Testfakta har i samråd med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp, tagit fram ett omfattande testprotokoll för att testa odlingsjordar. Testet omfattar delar som jordanalys före och efter odling, frösådd, skörd och utvärdering av rotsystem och grödans vikt - både som frisk- och torrvikt.
1. Förberedelse
Testet inleds med att jordpåsarna öppnas och att det komprimerade innehållet fluffas upp (rörs om ordentligt). Utseendet bedöms visuellt och dokumenteras. Representativa prover skickas för näringsanalys. Jorden läggs i krukor stora nog för att ge plats för rotsystemen, så att också utvecklingen av dessa ska kunna jämföras. Krukorna placeras ut slumpmässigt på ett odlingsbord i en växthusavdelning. Varje testjord fördelas på tio krukor á sex liter och det betyder en total volym på 60 liter jord.
2. Jordanalys (Spurway-analys)
Innan odlingen påbörjas skickas ett jordprov för att genomgå en så kallad Spurway-analys. Här ser man vilken näring som är lättillgänlig för växterna i jorden. Analysen utförs på Eurofins Food & Agro Testing i Kristianstad. Detta görs innan odling samt efter avslutat odlingstest för att se hur näringsinnehållet i jorden har påverkats under odlingstiden.
De delar man tittar på är:
• pH
• Kväve
• Fosfor
• Kalium
• Sulfatsvavel
• Bor
• Kalcium
• Magnesium
• Mangan
• Natrium
• Järn
• Aluminium
3. Sådd
I varje kruka sås tio frön av Tagetes eller sammetsblomma (en blommande växt). Jorden vattnas före och efter sådd. För att undvika att sådderna torkar är krukorna täckta med en genomskinlig plastfilm fram tills att fröna har grott. Därefter tas plasten bort.
4. Vattning
Krukorna vattnas två gånger i veckan, alltid med samma mängd vatten per kruka och utan tilläggsnäring.
5. Värme och ljus
Odlingen sker i ett växthus som dygnet runt håller 20°C tills dess att fröna har grott - då temperaturen sänks till 18°C. Beroende på årstid när planteringen utförs kan tilläggsbelysning (med ett visst antal timmar) behövas för att uppnå jämförbara odlingsförhållanden. Tilläggsbelysningen är en klassisk växthusbelysning med högtrycks-natriumlampor.
6. Skörd
Efter sju veckors odling skördas växtdelarna från varje kruka. Växtdelarna från varje kruka vägs direkt efter skörd (friskvikt), och därefter läggs det som har skördats från varje kruka i separata papperspåsar för att lufttorkas i torkskåp tills vattnet har dunstat (torrvikt). Vid skörd bedöms också grödorna visuellt utifrån plantornas jämnhet, frodighet och bladens färg.
7. Statistisk analys
Görs för varje art utifrån tillväxten per kruka.
8. Fotografering (dokumentation)
Görs första gången när krukorna fylls, sedan när plantorna har kommit upp och slutligen vid skörd. Vid skörd fotograferas också rotsystemen för att bedöma hur jorden tillåtit dessa att utvecklas.
Testfaktas kvalitetsmärkning
Odlingsjordar som presterar genomgående bra i Testfaktas jordtest får rätt att använda Testfaktas kvalitetsmärkning. Syftet med kvalitetsmärkningen är att lyfta fram jordar med bra odlingsegenskaper.
För Testfakta Verified Quality & Performance krävs att en odlingsjord
håller en genomgående hög nivå och inte underpresterar i något delmoment.
-
Visuell bedömning av de olika plantoras tillväxt efter 7 veckor
Bedömningen görs visuellt på en skala från 2 - 10, där 10 innebär ingen synlig näringsbrist och välutvecklade plantor och betyg 2 tydlig näringsbrist och hämmad tillväxt. Kriterier för Testfakta Verified är betyg på lägst 7,0. -
Vägning av plantorna (skörden) efter 7 veckor
Kriterier för Testfakta Verified (friskvikt):
Tagetes minimum 75 gram -
Näringsanalys (Spurway-analys)
Resultatet från näringsanalysen ger en fingervisning om anledningen till ett bättre eller sämre odlingsresultat.
Testfakta Bäst i test ges till en odlingsjord som presterar sammantaget bäst i ett
jämförande test av odlingsjordar. Resultatet från den visuella bedömningen och vägningen av plantorna viktas lika i den sammantagna bedömningen.
Jordar som klarat kriterierna för Testfaktas kvalitetsmärkning: