Halten transfett i margarin ligger i dag på mindre än en procent.
- Det är mycket positivt att tillverkarna lyssnat på konsumenterna och Livsmedelsverket och sänkt halterna av transfett i sina produkter, säger Anna Karin Lindroos på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Myndigheten har undersökt fettsyror i fem bordsmargariner, en matfettsblandning, fem hushållsmargariner och tio industrimargariner under 2009 och 2010. Resultaten visar att halten transfettsyror ligger under en procent i alla matfettet utom de som innehåller mjölkfett. I blandningar med mjölkfett finns naturliga transfettsyror och här ligger halten på två och en halv procent.
Slingor av smålampor som lyser upp trädgården eller balkongen är en upplyftande syn under vinterhalvåret och gör den mörka årstiden lite ljusare. Men vad kostar det att ha dem tända dag och natt hela vintern, och hur vet man vilka som håller år efter år och vilka som bara klarar en säsong innan de ger upp?