18
Krispiga, degiga eller fett goda pommes Laboratorietest
Pommes frites – eller "pommes" som de ofta kärleksfullt kallas – är antagligen ett av världens mest populära tillbehör. Trots sin enkla sammansättning av potatis, olja och salt är de gyllene potatisstavarna lika gångbara på finkrogen till lövbiff och entrecote som till snabbmatskedj
Fredagsgiftet: Tio gånger mer Akrylamid i vissa chips Laboratorietest
Flera chipssorter överstiger EU:s kommande riktvärde för Akrylamid med råge, visar Testfaktas test. Värst är originalchipsen från OLW men även Änglamark och Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
– De här nivåerna kommer inte att accept
Gifter från rostningen även i ekokaffe
Testfakta avslöjade nyligen att växtskyddsmedlet mepikvat precis som Akrylamid uppstår vid rostning av kaffe. Efter publiceringen hörde många läsare av sig och undrade varför inte ekologiskt kaffe fanns med i testet. Den enkla förklaringen är att fokus vid undersökningen låg på skilln
Växtskyddsmedel i allt testat kaffe Laboratorietest
Stråförkortningsmedel i kaffe. Det var inget Livsmedelsverket ens trodde fanns. Men Testfaktas resultat visar att alla undersökta kaffesorter innehåller det tillväxthämmande ämnet mepikvat.
– Detta är intressanta uppgifter som vi inte kände till. Mepikvat har inte ingått i kont
För mycket Akrylamid i svensk mat
– Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket.Livsmedelsverket har granskat 204 produkter på den svensk
Stärkta misstankar mot Akrylamid
Det var 2002 som man upptäckte att Akrylamid bildas i livsmedel vid bakning, stekning och fritering. 2005 rekommenderade EU:s livsmyndighet Efsa att konsumenter bör få i sig så lite Akrylamid som möjligt. Men Livsmedelsverket och motsvarande myndigheter i Tyskland,