Alla testvinnare från 2022

Alla testvinnare från 2022

Testfaktas laboratorier har varit mycket upptagna i år.

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Publicerad: 18 Dec, 2022
Läs senare

Att blicka tillbaka på våra tester under året visar upp bredden av produkter som vi kan testa, med hjälp av de ackrediterade laboratorier som vi arbetar med. Här finns allt från fiskpinnar till högtryckstvättar och elcyklar: alla de bästa produkterna från 2022.

Loctite Super Glue Power Gel 70 kr

Loctite Powergel

De flesta hushåll finner sig förr eller senare i behov av superlim, och då är det viktigt att den krackelerade vasen faktiskt blir lagad. Loctite Super Glue Power Gel fäste snabbt härdade snabbt, fäste bra på alla material och krävde bara hälften så mycket lim som de sämsta limmen i vårt test från september.

Test av superlim

Nox Equation WPT 1 800 kr

Nox Equation WPT

Vårt test av padelracketar i mars visade att flera racketar från stora märken ändras över tid, nöts ut och skadas av långsiktig användning. Motsatsen var Equation WPT från Nox som var lätt att kontrollera och hade hög komfort, med en slitstark ram och utan nedsatt funktion efter vårt uthållighetstest.

Test av padelracketar

Skona Kulör och vittvätt 36 kr
SKona tvättmedel 
När det kommer till fläckborttagning visade det sig i vårt laboratorietest att många flytande tvättmedel är ineffektiva. Men Skona gav skäl för namnet och visade högst skonsamhet mot textilier samtidigt som det var mest verksamt mot fläckar. 

Test av kulörtvättmedel

Ullmo Louisianaflodkräftor 175 kr

Ullmo kräftor

Då kräftskivan är en långvarig svensk tradition skapade detta test ordentlig uppmärksamhet, eftersom de svenska kräftorna innehöll långt högre halter av evighetskemikalierna PFAS. Istället var det de utländska kräftorna i testet som uppvisade lägst halter, och Ullmo Lousianaflodkräftor med ursprung i Egypten var allra lägst.

Test av PFAS i kräftor

Yes Platinum maskindisktabletter 2,10 kr/disk

Yes platinum

Vi testade nio olika disktabletter mot åtta typer av ingrodda fläckar, på 45 graders värme. Klart bäst i dessa tester var Yes Platinum följd av W5 Platinum. En förklaring till att platinumprodukterna klarade testet bäst kan vara att där består varje ”tablett” av olika vätskor som är inneslutna i tunn plast, vilken löses upp av varmt vatten.

Test av maskindiskmedel

Royal Canin hundfoder 82 kr/kg

Royal Canin

När vi analyserade näringsinnehållet i foder för seniora hundar (7 år och över) så visade det sig att dyrast inte nödvändigtvis är bäst. Men de allra billigaste saknade ofta viktiga näringsinnehåll. Royal Canin klarade balansgången och hade både mycket bra näringsinnehåll och hög proteinhalt.

Test av hundfoder

Stanley Fatmax Batteri för elverktyg 849 kr

Stanley batteri
 

För att vara en fullfjädrad hemmafixare behöver man elverktyg, och de i sin tur behöver batterier. Vårt test av batterier för elverktyg visade små skillnader i batteriernas kapacitet, dock varierade priset en hel del. Vinnaren Stanley stod ut med kortast laddningstid och bäst tålighet mot slag. Den visade också god kapacitet och uthållighet.

Test av batterier för elverktyg

Apoliva fresh deo 980 kr/l

Apoliva fresh

I testet som avslöjade att ett par märken har allergena ämnen i sina deodoranter som inte angavs på förpackningen så kom en särskild deo ut väldigt väl, nämligen Apoliva fresh. Den hade endast en allergen i väldigt låg koncentration, samtidigt som den effektivt dolde svettlukt. 

Test av deodoranter

Dräger 4 000 alkomätare 2 790 kr

Dräger alkomätare

Inför midsommar testade vi alkoholmätare och flertalet visade sig defekta och missvisande. Mätaren från Dräger var en välkommen kontrast eftersom den gav exakt mätprecision i alla testomgångar och var enkel att hantera.

