Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Vantarna doppades i vatten för att undersöka hur vattentäta de är. Foto: Anna Sigge
Vantarnas slitstyrka testades genom att bitar av tyget nöttes mot sandpapper i en nötningsmaskin. Här undersöker Rebecka Landin en av provbitarna. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Flera vantar till barn marknadsförs som vattentäta trots att de inte är det, visar Testfaktas test.
– Även om tyget är vattentätt så behöver inte sömmar och tejpningar vara det. För konsumenten kan det så klart bli missvisande, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 29 Okt, 2017
Ta bort

Den förälder som vill slippa blöta och frusna barnhänder i vinter bör läsa Testfaktas test. Trots att de marknadsförs som vattentäta blev vantarna från Mini Rodini, Kappahl och Stadium genomblöta efter bara tio minuters doppning i vattenbad. När det hade gått en timme hade även vantarna från Name it läckt igenom.

– Resultaten är ganska dåliga. Det här är ett snällt test som motsvarar att man leker i en vattenpöl, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF som utfört testet.

[PDF]

– Vi har inte utsatt vantarna för något tryck från vattenpelare som är en vanligare metod för att mäta vattentäthet. Men den metoden går inte använda på så här små textilier, tillägger hon.

Den mest troliga förklaringen till resultatet är dåliga sömmar och tejpningar, enligt laboratoriet. När tillverkarna anger att en vante är vattentät syftar man ofta på själva materialet och inte hela plagget. Så när Stadium och Mini Rodini lovar en vattentäthet på tio meter vattenpelare så är det materialet man menar och inte vantarna. – Det kan bli missvisande för slutkonsumenten. Det skulle bli tydligare om tillverkaren specificerade var på vanten testerna är gjorda, säger Rebecka Landin.

För riktigt blöta och slaskiga vinterdagar kan alltså valet av vante ha stor betydelse. När det gäller förmåga att hålla värmen däremot presterar de flesta märken ungefär lika bra. Bara Didriksons sticker ut med klart sämre värmeisolation än övriga. Här placerades vantarna i en femgradig klimatkammare och därefter mättes hur lång tid det tar för temperaturen inuti vanten att sjunka från 38 till 33 grader. Resultaten är inte särskilt förvånande, enligt Rebecka Landin på Swerea.

– Det är framförallt tjockleken som avgör hur värmeisolerande en textil produkt är och de flesta vantarna i testet är ganska tjocka och fluffiga. Vantarna från Didriksons är tunnare och ser även mindre ut i storleken vilket kan påverka avkylningstiden, säger hon.

Laboratoriet testade även hur slitstarka vantarna är genom att nöta bitar av tyget mot sandpapper. Och precis som med vattentätheten är skillnaden i slitstyrka stor. Medan Didriksons vante klarar hela 2 500 varv i nötningsmaskinen klarar Kappahl och Name it inte ens 100 varv innan det går hål.

– För riktigt små barn är det kanske inget stort problem. Men för äldre barn som leker intensivt kan det ha större betydelse. Även om det inte går hål på vanten så kan membranet förstöras så att vanten bli mindre vattentät, säger Rebecka Landin. Ingen av vantarna i testet innehåller tungmetaller eller någon av de mjukgörande ftalater som är reglerade inom EU.

Konsumentverket: ”Kan vara vilseledande”

Joséphine Slotte Joséphine Slotte, jurist på Konsumentverket, vill inte uttala sig om enskilda vantar eller resultaten från Testfaktas test. Men att skriva att en vante är vattentät utan att vara tydlig med att det bara handlar om huvudmaterial och inte exempelvis sömmar skulle kunna vara    vilseledande, enligt henne.

– Att utelämna väsentlig information kan också vara vilseledande och eventuellt otillåtet enligt marknadsföringslagen. Knäckpunkten är om konsumenten förstår av marknadsföringen att materialet i sig har en viss egenskap, men att den egenskapen kanske inte gäller för den slutliga varan när den har konstruerats, säger hon.

En vattentät vante som tar in vatten skulle även kunna vara felaktig enligt konsumentköplagen, menar Joséphine Slotte.   – Om en vara inte stämmer överens med beskrivningen som säljaren har lämnat så kan man som konsument hävda att det är fel på varan och reklamera.

