Testfakta Research har på uppdrag av Fiskars Sweden AB utfört ett jämförande laboratorietest av sekatörer med större klippningskapacitet. Syftet var att jämföra kvalitet och prestanda för ett representativt urval av konkurrerande fabrikat på den svenska marknaden.
Laboratorietestet utfördes av det brittiska oberoende laboratoriet CATRA i brittiska Sheffield samt av det oberoende finska tekniska konsultbolaget Myontec. Test av snittytorna gjordes av SMP Svensk Maskinprovning i Umeå.
Testet baserades till stora delar på standarden BS5708:1979.
I testet ingår nio olika sekatörer, alla sidoskär och med en deklarerad klippningskapacitet på minst 20 mm:
-
Clas Ohlson Cocraft 31-8331
-
Felco 8
-
Fiskars PX94
-
Freund 21 CM
-
Gardena Comfort Alu L
-
Grouw Art 1167997
-
Hornbach For-q
-
Plantagen Sidoskär justerbar
-
WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus
Fem prover av varje sekatör köptes in av Testfakta Research i april 2018.
Testet fokuserar på klippningseffektivitet (hur mycket kraft som krävs), snittyta, skärbladens styrka (hårdhet) och uthållighet, konstruktionskvalitet överlag samt hanterbarhet och ergonomi. Utvärderingen baseras på resultat från tekniska mätningar och användartester.
Samtliga användarmoment har utförts av personer som är högerhänta.
Laboratorietestet
Testet omfattar följande delar:
A. Klippningseffektivitet
B. Snittyta
C. Konstruktion och säkerhet
1) Skärbladens hårdhet och uthållighet
2) Konstruktionens hållbarhet
3) Säkerhet
4) Korrosionsmotstånd
D. Hantering och ergonomi
A. Klippningseffektivitet
Utvärdering av klippningseffektiviteten baserades på resultat från tre olika tester:
Alla mätningar utfördes på provpinnar (rundstav) av hårdare träslag i olika tjocklekar.
EMG testet utfördes av Myontec (oberoende tekniska konsulter med specialist-kompetens inom EMG-mätningar) på Fiskars fabrik i Finland. En Testfakta-representant var närvarande och övervakade och dokumenterade hela provningsprocessen.
Kortfattat så mäter EMG-testet muskelaktiviteten i underarmen när testpersonen klipper med sekatören. Resultaten anges som procent av försökspersonens maximala muskelsammandragning (muskelaktivitet). EMG-mätningarna gjordes på tre olika individer med skilda fysiska förutsättningar.
Den tekniska mätningenav tryckkraften mäter den mekaniska kraften som krävs för att klippa en provpinne. I testet spänns det undre handtaget fast och sedan ökas trycket successivt på det övre handtaget tills provpinnen klipps av. Den kraft som krävs för att klippa provpinnen registreras i Newton.
I paneltestetfick fyra försökspersoner klippa provpinnar i stigande tjocklek (9, 12, 15 och 18 mm) med samtliga 9 sekatörer. Antalet klarade klipp, av totalt 16 möjliga, registrerades för varje sekatör.
Panelmedlemmarna var ingenjörer från laboratoriet:
-
Medelstor (medelstark) man
-
Mindre (svagare) man
-
Medelstor (medelstark) kvinna
-
Medelstor (medelstark) kvinna
B. Snittyta
Test och utvärdering genomfördes av SMP Svensk Maskinprovning i Umeå. Mellan fyra till åtta provsnitt på färska björkgrenar som var mellan 12-18 mm tjocka gjordes med varje sekatör. Snittytan granskades under lupp (8x förstoring). Bedömningskriterier var om snittytan är slät och mjuk, om det är rena snitt utan sprickor eller ihoppressade fibrer, samt om flisor eller fransar förekommer.
C. Konstruktion och säkerhet
1) Skärbladens hårdhet/ uthållighet
Utvärdering av skärbladens hårdhet/ uthållighet baseras på resultat av fyra olika tester:
-
Metallens sammansättning (legering. Denna mätning är ej betygsatt.)
-
Skärbladets hårdhet
-
Skador efter klippning av provpinnar
-
Skador efter klippning av ståltråd
Metallens sammansättningpåverkar stålets hårdhet. Sammansättningen i skärbladen analyserades och andelen kol, mangan, krom, nickel och volfram kvantifierades.
