Välj rätt skidglasögon till skidsemestern

Välj rätt skidglasögon till skidsemestern

Laboratorietest

En molnfri dag i backen är härligt. Men det gäller att skydda barnens ögon från solens farliga strålar. Testfakta har jämfört sju goggles för juniorer.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 6 Feb, 2010
Läs senare

I skidbacken är det extra viktigt att skydda barnens ögon från solens strålar. Det finns inget som ger så mycket farligt UV-ljus som kombinationen sol och snö.
– Att bli snöblind kan inte ge bestående synskador, men är väldigt smärtsamt, säger Anders Behndig, överläkare på ögonkliniken vid Umeå universitet.

Även det vanliga ljuset kan vara farligt i för stor mängd. Forskningen visar nämligen att solljus utgör en riskfaktor för att få grå starr senare i livet, enligt Anders Behndig.
– Därför är det viktigt att ha skidglasögon som inte bara skyddar mot UV utan som även dämpar mycket av ljuset.

[PDF]

Alla goggles i Testfaktas test uppfyller kraven för UV-skydd och tar bort en stor del av det synbara ljuset. Men ett par stack ut jämfört med övriga.
– Warp släpper in klart mindre ljus och passar nog bättre för riktigt soligt väder. Linsen är dessutom gråtonad medan övriga är mer orange- och gultonade. Man brukar säga att orange och gult ger högre kontraster medan grått återger färger mer rättvist, säger Stefan Källberg, på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som utfört testet.

Warp-glasen är dessutom tonade så att de släpper in mer ljus ju närmare kanten på glaset man kommer. Variationen är så pass stor att den egentligen bryter mot den branschstandard som laboratoriet utgått från. Enligt standarden får ljusgenomsläppet inte skifta över ytan mer än högst 10 procent och Warps glasögon varierar runt 35 procent.
– Samtidigt verkar det här vara någon slags medveten specialdesign, säger Stefan Källberg.

Hur mycket ljus glasen släpper igenom är inget som betygsatts, eftersom behoven är olika beroende på när och var man åker. En mulen svensk vinterdag vill man till exempel ha in mer ljus än en solig vårdag i alperna. 

Mer utslagsgivande för testresultatet är däremot hur pass bra skidglasögonen skyddar mot repor och imma. För att testa reptåligheten placerades varje goggle på en roterande platta med yttre linsytan uppåt. Från ett rör ovanför glasen hälldes grovkorning sand i en jämn ström. Därefter mätte laboratoriet hur matta linserna blivit av behandlingen. Resultatet anges som en ökning i procent av diffust ljus som släpps igenom glaset.

– Alla glasen är mycket känsligare än vanliga glasögonglas, men det är också stora skillnader mellan glasen i testet. Klart mjukast är Smith som repas mycket lätt. Det räckte att jag torkade av dem noggrant med en trasa för att de skulle skadas.

Även Cébé och Everest får dåliga omdömen i detta moment, medan POC och Scott får ses som de mest tåliga glasen i testet.

Imma på glasen går till skillnad från repor att torka bort. Men det är nog så irriterande och kan utgöra en riskfaktor i backen. För att testa motståndet mot imma höll laboratoriet upp varje goggle över ånga under 30 sekunder och bedömde linserna visuellt.  När glasen var helt nya och opåverkade hade alla ett bra skydd. Men efter att ha utsatts för ett vattenbad klarade inte Everest-glasen testet.

– De förlorade sitt skydd efter vattenbadet. Det tyder på att beläggningen sitter dåligt och inte klarar väta bra, säger Stefan Källberg.  

En annan faktor som är viktig för skyddet mot imma är om glasen har dubbellins eller inte. Skidglasögon med dubbellins separerar den varma och kalla luften vilket gör att de inte blir immiga lika lätt. Fem av sju glas i testet har dubbellins.

 
 

Laboratoriet testade även glasens optiska förmåga. På ett par skidglasögon vill man så klart inte ha någon brytning alls. Alla utom Everest uppfyllde kraven för klass 1, vilket är den bästa optiska klassen. På Everests glas finns små lokala fläckar med en otillåten brytning.

– Detta fanns på båda exemplaren i testet vilket tyder på att det inte är ett måndagsexemplar utan ett problem i tillverkningsprocessen. Därmed uppfyller man inte kraven i standarden, säger Stefan Källberg.    

Fakta

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat sju olika goggles i barn- och juniorstorlek (ca 5-12 år).  Testet är baserat på tillämpliga delar i europastandard EN 174 ”Ögonskydd – skidglasögon för utförsåkning”.
I testet användes två par glasögon från varje leverantör.  

Följande glasögon ingår i testet:

  • Everest – Jr Goggle
  • POC – POCito Iris
  • Smith – Gambler
  • Warp – Nakano Jr
  • Dr.Zipe – Weeman
  • Cébé – Nemo Fuschia Orange
  • Scott – Hook Up Jr

Ljusgenomsläpp
Laboratoriet mätte hur mycket ljus skidglasögonen släpper igenom samt hur de skyddar mot UV-strålning. Dessutom mättes ljusgenomsläppets variation över ytan på glasen. Enligt standarden får den inte variera mer än 20 procent mellan höger och vänster sida och inte mer än 10 procent inom en sida av glaset.

Optiska egenskaper
Laboratoriet mätte linsernas brytning. Enligt standarden får glasen inte bryta mer än 0,12 dioptrier.

Reptålighet
Varje goggle placerades på en roterande platta med yttre linsytan uppåt. Från ett rör ovanför glasen hälldes grovkorning sand i en jämn ström. Därefter mätte laboratoriet hur matta linserna blivit av behandlingen. Resultatet anges som en ökning i procent av diffust ljus som släpps igenom glaset.

Imskydd
Goggles är oftast behandlade med en beläggning som ska skydda mot imma. För att testa detta höll laboratoriet glasögonen över vattenånga i 30 sekunder och bedömde därefter linserna visuellt. Ingen imma får uppstå under denna tid.
Dessutom testades hur imskyddet står emot väta. Glasen lades i ett vattenbad i en timme och fick därefter torka i ett visst antal timmar. Sedan upprepades testet med vattenånga för att se om beläggning fortfarande satt kvar.

Slagprov
Laboratoriet testade glasögonens hållbarhet genom ett slagprov. Skidglasögonen kyldes ner till -10 grader och monterades på ett provhuvud. Därefter släpptes en stålkula mot linsen. Alla testade glasögon klarade sig utan anmärkning.

Skydd mot snö och kyla
Laboratoriet testade hur väl glasögonen står emot snö och väta. Glasögonen monterades på ett provhuvud och sprayades därefter med vatten från en sprayflaska. Alla testade glasögon klarade sig utan anmärkning.

Betygsättning
Slutbetyget har viktats enligt följande:

Ljusgenomsläpp (variation mellan linsens sidor): 20 procent
Reptålighet: 30 procent
Imskyddande egenskaper: 30 procent
Optiska egenskaper: 20 procent

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.