Fredagsgiftet: Tio gånger mer akrylamid i vissa chips

Fredagsgiftet: Tio gånger mer akrylamid i vissa chips

Foto: Rickard Kilström
Foto: Shutterstock
Laboratorietest

OLW:s chips innehåller tio gånger högre halt av det cancerframkallande ämnet akrylamid än Pringles och sex gånger mer än Estrellas, visar Testfaktas analys av åtta olika sorters chips med sourcream & onion-smak.
– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Livsmedelsverkets expert. 

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 13 Jan, 2018
Läs senare

Flera chipssorter överstiger EU:s kommande riktvärde för akrylamid med råge, visar Testfaktas test. Värst är originalchipsen från OLW men även Änglamark och Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.  

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när reglerna träder i kraft senare i vår. Tillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser, säger Petra Fohgelberg, som arbetar vid Livsmedelsverkets kontrollenhet.

Riskerna med akrylamid i maten har varit på tapeten under många år. Trots detta har det gått trögt för branschen att sänka halterna. Därför har EU kommit överens om en ny lagstiftning som kommer att börja gälla från och med april i år. Bland annat har man tagit fram så kallade åtgärdsnivåer – en form av riktvärden för olika livsmedel som producenterna måste hålla sig under. Gör man inte det är man tvingad att åtgärda sin tillverkning.

[PDF]

Chips, som är en av de vanligaste källorna till akrylamid från livsmedel, får inte innehålla högre halter än 750 mikrogram per kilo. OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1 700 mikrogram. Även Änglamark och Bjäre ligger klart över medan OLW:s Naturchips ligger precis på gränsen.

Akrylamid är klassificerat som cancerframkallande. Beräkningar som gjorts visar att ämnet kan ligga bakom cirka 500 cancerfall per år i Sverige och enligt Livsmedelsverket innebär halterna i vissa livsmedel risker som man normalt sett inte accepterar för mat. Så varför tillåter man att de här produkterna säljs – särskilt chips och pommes frites där det inte finns några hälsomässiga fördelar?
– Växtskyddsmedel som är cancerogena är förbjudna. Men när det gäller naturliga ämnen, miljögifter eller ämnen som tillkommer under processen arbetar vi i stället tillsammans med industrin för att sänka halterna så mycket som bara är möjligt, säger Petra Fohgelberg.

Akrylamid bildas vid upphettning som en reaktion mellan aminosyror och socker. Såväl tillagningstemperatur som potatissort och lagring av potatisen har betydelse för halterna av akrylamid i den färdiga produkten.

Testet visar också att det går att minska halterna. Minst akrylamid innehåller linschipsen, men även potatischipsen från Pringles, Estrella och Lantchips ligger klart under det kommande gränsvärdet.

På Estrella har man lyckats få ned halten av akrylamid med hjälp av flera olika metoder, enligt företagets utvecklingschef Anders Andersson. Dels handlar det om potatissorter och lagring, men man har även en egen metod för att reducera sockerhalten i potatisen innan fritering.
– Genom att skicka elektriska pulser genom potatisen kan vi öppna upp cellerna och plocka bort mellan 40 och 50 procent av sockret utan att näringsämnen och smak försvinner, säger han.

Så säger tillverkarna

Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW: 

– Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt. Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid.

Vad gör ni för att sänka halten i era chips?

– Vi ser bland annat över de potatissorter vi använder samt hur den lagras och transporteras. De chips ni analyserat är gjord av potatissorten Saturna. Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning.

----------------------------

Tobias Rydergren, presschef på Coop.
– Det är inte bra att våra chips avviker med högre halt akrylamid. En förklaring kan vara att sockerhalten i de potatisar som använts vid detta tillfälle var högre, Änglamarkschipsen görs på ekologisk potatis som i genomsnitt har en högre sockerhalt. Vi har kontaktat vår leverantör som inlett en undersökning för att utreda orsaken mer grundligt.

Vad gör ni för att sänka halten i era chips?

– Vår leverantör kommer i år att börja använda en ny metod för friteringen som gör att den kan ske vid en lägre temperatur, vilket sannolikt kan sänka halten av akrylamid. Vi kommer att jobba för att halten inte överstiger det kommande riktvärdet.

 

Fakta om akrylamid

- Akrylamid används industriellt vid framförallt plasttillverkning (polyakrylamid). Men ämnet bildas även naturligt när viss typ av mat upphettas till hög temperatur som vid ugnsbakning, fritering och rostning.

- Akrylamid bildas som en reaktion mellan aminosyror och socker. Ju mer reducerat socker som finns i livsmedlet när det hettas upp, ju mer akrylamid kan bildas. 

- För potatischips har potatissorten, lagringstiden och transporten betydelse för hur mycket akrylamid som bildas eftersom detta påverkar halten reducerat socker. 

- Högst halter av akrylamid hittar man i chips, pommes frites och kaffebönor. Men även bröd, frukostflingor, kex och kakor kan innehålla höga halter av ämnet.

- Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne. Om man får i sig mycket av ämnet under lång tid kan det öka risken för cancer. Enligt beräkningar som gjorts kan akrylamid ligga bakom 500 cancerfall per år i Sverige.

- Akrylamid i mycket höga doser kan ge nervskador, men så höga doser kan man inte få i sig via maten. 

- Från och med april i år införs en ny lagstiftning inom EU som innebär att livsmedelstillverkarna måste hålla sig under vissa nivåer av akrylamid i maten. Gör man inte det måste man genomföra ett åtgärdsprogram för att sänka nivåerna. För chips är denna nivå 750 milligram per kilo. 

Källa: SLV

Fakta om testet

Eurofins laboratorium i Lidköping har på Testfaktas uppdrag analyserat halten av akrylamid i åtta olika sorters chips med Sourcream & onion-smak. Påsarna är inköpta i Stockholms-området i november 2017.

Vi lät även en panel av vuxna och barn bedöma smak, konsistens och hur bra chipsen är att dippa med. Detta utfördes som ett blindtest. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.