Testfakta har analyserat näringsinnehållet i sju olika torrfoder för vuxna hundar. Därefter fick hundfoderexperten Øystein Ahlstrøm, docent vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, titta på resultaten.
– De flesta hundar får samma foder år ut och år in. Därför är det jätteviktigt att fodret ger alla de näringsämnen som hunden behöver för att må bra, säger Øystein Ahlstrøm som bland annat varit med och tagit fram näringsrekommendationer åt den europeiska hundfoderbranschen.
[PDF]
Frågan är också vad som skiljer dyra produkter från billiga. För en normalaktiv medelstor hund kan årskostnaden för hundfoder landa på allt från 1 500 kronor upp till över 10 000 kronor beroende på vilket fabrikat du väljer.
Den största skillnaden är att lågprisfodren har en större andel kolhydrater och mindre fett, vilket inte är förvånande eftersom spannmål är billigt.
– Det behöver inte vara ett problem så länge näringsinnehållet är bra. Däremot kan det spela roll för smaken. Hundar brukar föredra foder med högre fetthalt och färre kolhydrater, säger Øystein Ahlstrøm.
Resultaten visar också att samtliga foder har en bra proteinsammansättning och innehåller alla viktiga aminosyror som är livsnödvändiga för hunden.
Däremot saknar de två billigaste produkterna från Ica och Coop fettsyrorna DHA och EPA. Dessa fyller viktiga funktioner för bland annat hjärnans utveckling och inlärningsförmågan, men kan även ha betydelse för hundens hud och päls.
– Människor kan omvandla omega-3-fettsyran alfa-linolensyra till EPA och DHA, men hundar är sämre på detta och måste därför få dessa som tillskott i fodret. Här skulle man kunna nå en förbättring för hunden bara genom att byta foder, säger Øystein Ahlstrøm.
Vad gäller halten vitaminer och mineraler ligger alla produkter långt över rekommendationerna, med ett par undantag. Mest anmärkningsvärd är avsaknaden av selen i Purinas foder – åtminstone är halten så låg att den ligger under detektionsgränsen i analysen. Selen är en viktig antioxidant som bland annat reducerar risken för cancer. Enligt Øystein Ahlstrøm skulle det kunna utgöra ett problem om hunden bara får detta foder under lång tid.
Purina tillhör Nestlé-gruppen och Terkel Due är kvalitetsansvarig för Nestlé Norden.
– Vi är förvånade över era resultat. Vi tillsätter 0,12 milligram selen per kilo i fodret och resten ska komma från råvaran. Även om det kan förekomma naturliga variationer i råvaran visar våra interna analyser att vi uppfyller näringsrekommendationerna, säger han.
Bristen på selen i Purinas foder gör att produkten inte utnämns till ”Bäst i test” trots att man får högst totalbetyg.
Är det då värt att lägga pengar på dyra hundfoder? Nej, visar Testfaktas test. Med undantag för de två billigaste produkterna i jämförelsen ger alla en tillräckligt näringsrik kost till din hund.
– Tillverkningskostnaderna för de flesta hundfoder är nog ganska lika. Men företag som Eukanuba och Purina driver utvecklingen och har stora kostnader för forskning och marknadsföring som de bakar in i priset, säger Øystein Ahlstrøm.
Vad är viktigast att tänka på när man väljer hundfoder?
– Att hunden trivs med fodret och mår bra. Starta med ett foder och skulle det uppstå några problem så är det bara att byta. Välj gärna ett känt märke, de större producenterna håller oftast god kvalitet.
Kan man byta hundfoder om man använt samma under lång tid?
– Ja, foderindustrin brukar hävda att man inte ska byta foder men det är inga problem. Det är möjligt att hunden reagerar lite i början och därför kan det vara bra att blanda lite under en övergångsfas.
Kan olika hundar behöva olika typer av foder?
– Valpar och dräktiga tikar behöver lite extra protein och energiinnehåll i fodret. Här finns det specialprodukter i handeln som man bör välja.
– Däremot behöver man inte lägga pengar på dyra rasspecifika foder. Alla hundraser har ungefär samma näringsbehov.
Vilket är det största problemet med hundars ätande?
– Det är samma problem som för oss människor. Att vi ger våra hundar för mycket mat i förhållande till hur mycket motion de får. Mellan 30 och 40 procent av hundarna i västvärlden är överviktiga.