Skärbladens hårdhetmättes mitt på bladet och mindre än 3 mm in från eggen. Mätningen gjordes med en Vickers Hardness testutrustning. Mätvärdet anges i Hv och ju högre värde desto hårdare stål. Gränsen för godkänt enligt standarden går vid 450 Hv, vilket alla sekatörer uppfyllde med råge.
Skador på skärbladenefter klippning av 40 provpinnar undersöktes i mikroskop och hack, sprickor och slitage noterades.
För att accelerera påfrestningen på skärbladen avslutades testet med klipp av en 1,2 mm tjock ståltråd. Skador efter klippningen undersöktes i mikroskop och hack, sprickor och slitage noterades.
2) Konstruktionens hållbarhet
Utvärdering av konstruktionens hållbarhet baserades på fyra olika tester:
Uthållighetstestetgenomfördes i en utrustning som räknade 10 000 cykler där sekatören öppnades och stängdes från helt öppen till helt stängd position.
I belastningstest 60Nutsattes handtaget för ett tryck på 60N (cirka 6 kg). Detta är vad standarden kräver att en sekatör ska klara utan att gå sönder.
I det maximala belastningstestetplacerades en aluminiumstav på 6 mm mellan skärbladen. Trycket på handtaget ökades till dess att aluminiumstaven klipptes eller sekatören gick sönder. Samtliga sekatörer utom en klippte staven vid ett tryck på mellan 1100 och 1500N (cirka 110 - 150 kg), vilket är avsevärt mer än en normal hand kan uppnå i tryckkraft. En av sekatörerna gick sönder vid ett tryck på 1500N.
I falltestetsläpptes sekatörerna 10 gånger från 150 cm höjd på ett betonggolv. Sekatörerna släpptes kontrollerat för att undvika att spetsen på skärbladen träffade betonggolvet först. Samtliga sekatörer fick kosmetiska skador som inte påverkade funktionen. Två fick skador som påverkade funktionen men dessa var enkla att åtgärda (sätta tillbaka eller tryck ihop) och efter åtgärdandet fungerade de utan anmärkning.
3) Säkerhet
Användarsäkerhet utvärderades med avseende på följande:
-
Lås-spärren
-
Returfjäderns placering och förankring
-
Risk för att komma åt skärbladen i stängd position
-
Skarpa kanter, hörn och andra skaderisker
En av sekatörerna fick anmärkning på lås-spärren som lätt gick upp när man tryckte eller drog i handtaget.
4) Korrosionsmotstånd
Sekatörerna utsattes för en saltspraylösning under 48 timmars tid. Samtliga sekatörer fick korrosionsskador av varierande nivå.
D. Hantering och ergonomi
Utvärdering av hantering och ergonomi gjordes av laboratoriets expertpanel som bestod av fyra testingenjörer. Följande aspekter utvärderades på en skala från 1 - 5:
Betygsättning och viktning av testresultaten
Resultaten av testets olika delar betygsattes på en skala från 1 - 5 där 5 är bäst. Betygsättningen baseras på laboratoriets bedömning av testresultaten. Viktningen och betygsättningen av de olika testresultaten gjordes i samråd med laboratoriet.
Betygen för de olika delarna av testet har viktats ihop till ett totalbetyg med följande fördelning:
A. Klippningseffektivitet 40%
Delmomenten paneltest, EMG-test och teknisk mätning av tryckkraft. Resultaten från paneltest och EMG-test väger tyngst med 50 respektive 30%.
B. Snittyta 20%
Delmomenten slät och mjuk snittyta, rena snitt, inga sprickor eller ihoppressade fibrer, samt jämn kant där inga flisor eller fransar får förekomma ingår i bedömningen.
C. Konstruktion och säkerhet 20%
Delmomenten skärbladens hårdhet och uthållighet, konstruktionens hållbarhet, säkerhet och korrosionsmotstånd. Resultaten från skärbladens hårdhet och uthållighet och konstruktionens hållbarhet väger tyngst med 33 respektive 33%.
D. Hantering och ergonomi 20%
Utvärdering av friktion/ smidighet, stabilitet/ vridning, handtagets komfort, returfjäderns spänst, lås-spärren funktion, generell ergonomi och hur en är att klippa med. Resultatet från bedömningen av generell ergonomi väger tyngst med 40%.