Bästa försäkringen för din hund

Bästa försäkringen för din hund

Foto: Johanna Ronquist

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Sebastian Liljegren Publicerad: 14 Feb, 2024
Läs senare

Många hundägare kan ha svårt att hitta rätt i den stora djungeln av hundförsäkringar. Det finns en uppsjö av alternativ att välja bland och det är inte alltid lätt att förstå vilken försäkring som ger mest valuta för pengarna. Testfakta har jämfört utbudet hos de större försäkringsbolagen.

Variationen i pris och skydd är stor mellan olika försäkringsbolag. Det lönar sig därför att jämföra olika alternativ och hitta en försäkring som passar din plånbok och din hunds behov. För att göra en rättvis jämförelse har vi valt att utgå från en av de mest populära hundraserna, Labrador retriever. Vi bestämde åldern till fyra år och utgick från en icke kastrerad hanhund med god allmänhälsa, utan kroniska sjukdomar och som är registrerad i Svenska Kennelklubben.
Labrador retriever är en populär ras som är känd för att ha en god hälsa, vilket gör den till en idealisk kandidat för jämförelsen. Genom att använda en hund med god hälsa och utan kroniska sjukdomar kan vi skapa en mer standardiserad jämförelse av försäkringarnas kostnader och skydd.

Alla bolag erbjuder olika försäkringsnivåer, från enklare basförsäkring till mer omfattande alternativ. I vår jämförelse har vi delat in försäkringarna i tre olika nivåer, budget, mellan och hög. Den stora skillnaden mellan de tre nivåerna är den maximala årliga ersättningen för veterinärkostnader som försäkringen kan ge. Maximal ersättning i den högre kategorin ligger i spannet 90 till 160 000, jämfört med 30 till 60 000 i det budgetkategorin. Sen skiljer det också mellan olika försäkringsbolag och upplägg på ersättning för medicin, kostnader för rehabilitering, tandvård och så vidare.

Vi har sammanfattat de olika försäkringsbolagens grunderbjudanden i en tabell indelad i i tre nivåer; budget, mellan och stor. Observera att tabellen inte fångar alla detaljer men ger en god fingervisning om bolagens grundvillkor.

[PDF]

En högre försäkringsavgift ger dig ett högre ersättningsbelopp. Risken med att välja en mindre försäkring är att du får bekosta vissa behandlingar själv. Ett ersättningsbelopp på 30 000 kronor låter kanske mycket men veterinärbesök är kostsamma. Till exempel kan en behandling av diarré eller att ta bort främmande objekt i hundens mage kosta upp till 15 000 kronor.

Självrisken, det vill säga den del av veterinärkostnaden du betalar själv, är uppdelad i en fast del och en rörlig del. Den fasta delen betalar du bara en gång under självriskperioden men den rörliga delen betalar du vid varje skada eller behandling. Här kan du ofta välja själv vilka belopp och vilken fördelning du vill ha mellan fast och rörlig.

Vilken försäkring ska man välja då? Ja det är helt beroende på hur man värderar risk. Om du vill minimera din finansiella risk så väljer du en försäkring med en hög maximal ersättning och en låg rörlig självrisk. Den fasta självrisken är mindre viktig förutsatt att självriskperioden är lång. De längsta och mest fördelaktiga ligger på 365 dagar mot som lägst 125 dagar.

Två exempel på försäkring med höga ersättningsbelopp, låg rörlig självrisk och långa fasta självriskperioder är Agria Extra och Lassie Stor. Båda har 365 dagar och 15% rörlig självrisk med ett totalt årligt ersättningsbelopp på 150 till 160 000 kronor. Men det kostar då också en knapp tusenlapp i månaden att försäkra hunden.
Om vi i stället tittar på de mindre försäkringarna med maxersättning på 30 till 40 000 kronor så är det endast två bolag som erbjuder 365 dagar och en rörlig självrisk på 15%, FurryChamp och Lassie Mini. Det kostar då 220 respektive till 260 kronor i månaden att försäkra hunden.

Sen erbjuder de flesta försäkringsbolag rabatter på premien utifrån antalet hundar, medlemskap i kundklubbar osv. Ofta kan det också löna sig att samla alla försäkringar hos ett bolag och på så vis erbjudas en samlingsrabatt.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.