Elektronikjättarna har blivit bättre på miljö

Elektronikjättarna har blivit bättre på miljö

Nintendo är sämst på miljövänlig elektronik. I alla fall enligt den nya upplagan av Greenpeaces gröna elektronikguide. Den visar också att många företag har bättrat sig och planerar att avlägsna farliga kemikalier från tillverkningen.

Martina Frisk Publicerad: 17 Sep, 2008
Läs senare
I dagarna presenterade miljöorganisationen Greenpeace den nionde upplagan av sin gröna elektronikguide ”Guide to greener electronics”. Den betygsätter hur miljövänliga elektronikproducenterna är och sätter press på företagen att förbättra sig på miljöfronten. Den här gången hade kraven skärpts. Till skillnad från tidigare gick man även igenom hur företagen tacklar klimatförändringar, hur mycket förnybar energi de använder i sina produkter och hur energisnåla de nya produkterna är. Målet är att elektronikindustrin ska städa upp och ta ansvar för en pryls hela livscykel. Och att de ska följa sin egen miljöpolicy.
    Mycket har hänt sedan förra kvartalets guide (den kommer fyra gånger per år). Då låg endast två företag, Sony Ericsson och Sony, på ett betyg över fem av tio. Nu gör hela fem företag det. Företagen verkar ha ökat sin miljömedvetenhet, speciellt märks mobilföretagen där fem av sex av världens största tillverkare har satt en deadline för när alla deras mobiler ska vara fria från PVC och bromerade flamskyddsmedel. Motorola är den enda mobiljätten som inte har en sådan deadline.
De två Sony-företagen har halkat ner på listan och i stället är det nu Nokia som är den miljövänligaste elektronikproducenten, med betyget sju av tio. Tvåa hamnade Samsung med 5,9 poäng, följt av Fujitsu Siemens Computers (5,5 poäng).
    Nokias höga betyg beror till stor del på att företaget förbättrat möjligheten för teknikkonsumenter i Indien att återlämna förbrukade telefoner och andra tekniksaker. Men också för att de avlägsnat farliga kemikalier från sina produkter och ökat andelen förnyelsebar energi till 25 procent av den totala energin som används. Att minska koldioxidutsläppen är centralt för att få bukt med utsläppsfrågan, menar Henrik Pedersen talesperson för miljögiftsfrågor vid Greenpeace i Norden.
– IT-produkter släpper ut lika mycket koldioxid som den samlade flygindustrin och därför är det avgörande att jättar som Nokia och Apple tar sitt ansvar för att etablera bindande minskningsmål för energianvändning och koldioxidutsläpp, och på så sätt hejda världens allvarligaste miljöproblem, klimatförändringarna. Vi har naturligtvis en lång väg kvar tills vi är i hamn med klimatarbetet i elektroniksektorn, men man får krypa innan man lär sig gå, säger han.
    Att han nämner Apple beror på att deras nya ipods är fria från miljöfarligt PVC, kvicksilver och bromerade flammskyddsmedel.
Nintendo, däremot, får underkänt av guiden för sitt undermåliga miljöengagemang (betyget 0,8). Dock har företaget sagt att de ska ta bort PVC i sin tillverkning, men inte satt någon deadline för när det ska vara uppnått. Enligt guiden tar de också för lite ansvar för vad som händer med teknikprylen när den går sönder och man vill slänga den.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.