Så säger två av tillverkarna

Helena Filipsson, kommunikationsansvarig på Mini Rodini.

Hur ser ni på resultatet i Testfaktas test?

– Vad tråkigt att vantarna inte uppfyllde de krav som ni testade efter. I våra egna tester har liknande problem aldrig uppkommit och vi har heller inte fått några reklamationer eller klagomål vad gäller vattentätheten i år eller tidigare år. Även om antalet vattenpelare baseras på tygets vattentäthet ska de tejpade sömmarna så klart se till så att hela vanten är vattentät eller vattentålig.

Är det inte missvisande att skriva att vanten är vattentät när det handlar om materialet?

– Vi tittar nu över hur vi kommunicerar kring vantarna och dess funktioner då vi ser att det kan vara otydligt. Vi bör benämna vanten som vattentålig framöver.


Angelica Larsson, informationschef på Stadium.

– De vantar ni testat har utgått och ersatts av en uppdaterad modell med bättre passform och material. Men även den gamla modellen ska vara vattentät vilket även våra egna tester visar. Vi misstänker därför att det är något fel på den vante Testfakta testat, vilket är högst beklagligt. Det handlar i så fall om ett reklamationsärende.

(Red anm. Laboratoriet testade två olika Everest-vantar och båda tog in vatten. Det skulle alltså innebära att Testfakta råkat få tag i två felaktiga exemplar.)

Fakta om testet

Swerea IVF har på Testfaktas uppdrag testat nio olika vantar för barn. De testade vantarna är i storlek 2-4 år. Till testet användes två par vantar från varje fabrikat.

De vantar från Stadium (Everest K CL Play GLV F12) som köptes in till testet har nu utgått och ersatts av en uppdaterad modell. Testfakta har frågat Stadium hur modellerna skiljer sig åt. Företaget har inte velat specificera det mer än att den nya vant-modellen har bättre passform och material.

Eftersom den vante Testfakta testat med största sannolikhet finns i många hem har vi beslutat att ändå redovisa testresultaten.

Vattentäthet
Vantarna fick hänga i ett kar med 20-gradigt vatten. I vantarna fanns tyngder så att de inte skulle flyta upp. Vattennivån nådde strax ovanför vantens tumgrepp, något lägre på de vantar som hade dragkedja, för att inte vattnet skulle komma in genom dragkedjan.
Laboratoriet stoppade papper i vantarna. Pappret och vantarna vägdes var för sig före testet, samt efter tio minuter i vattenbadet och efter en timma i vattenbadet. Papprets viktökning visar hur mycket vatten som trängt in genom vanten.

På de vantar som läckte in vatten gjordes ytterligare ett test på en annan vante för att verifiera resultaten.

Värmeisolation
Vantarna placeras i en femgradig klimatkammare. Inuti vanten placeras en artificiell hand med en temperaturmätare inuti. Handen värms upp till 40 grader och trycks ned till vantens fingerspetsområde. Själva handledsdelen isolerade vantens skaft upptill och öppningen förslöts även vid ett visst läge över handleden.

Laboratoriet mäter hur lång tid det tar för handens temperatur att sjunka från 38 grader till 33 grader.

Testet utfördes både när vantarna var torra och när de hade doppats i 5-gradigt vatten under 15 sekunder. Detta för att undersöka hur mycket vätan påverkar avkylningstiden. Alla vantar fick kortare avkylningstid när de var blöta.

Slitstyrka
Testet utfördes enligt SS-EN 388:2004, §6.1 i Martindale nötningsapparat. Bitar av tyget från vantarnas handflata sattes fast i en maskinen och gnuggades mot sandpapper i en viss rörelse. Provbitarna inspekterades med jämna mellanrum. Testet avbröts när det blivit hål i tyget som var större än fem millimeter i diameter. Fyra olika provbitar från varje vante testades. Resultatet från de olika proven vägdes samman till ett medeltal.

Kemisk analys
Laboratoriet undersökte förekomsten av bly, kadmium, nickel och PVC i vantarna med hjälp av XRF-screening. En vante (Mini Rodini) indikerar innehåll av PVC i förstärkningsmaterialet, vilket innebär att någon form av mjukgörare kan ha använts.
Materialet analyserades därför för en rad mjukgörande kemikalier som är reglerade inom EU. Inget av dessa ämnen hittades i vanten.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.