Sekatörer är det perfekta verktyget för att kapa både färska och gamla grenar som är upp till tjockleken av ett finger. För tjockare grenar är det bättre att använda grensaxar eller grensågar. En bra sekatör ska ha vassa blad och en stabil konstruktion. Då klipper den raka och rena snitt, vilket gör att grenen läker bättre och risken för sjukdomar eller röta minskar. Sekatören ska också ligga bra i handen, vara av rätt storlek för din hand och gå att arbeta med en hel dag utan att man får ont. Det får heller inte vara så att man kan fastna i den och skada sig. Det är alltid rekommenderat att man har på sig handskar när man använder en sekatör.
[PDF]
Testfakta har låtit det oberoende laboratoriet VPA i Tyskland testa åtta olika sekatörer med sidoskär avseende skärförmåga, slitage och ergonomi. Den sekatör som presterade genomgående bäst var Fiskars X-series P961 med roterande handtag som fick ett sammanlagt betyg på 8,5. Modellen har bäst skärförmåga och var enklast att klippa med ur ergonomisk synvinkel. Den uppvisade också relativt lite rost efter saltbehandling, samtidigt som slitaget från användning var relativt litet.
På andraplats med ett totalbetyg på 8,2 kom Felcos modell 6, som hade mycket god skärförmåga. Den var i princip opåverkad av slitage efter 4000 klippningar, men uppvisade däremot rikligt med rost efter korrosionstestet.
Ingen av de testade sekatörerna kom ut som direkt dålig när det gäller skärförmåga, men skillnaderna i hur mycket de rostar var ganska stor, berättar Bastian Rauh, som är teamledare på VPA i Tyskland.
– Rost påverkar hur väl de fungerar i längden. En bra sekatör måste underhållas och skötas rätt för att fortsätta vara bra. Sekatörerna från Wolf Garten och Cocraft uppvisade nästan ingen rost alls efter 48 timmar i saltbad, medan sekatören från Green>it var helt täckt av rost, inklusive mekanismen.
Flera sekatörer fick också kommentarer för bristfällig ergonomisk utformning av handtagen, säger Bastian Rauh.
– Både Bahco, Green>it och Gardena har för långt mellan handtagen i öppet läge för att det ska vara en ergonomisk hantering av sekatören. Bahcos och Gardenas sekatörer upplevdes också som otympliga.
Laboratoriet genomförde även ett test för att simulera långvarig användning och se hur skärprestandan påverkades över tid. Sekatörerna fick klippa 10 mm trästänger upp till 4000 gånger. Det nödvändiga trycket som krävdes för klippet mättes efter 10, 2000 och 4000 snitt förklarar Bastian Rauh.
– Detta test ger en tydlig bild av hur prestandan utvecklas över tid – exempelvis hur mycket mer kraft som krävs när eggen slits. Vi ser att Felco inte har påverkats över huvud taget, det krävs lika mycket kraft efter 4000 klipp som vid det första klippet. Fiskars, Gardena, Bahco och Green>it uppvisar endast mindre slitage som gör att det krävs något mer kraft efter 4000 klipp jämfört med när de är nya.
Sekatören från Cocraft däremot är väldigt lätt att klippa med från början, men kräver hela 45 % mer kraft vid klipp efter att den används för 4000 klipp.
– Det betyder att även om den känns lätt att klippa med i affären så slits den över tid och blir riktigt trög och tungarbetad efter ett tag.
Fiskars sekatör har ett roterande handtag vilket sannolikt bidrar till det goda resultatet för både ergonomi och klippeffektivitet eftersom det minimerar belastningen för fingrarna och ger kraft åt hela handen. Även Green>it har ett roterande handtag, men där har man inte lyckats med funktionaliteten och det roterande handtaget ger ingen fördel i kraftöverföring och ergonomi, snarare tvärtom. Sammanfattningsvis visar testet att Fiskars är den klart bästa sekatören, med Felco som god tvåa.