Forskare vid Glasgow University har undersökt koffeinhalten i espresso från 20 olika kaféer. Resultaten visar på stora skillnader. En kopp espresso kan innehålla alltifrån 51 till 322 milligram koffein, enligt studien.
Forskarna varnar nu för att den stora variationen kan utgöra en onödig risk för gravida kvinnor. För mycket koffein kan bland annat öka risken för missfall och ge försämrad fostertillväxt. I såväl Sverige som England rekommenderas därför gravida att inte konsumera mer än 300 milligram koffein per dag.
Ulla Bäckman, toxikolog på Livsmedelsverket, förvånas resultaten av den brittiska rapporten.
– Vi vet att koffeinhalten i kaffe kan variera mycket beroende på sort och var kaffet växer. Men att det skiljer så mycket och att en espresso kan innehålla över 300 milligram är förvånande, säger hon.
Forskarna bakom studien uppmanar nu brittiska myndigheter att undersöka marknaden för kaffeprodukter och förbättra informationen till konsumenterna. Enligt Ulla Bäckman skulle det kunna bli aktuellt även för Sverige.
– Vi brukar säga att en kopp kaffe innehåller 100 milligram och att gravida därför inte ska dricka mer än tre koppar per dag. Men det är möjligt att vi måste bli ännu tydligare med att koffeinhalten kan variera kraftigt.
Ett sätt att hålla nere koffeinhalten i kaffet är att välja bort kaffe gjort på robusta-kaffe. Ett test som Testfakta gjorde för ett par år sedan visade att robusta både innehåller mer koffein och högre halter av tungmetallen nickel.