• Den kemiska analysen som har utförts av Eurofins i Lidköping omfattar följande: näringsvärde (fett, protein, och vatten), halt av natriumglutamat och salthalt.
• Dessutom har Testfakta gått igenom vilka olika tillsatser, e-nummer, som finns i skinkorna.
• Produkterna är inköpta i Stockholmsregionen under oktober 2008. Två förpackningar av varje fabrikat har köpts in för analys.
Fakta/glutamat
Glutamat finns naturligt i många livsmedel men kan även tillsättas som smakförstärkare. Tillsatt glutamat måste redovisas i innehållsdeklarationen, då kallas det glutamat, smakförstärkare, MSG eller deklareras med beteckningarna E620-E625.
Glutamat får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn. Enligt Livsmedelsverket finns inte någon misstanke om att glutamat i de mängder som används i mat skulle kunna ge skadliga effekter. Men forskarna är inte överens. Nya studier varnar för potentiella risker med glutamat så som fosterskador, astmaanfall, fetma, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn. Dessutom kan det påskynda demenssjukdomar.
Umami brukar kallas för den femte grundsmaken, förutom surt, salt, sött och beskt, och beskrivs ofta som smaken av protein. Den finns naturligt i livsmedel, men kan även uppnås med hjälp av tillsatt glutamat. Umamismaken lyfter fram smaken hos de andra ingredienserna i maten. I det asiatiska köket är umamismaken vanlig, bland annat i fisksås och soja.