10 sätt att spara på elräkningen

10 sätt att spara på elräkningen

Hand som drar ut sladdar ur grenkontakt.
Det finns enkla sätt att spara el i hemmet.

När elpriserna skjuter i höjden och temperaturen går mot noll blir goda råd dyra. Här är tio tips för att få ner dina elkostnader.

Publicerad: 7 Okt, 2022
Läs senare

Från att se över ditt elavtal till att skära ned på elkonsumtionen - våra tips kan hjälpa dig spara pengar och göra hemmet mer bekvämt. Några tar bara några minuter att genomföra – kanske kan du börja spara redan idag. 

Så här kan du spara på elräkningen:

1. Pappersfri faktura – spara på fakturaavgiften

Något många redan gjort men flera bolag lägger till fakturaavgift på sina pappersfaktutor. Detta är ett enkelt sätt att spara som alla kan fixa på några minuter. Kontakta din bank och be att få byta till e-faktura eller autogiro.

2 A. Jämför elavtal

Innan du börjar snåla på elen hemma kan det vara värt se över ditt elhandelsavtal - alltså ditt fasta eller rörliga elavtal. Det enklaste sättet är att använda en jämförelsetjänst som till exempel Elpriskollen. Där ser du om det finns billigare alternativ på marknaden. Elpriskollen drivs av myndigheten Energimarknadsinspektionen och finns här.

På Elpriskollen kan du också se vilka elbolag som fått mest klagomål mot sig.

Om du väljer att byta elavtal finns här vägledning steg för steg från Energimarknadsbyrån.

2 B. Överväg rörligt elavtal

De flesta har ett fast elavtal, vilket innebär att priset per kilowattimme är detsamma under avtalstiden. Då är man skyddad från prishöjningar. Men man går också miste om prissänkningar. Med ett rörligt elavtal går priset går upp och ner efter utvecklingen på elbörsen. 

De finns två typer av rörligt elavtal, rörligt pris och rörligt timpris. Med rörligt pris betalar du genomsnittet för elpriset per månad. Med rörligt timpris betalar du för användning per timme. Då får du installera en speciell mätare som känner av vilka tider du förbrukar el.

Med ett rörligt timpris kan du spara pengar på att köra diskmaskin, tvättmaskin, och andra elslukande maskiner under natten, då elen är mycket billigare. Det finns också utrustning man kan koppla till sin uppvärmningsanläggning som automatiskt anpassar driften utifrån elkostnaden. 

Den som behöver veta sina exakta kostnader varje månad gör dock bäst i att välja fast elavtal, medan den som klarar av lite större utgifter ibland kan välja ett rörligt. Det finns också alternativet mixavtal, som är hälften bundet och hälften rörligt.

Energimarknadsbyrån har en grundlig jämförelse av fast och rörligt pris här.

3. Skaffa egen elmätare

Genom att sätta en elmätare i eluttaget kan du se direkt hur mycket en apparat drar och hur mycket det kostar. Tänk på att till exempel även mobilladdare som sitter kvar i eluttaget drar el i onödan. 

Det finns också mer avancerade elmätare som man kopplar in i sitt elskåp. Sedan följer man sin elanvändning via en mobil-app eller webbsida. Då ser man vad som påverkar den totala elanvändningen i hemmet. Dessa elmätare kallas smarta elmätare.

Energimyndigheten testade smarta elmätare här, och har också bra information om hur man bäst använder dem.
 

4. Byt till lågenergilampor

Detta är ett gammalt tips som de flesta redan har genomfört. Men det är värt att påminna om, eftersom lågenergilamporna enkelt hjälper att skära ner på elkostnader. En lågenergilampa förbrukar 80% mindre el och håller tio gånger längre än en vanlig glödlampa. Livstidskostnaden är alltså väldigt mycket lägre. När man plussar ihop alla glödlampor i hemmet förstår man att det i längden blir ordentliga besparingar.
 

5. Täta fönster och dörrar

Du kan spara mycket el genom att se till att ingen värme läcker ut genom fönster och dörrar. Enligt Energimyndigheten läcker upp till en tredjedel av värmen ut genom fönstren ifall du har vanliga tvåglasfönster. Det här ingreppet kan också hjälpa till att känna dig bekväm i hemet under de kalla månaderna. Bara en sådan sak som att dra för gardinerna kan minska värmeförlusten genom ditt fönster.

Tätningstejp och tätningslister finns att köpa på de flesta byggvaruhus.
 

6. Köp A-klassade apparater

Du kan skära ned på elkostnader genom att välja den mest energieffektiva apparaten. Kolla på energimärkningen innan du köper till exempel en ny TV, dammsugare eller kylskåp. Den anger hur mycket energi maskinen använder. Helst bör du använda en som är A-klassad. Kanske blir det billigare på lång sikt att skaffa en snäppet dyrare TV om den samtidigt är energisnål?

Här kan du läsa mer om energimärkning.
 

7. Städa kylen, frosta av frysen

Ett underskattat sätt att spara el: damma av slingorna på baksidan av kylen och frysen. Då behöver kylaggregatet inte anstränga sig mer än det måste. Det är också bra att frosta av frysen ungefär en gång om året, eller när isen därinne börjat bli allt för tjock. Att hålla frysen välfylld är även det att rekommendera. En full frys drar nämligen mindre el.

Om du avfrostar din mat i kylskåpet hjälper det att hålla temperaturen nere i kylen, och vänta tills varm mat är kyld tills du lägger den i kyl eller frys.
 

8. Diska och tvätta bara fulla maskiner

Kör bara din tvättmaskin och diskmaskin när de är fulla, försök att köra dem en gång mindre i veckan, och tvätta dina kläder på 30 grader när det är möjligt (det vill säga när de inte är riktigt nedsmutsade). 
 

9. Inget mer standby-läge

Lämna inte apparater på standby. Alla apparater som inte är helt avstängda drar ström. Det finns inbyggda gränser på hur mycket el standby-läget drar på ny elektronik. Men inte med äldre apparater. Att stänga av elektronik helt kan spara hundralappar om året.

Router, skrivare, digitalbox, dator, och TV är exempel på apparater som ofta står på standby i hemmet.
 

10. Ring kommunen

Om du har problem med att få ner elkostnader och betala räkningen, Be om råd från din kommun. Din kommunala Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri, opartisk och lokalt anpassad service från din kommun och går att hitta här.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.