Stora skillnader på julskinkorna

Stora skillnader på julskinkorna

Laboratorietest

Årets julskinkor skiljer sig mycket åt när det gäller vattenhalt. Men om det är bra eller dåligt råder det delade meningar om. Däremot står det helt klart att julbordets höjdpunkt är en veritabel saltbomb.

Laboratorietest
Mattias Boström Publicerad: 19 Dec, 2009
Ta bort

Att bli besviken på julskinkan vid julbordet är ingen höjdare.  Men att på förhand veta vilket fabrikat man ska välja är inte helt lätt. Testfakta lät laboratoriet Eurofins i Lidköping analysera sju färdigkokta och rimmade julskinkor av känt fabrikat för att se hur de skiljer sig åt när det gäller vatten-, salt- och fetthalt. Dessutom analyserades förekomsten av bakterier och antibiotika.

– Vi malde en skinka till en homogen färs. Utav den tar man sedan ut en viss mängd prov till varje analys. En annan skinka delades och användes för att analysera förekomsten av bakterier och antibiotika, säger Per-Olov Södergren på Eurofins.

[PDF]

Och visst skiljer sig de olika julskinkorna åt. Främst när det gäller vattenhalt. Nybergs Delis skinka består till exempel av 71 procent vatten, medan vattenhalten i Ridderheims e-nummerfria skinka endast ligger på 57 procent.

– Utan att veta exakt hur de gör sin skinka så låter 71 procent väldigt högt. Nästan så att man kan misstänka att de har tillsatt mer än fem procent vatten. Och har de inte deklarerat det så bryter de mot lagen, säger Åke Rutegård, vd på branschorganisationen Kött & Charkföretagen.

På Nybergs Deli hävdar man dock att vattenhalten inte beror på för mycket tillsatt vatten.

– Nej, det har jag svårt att tro. Men jag är lite förvånad över vattenhalten eftersom vi i år för första gången inte tillsatt fosfater, vilka binder vätska. Men jag skulle ändå hellre välja en julskinka med 71 procent vatten än en med 57 procent. Det tycker jag låter väldigt torrt, säger Hans Hellsén på Nybergs Deli och syftar på Ridderheims skinka.

Sofie Lindeström på Ridderheims tycker dock inte att deras skinka är torr.

– Jag ätit ganska mycket av den, och jag tycker absolut inte att den är torr.

Vi kokar vår skinka längre med en speciell process och har inga tillsatser. Det kan möjligen påverka vattenhalten, säger hon.

Även salthalten varierar. Samtliga julskinkor ligger klart över Livsmedelsverkets rekommendationer. Dessa säger att 1,25 gram salt per 100 gram är ”mycket”. Högst salthalt har Lidls skinka Enebacken, med 3,3 procent salt, betydligt mer än till exempel potatischips innehåller.

– Det är väldigt högt. Två stora skivor och man är uppe på hela dagsintaget av salt. För de som äter julbord en eller två gånger är det naturligtvis ingen fara. Men de finns ju de som äter julbord hela december, och det kanske inte är så bra, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Men om salthalten är hög så är förekomsten av både bakterier och antibiotika väldigt låg. Testfaktas analys visar att samtliga julskinkor ligger långt under gränsvärdena på bägge punkter. En tidig, men föga överraskande, julklapp, enligt Åke Rutegård.

– I Sverige har vi en väldigt restriktiv policy. Det är helt okej att ge djuren antibiotika om de är sjuka, men det är totalförbud mot att göra det för att djuren ska växa fortare. I vissa länder är det fortfarande ett problem. Det största bekymret är att antibiotikan från djuren gör bakterier i människan resistenta. Lyckligtvis har vi inte det problemet i Sverige, säger han.

Så, att välja rätt julskinka framstår allt mer som ett lotteri. Enligt Åke Rutegård beror det på att det helt enkelt finns för många faktorer att ta hänsyn till, både när det gäller grisen som individ och tillverkningsmetoden.

– Sådana här tester är ju alltid bra att läsa innan man väljer. Sedan går jag på kända varumärken. Har man hittat en skinka man gillar så är chansen stor att samma tillverkare lyckas även året därpå.

Fakta om testet

Laboratoriet Eurofins i Lidköping har på Testfaktas uppdrag analyserat sju julskinkor på den svenska marknaden. Förutom analys av skinkornas salt-, vatten- och fetthalt har även förekomsten av antibiotika och bakterier kontrollerats.

Analysen av salt-, vatten- och fetthalt utfördes på julskinkor utan spad och efter det att de malts ner till en homogen färs.

Eurofins systerbolag i Tyskland undersökte förekomsten av antibiotikarester, medan den bakteriologiska analysen utfördes på Eurofins i Lidköping.

Två skinkor av respektive fabrikat har levererats till laboratoriet i början av november för analys.

I analysen ingår följande julskinkor:

Enebackens, färdigkokta julskinka

Willy:s, kokt julskinka

Coop, färdigkokt julskinka

Nybergs Deli, kokt benfri skinka

Scan Piggham färdigkokt julskinka utan svål

Ica, färdigkokt julskinka

Ridderheims, E-nummerfri julskinka

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.