Test av alkoholmätare

Braun Silk Expert Pro IPL-maskin 4 999 kr

IPL Braun

IPL-teknik använder ljus för att ta bort oönskad hårväxt, men alla apparater fungerar inte som utlovat. Både vår användarpanel med konsumenter och proffsen var överens om att Braun Silk Expert Pro 5 var bäst: en snabbverkande och lättanvänd apparat som framgångsrikt plockade de oönskade håren.

Test av IPL-maskiner

Silva & Lumonite pannlampor 885/ 899 kr

pannlampor

Den som ska vistas utomhus i vintermörker gör inte helt fel i att ta på en pannlampa, men flera testade märken visade snabba effektfall som riskerar att det blir mörkt mitt i allt. På delad första plats kom Silva Cross Trail och Lumonite Vector, båda med stabila ljusflöden. Silva stack ut med sin långa batteritid och Lumonite med särskilt starkt ljusflöde.

Test av pannlampor

Husqvarna PW 235 högtryckstvätt 1 990 kr

Högtryckstvätt

Till skillnad från många högtryckstvättar i vårt test kollapsade inte Husqvarnas PW 235 efter uthållighetstestet med 300 tvättar, men den hade även en hade en hög flödeshastighet (liter per minut) och rejäl kraft på strålen.

Test av högtryckstvättar

Merida – Espresso City 300 elcykel 32 999 kr

merida espresso

I år såg vi allmänna framsteg bland aktuella elcyklar på svenska marknaden, främst i ökad räckvidd. I slutändan fick Meridas Espresso högst betyg, på grund av hög kvalitetskänsla, bra körposition och dämpning. Den passar utmärkt för lugnare cykling i stadsmiljö, med bra räckvidd, bra körposition och dämpning i sadel och framgaffel.

Test av elcyklar

Rolser PG shoppingvagn/dramaten 1 000 kr

Rolser

När vi testade shoppingvagnar på två hjul för under 1 000 kronor blev Rolser PG vinnare. Den fick högt resultat på kvalitet och uthållighet, då den var utan skador efter hinderbana och efter 5 000 lyft. Den var också en av bara två modeller som hade insidan torr efter regntestet. 

Test av shoppingvagnar

Yes Max Power handdiskmedel 31kr/500 ml

Yes max

Skillnaderna var mycket stora när vi satte upp testbanor med tallrikar med intorkad smuts och prövade nio olika diskmedel. Yes Max Power kom ut som vinnare på grund av överlägsen effektivitet, där det kunde diska rent flest tallrikar per milliliter, och även fick renast resultat.

Test av handdiskmedel

Pampers Premium Protection byxblöjor 2,87 kr/blöja

Pampers premium

Många föräldrar startar med byxblöjor när deras barn börjar resa sig och kanske tar sina första steg. Byxblöjor ger ofta en bättre passform jämfört med tejpade, eftersom de anpassar sig bättre till bebisens form och rörelser. I vårt test gjorde Pampers Premium Protection bäst ifrån sig, eftersom den höll tätt i alla positioner och är torr mot huden, samtidigt som den andas väl.

Test av byxblöjor

Emma Diamond fristående resårmadrass 10 999 kr

Emma diamond

Det viktigaste med resårmadrasser är det ergonomiska egenskaperna, och där gick det bäst för madrassen Emma Diamond som presterade mycket bra i samtliga testmoment. Den uppnådde även kraven för klassificeringen Testfakta Verified i alla tre viktklasser, vilket innebär att den ger bra ergonomi för såväl mindre, som medelstora och större kroppstyper.

Test av fristående resårmadrasser

Picard fiskpinnar 107 kr/kg

picard

I maj analyserade vi innehållet i nio olika fabrikat fiskpinnar, men med testets utformning kunde vi inte utse någon riktig testvinnare. Picards pinnar hade högst fiskinnehåll, men också särklass dyrast kilopris. En annan lärdom är att valet av frityrolja är viktigare än fisken för halten av omega 3 i fiskpinnen. 

Test av fiskpinnar

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.