Arla är Sveriges starkaste livsmedelsvarumärke. Det hävdar Niklas Persson, forskare vid Ekonomihögskolan Lunds Universitet. Han är ansvarig för en ny studie som mäter styrkan hos varumärken inom livsmedelsbranschen, skriver tidningen Resume.
För att få fram resultatet har han använt ett nytt instrument som kallas Grocery Brand Equity är nytt och har utvecklats under fyra års forskningsarbete, genom intervjuer och enkäter där konsumenter svarat på en rad frågor. Dessutom har en rad magisteruppsatser och intervjuer med branschfolk kompletterat bilden.
Normalt brukar företag följa upp reklamkampanjer med marknadsundersökningar, som i regel endast visar vilken effekt reklamen fått på varumärkeskännedomen och preferensen för varumärket. Men Niklas Persson menar att man måste bli mer specifik än så. Det finns en rad faktorer som påverkar varumärkets styrka. Kännedom, upplevd kvalitet, unikhet, ursprung, social image och samhällsansvar utgör tillgångar som sedan avgör vilken styrka varumärket har, skriver Resume.
Arla placerar sig i topp, följt av Wasa, Felix, Abba, Kalles Kaviar och Göteborgs Kex.
– Det är väldigt mycket svenskt i toppen, vi gillar våra egna företag, eller de vi upplever som svenska för många är ägda av utländska företag, säger Niklas Persson.
Han jämför varumärkesarbetet med hälsovård. Man kan kontrollera blodvärden och puls för att se sin styrka, men man blir inte frisk om man inte har en bra livsstil och ett sunt leverne. Med andra ord, vårda tillgångarna.
– Det företag som imponerar mest är egentligen Abba, som lyckas komma in med Abba och Kalles på topplistan. De har lyckats rätt bra med att lyfta fram båda varumärkena utan att det blir urvattnat. Det är svårt att lyckas med det om du jämför med till exempel Semper.