Testet utfördes av Testfakta och inkluderade åtta racketar från kända märken i prisklass från cirka 1000 – 3000 kronor, tänkta för den medelgode spelaren. Formen är antingen rund eller droppformad. De väger alla 364 - 368 gram och passar därmed även spelare med mindre muskelstyrka.
Laboratoriet som anlitades var Testea Padel på Universitat Politecnica de Valencia i Spanien, världens enda testinstitut för padelracketar.
Robotar och sensorer
Det går att läsa tester av de senaste racketerna överallt. Men inte ens ett proffs kan repetera ett slag på exakt samma sätt otaliga gånger, mäta påverkningsgraden på den inre kärnans egenskaper efter utnötning, eller kraften som behövs för att skada racketens ram.
- Allt detta kan vi göra och simulera i laboratoriemiljö med hjälp av robotteknik, datorer och sensorer, säger Jordi Piedra, grundare och vd på Testea Padel. Som ingenjör kan jag äntligen ta fram vetenskapliga data som jag som professionell padelspelare länge saknat.
Testerna innebar bland annat att racketen placerades på en mekanisk arm där den fick pendla fram och tillbaka medan sensorer mätte slagkraft och vibration. Responsen från sweetspot mättes genom att en boll i kontrollerad fart fick studsa mot racketen. För att testa hållbarhet utsattes racketen bland annat för 500 kraftfulla slag simulerade med tryckluft.
De olika delmomenten har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. I betygsättningen har kontroll (20%), komfort (20%) och slagkraft (20%) viktats lika högt för att passa en mångsidig spelare. Högst vikt i totalbetyget har lagts på kvalitet och uthållighet (40%). Maxbetyg i samtliga kategorier är 10.
[PDF]
Sweetspot i fokus
En viktig detalj i ett padelracket är den så kallade ”sweetspoten”, den punkt på racketen där man får bäst träff med bollen, både när det gäller slagstyrka, precision och komfort. Samtliga racketar i testet har centralt eller lågt placerad sweetspot. En stor, centralt placerad sweetspot gör det generellt enklare att träffa rent, och ger mindre påfrestning på handled och armbåge. En lägre placerad sweetspot ger ofta bättre kontroll för den mer ovana spelaren, men inte lika mycket kraft i slaget.
God tvåa för drygt halva priset
Bäst i test blev Equation WPT från Nox (8,4/10) som kostar ungefär 1800 kronor. Höga poäng på hur lätt det är att kontrollera bollen (stor sweetspot, centralt/lågt placerad) och komforten (lite mjukare kärna) samt den slitstarka ramen och mycket väl bibehållna slagegenskaper efter uthållighetstestet var främsta anledningarna till det höga betyget.
God tvåa blev PR 990 Hybrid Soft från Kuikma, (8,14/10) som kostar lite drygt hälften så mycket. Både kraften i slagen samt hållbarheten är till och med något högre än hos testvinnaren, men när det gäller kontroll och komfort blev poängen lägre.
Komfort kontra hållbarhet
Sämst resultat fick K3 Avant 21 från Bullpadel (7,06/10). Liten sweetspot med hårdare kärna gör bollen svårare att kontrollera och ger mer vibrationer, vilket minskar komforten. Bullpadels racket förändrades också mycket när det gäller slagegenskaperna i uthållighetstestet.
Adidas Greenpadel hamnade också nära jumboplats, (7,23/10) främst på grund av sämre kraft i slagen och låga poäng på hållbarhet i uthållighetstestet. Denna racket fick dock höga poäng på komfort med sin mjukare kärna och låga vikt i förhållande till den totala ytan. Dessutom har Greenpadel en stor, centralt placerad sweetspot vilket ger bra träffsäkerhet och kontroll.
Prova dig fram
Att med säkerhet kunna guida en padelspelare till exakt rätt racket spelmässigt är en svår uppgift. Även om det finns vissa grundförutsättningar att ta hänsyn till beror det väldigt mycket på tycke och smak vilket racket du trivs med. Generellt brukar man till exempel rekommendera runda racketar till nybörjare, men det finns proffs som trivs bäst med den formen också. Bäst är att prova sig fram, låna av varandra och testa.
Kuriosa: Hur många hål måste ett padelracket ha?
Alla racketar i testet är mer eller mindre perforerade av hål över slagytan. Många tror att dessa behövs för att minska luftmotståndet. Huvudanledningen är däremot att få ner racketens vikt. Proffsspelare som föredrar tyngre racketar för mer kraft i slagen har ofta betydligt färre hål i sina racketar än våra testobjekt. Internationella Padelförbundets regler säger att ett racket måste ha minst ett hål.
Klicka här för att läsa vårt test av padelbollar.