bagelns storlek utan att fastna och att rostningen fungerar tillfredställande.

Brödvärmare: De tre brödrostar som har galler för brödvärme har testats med skivade tekakor. Rostning och uppvärmning av tekakorna har kontrollerats.

Uppvärmning: De brödrostar som har funktionen ”reheat” har testats för att kontrollera om redan rostat bröd som svalnat kan värmas upp igen på ett tillfredställande sätt.

Funktionalitet/hanterbarhet: Varje brödrost har testats för att kontrollera hur lätt den är att använda. Följande har kontrollerats: att lägga i och ta ur brödskivor, att använda reglage, indikatorlampor, sladdförvaring, rengöring av smulbricka och instruktionsbok.

Totalbetyget är ett viktat medelvärde av resultaten från de olika delmomenten, där rostning skivor fått vikten 50 procent, upptining/rostning 13 procent, skivad bagel, brödvärmare och uppvärmning 4 procent vardera samt funktionalitet/hanterbarhet 25 procent. Skillnader i funktioner som upptining/rostning, brödvärmare och uppvärmning beaktats i betygsättningen.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.