Supertunn och samtidigt en hög absorptionsförmåga utan läckage. Det låter som en kombination av motsägelser.
Men det är samtidigt vad alla tillverkare av sanitetsbindor försöker att åstadkomma. Marknaden svämmar också över av olika märken som lovar att just deras produkt lever upp till de kraven: en binda som knappt märks och ändå fyller sin funktion till fullo.
Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Procter & Gamble låtit testa och jämföra 15 olika bindor på den nordiska marknaden, med viss variation efter land. Procter & Gamble tillverkar själv sanitetsbindan Always Ultra Normal Plus.
Testet har utförts vid auktoriserade laboratoriet SGS Fresenius i Taunusstein i Tyskland.
[PDF]
Urvalet i testet utgörs av de vanligaste tunna sanitetsbindorna som möter konsumenterna i butiken. Samtliga har en tjocklek som understiger 3 mm och är försedda med så kallade vingar.
Det övergripande syftet med laboratorietestet är att dels mäta vilken binda som absorberar bäst och snabbast, dels mäta bindans förmåga att kapsla in västkan.
Testet delades därför in i tre delar: absorptionshastighet vid blödning, total absorptionsförmåga och återfuktning.
I betygsättningen väger absorptionshastigheten tyngst, medan den totala absorptionsförmågan endast fungerar som ett riktvärde som inte betygsätts.
Testet utfördes med en artificiell menstruationsvätska, baserad på getblod.
I första momentet, singelblödning, droppades 5 ml av vätskan på bindan. Momentet upprepades tio gånger och alla värden registrerades av en elektronisk mätare.
Testvinnaren Always visade klart snabbast absorptionsförmåga. Det tog i genomsnitt 11 sekunder för bindan att suga upp vätskan. Näst snabbast var Siempre med 15 sekunder. De flesta bindor sög upp samma mängd vätska i intervallet 24 till 38 sekunder.
I det andra momentet, multipelblödning, mättes bindornas förmåga att absorbera vätska som tillförs i omgångar. 3 ml av vätskan droppades på bindan tre gånger, med 20 minuters mellanrum. Tidens för absorptionen mättes och mätvärdet i tabellen beräknades på samma sätt som vid singelblödningen.
Testresultatet i momentet avspeglar utfallet vid singelblödningen. Always klarade den multipla blödningen bäst. Den tredje blödningen tog i genomsnitt 15 sekunder att absorbera. Näst snabbast var återigen Siempere, som klarade tredje blödningen på 33 sekunder.
I ett tredje momentet mättes bindornas totala förmåga att suga upp vätska genom att dränka in dem i en saltlösning. Den torra bindans vikt i förhållande till den indränkta blir ett mått på hur effektivt materialet i bindan absorberar vätska.
Testet visade att samtliga bindor klarar att absorbera 7-11 gånger sin vikt, vilket mer än väl motsvarar mängden vätska som alstras under ett dygns menstruation.
Därför har heller inte momentet vägts in i betygsättningen.
Ju torrare en binda är, desto bättre känns den mot huden. I avslutande testmomentet mättes hur bra bindorna klarar att kapsla in vätskan, med andra ord inte kännas fuktig för användaren. 7 ml blodvätska droppades mitt på bindan. Efter 20 minuter pressades under 15 sekunder ett filterpapper över området där vätskan droppas. Filtrets viktökning blev ett mått på hur mycket vätska som bindan släppte igenom.
I det här momentet var Siempre bäst, med en viktökning på 132 mg. Det är mer än tio gånger mindre än Apoliva där viktökningen var 1474 mg.
Bäst i test med betyget 4,8 blir Always, främst tack vare sin absorptionsförmåga som är klart bättre än övriga märken i testet. Nästan lika bra – 4,7 – är Siempre som är bäst på att kapsla in vätskan.
Natracare, testets tunnaste binda, får på grund av sin långsamma absorption betyget 2,2 och intar jumboplatsen.
Rent generellt kan testet sammanfattas med att skillnaderna mellan bindorna är störst när det kommer till uppsugningsförmågan. Skillnaden är betydligt mindre när det gäller förmågan att kapsla in vätskan, det vill säga kännas torr.
Som konsument finns också anledning att väga den relativt stora prisskillnaderna mot de relativt små skillnaderna i effekt.
Enligt Carolin Söderblom, pr-ansvarig för Always på Procter & Gamble, bekräftar testresultatet från laboratoriet Procter & Gambles egna tekniska tester.
– Förklaringen är både innovation och produktutveckling, bland annat bidrar små subtila skillnader i utformningen av Always ytskikt till den höga absorberingen, säger hon.