Kan socker som vinterföda istället för honung göra att bin får sämre motståndskraft mot sjukdomar och därför bidra till bidöden? Ja, menar bland andra forskaren Tobias Olofsson, som intervjuades i en artikel från Testfakta i juli. Olofsson är doktor i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom upptäckten av en rad unika mjölksyrabakterier hos bin.
– Binas bakterier producerar mängder av antibiotikaliknande substanser. Det är deras naturliga skydd mot oönskade mikroorganismer och sjukdomar. Men när bina får äta bordssocker hela vintern kan inte dessa bakterier leva, och bina kan inte skydda sig själva, förklarade Tobias Olofsson i artikeln.
Men Ingemar Fries, professor emeritus i biodling vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är mycket kritisk:
– Påståendena saknar vetenskaplig grund. Det finns inga belägg för att det skulle vara skadligt att för bisamhällen att utfodras med socker, säger han.
– Det är olyckligt att de här uppgifterna sprids. I värsta fall kan det leda till att biodlarna fodrar för lite eller inte alls, med omfattande bidöd som följd.
Enligt Ingemar Fries omvandlas bordssockret som biodlarna fodrar med snabbt till samma sockerarter som finns i honung, genom binas tillsatser av enzymer. Enligt honom visar också beprövad erfarenhet att honung som enda eller betydande del av vinterfodret istället kan vara direkt skadligt för bina, och bör avlägsnas. Det gäller framför allt så kallad bladhonung, som innehåller utsöndringar från bladlöss.
Men Tobias Olofsson håller fast vid att det finns stora skillnader i näringsinnehåll hos bordssocker och honung, och att man i studier kunnat se att det spelar stor roll för båda bina och deras bakterier.
– Vi är på inget sätt färdiga med vår forskning men vi har vetenskapliga publikationer som visar att mjölksyrabakterierna i samarbete med bina har utvecklat en stor potential att skydda bina mot sjukdomsbakterier. Vi är övertygade i vår uppfattning om att honung är bättre vinterföda än socker, säger han.
Problemet med att det finns honung som kan vara skadlig för bina menar Tobias Olofsson att man kan lösa på annat sätt än att utfodra med socker.
– Man kan spara ramar med honung från större delen av säsongen och ge tillbaka till bina vid sommarens slut, säger han.
Tobias Olofsson tycker att biodlare ska följa Jordbruksverkets rekommendationer för ekologisk biodling.
– Där står det att det är viktigt att lämna kvar tillräckligt med honung så att bina överlever vintern, även i Sverige.
Ingemar Fries råd till biodlare är att de ska utfodra bina inför vintern, och gärna med socker. Han tycker heller inte att det finns anledning för konsumenter att välja bort honung som gjorts av bin som matats med socker.
– Men man ska välja svensk honung, av svenska bin som pollinerar svenska växter, säger han.
Läs en längre text med kritik från Ingemar Fries och bihälsokonsulent Preben Kristiansen här: ingemar_fries_kritik.pdf
Läs Hela Tobias Olofssons svar på kritiken här: svar_fran_tobias_olofsson.pdf
Läs Testfaktas tidigare artikel Sockerdiet kan förklara bidöd