Stängde jag verkligen av plattan? Den frågan får många att göra helt om i farstun. Med induktionstekniken är dock frågan nästintill passé.
Tekniken bygger på att en så kallad induktionsspole, som ligger under varje kokzon, alstrar ett magnetfält som skapar induktionsström i kokkärl med magnetisk botten. På så sätt värms kokkärlets botten upp. När kärlet står på hällen blir det varmt. Men om där inte finns något kärl kan man lägga handen på kokzonen utan att bränna sig. Och väller maten över bränner den inte fast lika lätt som på många vanliga spisar.
Bland fördelarna med induktionshäll brukar nämnas att uppkokning liksom värmereglering går snabbt.
– Att ändra temperatur går på nolltid. Den är också mer energieffektiv än andra hällar och spisar, i synnerhet när man kokar upp. Men vid långkok jämnas effekten ut, säger Berit Carlsson, handläggare på Energimyndighetens avdelning för hållbar energianvändning.
Samtidigt är den dyrare än klassiska gjutjärnsplattor och glaskeramikhällar utan induktion. Dessutom är det tack och adjö till alla grytor utan magnetisk botten. Glas- och keramikkärl funkar till exempel inte.
Testfakta lät Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) testa åtta induktionshällar för inbyggnad. Cirkapriset ligger mellan 9 200 och 12 500 kronor och hällarnas bredd är ungefär 60 centimeter. I vårt test undersöktes snabbhet, reptålighet, energiförbrukning, värmejämnhet, hanterbarhet och specialfunktioner.
Siemens induktionshäll blev bäst i test, tätt följd av Cylinda och Gorenje. De tre fabrikaten, som också är de billigaste i testet, utmärkte sig i reptålighet och snabbhet. Whirlpools häll fick sämst betyg. Den var minst reptålig och dessutom bland de långsammaste.
– Skillnaderna i reptåligheten var tydlig. Men reporna ska inte försämra prestandan, utan är mer en kosmetisk aspekt, säger Daniel Asplund, civilingenjör på SP.
Något av det viktigaste för den som ska köpa induktionshäll är så klart hur snabbt det går att koka upp maten. Här testades två lägen, på högsta värme med och utan snabbläget booster.
På maxvärme utan booster tog det den snabbaste hällen Cylinda 7 minuter och 20 sekunder att koka upp två liter vatten. Långsammast var Whirlpool som tog 8 minuter och 36 sekunder på sig. I maxläget med booster knep Electrolux förstaplatsen medan Husqvarna var slöast.
Alla hällar var relativt lätta att använda och att rengöra. Den dyraste hällen Miele hade något sämre respons i kontrollerna än de övriga hällarna.
När det kommer till energiförbrukning, värmejämnhet och specialfunktioner var skillnaderna marginella hällarna emellan. Endast en av hällarna hade vred, alla de andra hade touchknappar inbyggda i hällen.
– Det kan vara lite lurigare att rengöra vred. Men å andra sidan blir det mindre fettfläckar än på en touchpanel. Har man touchpanel kan det även bli problem med att torka av hällen, om man råkar komma åt knapparna. Fast oftast finns det ett funktionslås som man kan aktivera, säger Daniel Asplund.