Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Alla overaller i testet. Foto Rikard Kilström
Alla overaller tvättas innan test. Foto Anna Sigge
Vattentätheten testas genom att utsätta overallens material för vattentryck. Foto Anna Sigge
Overallens rivstyrka mäts i Newton. Foto Anna Sigge
Slitagetålighet på overallerna mäts genom nötning med ett glaspapper. Foto Anna Sigge
Andningsförmågan mäts genom att se hur mycket vattenånga som kan passera genom materialet. Foto Anna Sigge
Laboratorietest

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 18 Sep, 2023
Läs senare

Hösten har fått en varm inledning men november och december närmar sig snabbt. Det kan redan nu vara läge att bege sig ner i källarförrådet för att inventera vinteroverallernas status inför säsongen.
Testfakta har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta åtta olika vinteroveraller för barn. Testerna är utförda vid RISE (Research Institutes of Sweden), enheten för textil provning i Mölndal.

[PDF]

En av de viktigaste egenskaperna för en vinteroverall är att de håller barnet torrt i snö och slask. En blöt overall blir som bekant snabbt en kall overall. För att testa hur bra de är på att hålla barnet torrt tog laboratoriet materialprover från områdena kring rumpan, knäna och axlarna. Provbitarna utsattes för ett ökat tryck i form av en vattenpelare, tills dess att de inte längre kunde stå emot vätan. Bäst vattentäthet hade overallerna från Didriksson och Kappahl som båda klarade mer än 1 000 cm vattenpelare på samtliga tre provbitar. En av de som presterade sämst var något förvånande en av testets dyraste overaller från Reima som endast klarade 260 cm för rumpan. Även Polarn & Pyret och H&M hade tydliga problem med vattentätheten för just rumpan, som sannolikt är en av de mest utsatta delarna på en barnoverall.

Att overallen tål lite tuffare tag är också viktigt. Den ska tåla att åka rutschkana och krypa på knäna utan att det går hål i materialet. För att testa just slitagetåligheten utsätts overallens yttermaterial för nötning med ett så kallat glaspapper, upp till 5 000 varv.

Även här utmärker sig overallen från Reima negativt. Den klarade inte ens testets första mätpunkt på 500 varv. Polarn & Pyret fick däremot lite av en revansch. Här krävdes det 3 500 varv mot sandpappret innan laboratoriet kunde konstatera några trådbrott.

Vid häftigare lekar kan också barnens overaller fastna i till exempel ett staket eller en vass kant på rutschkanan. Tyget bör då ha en viss hållbarhet för att inte rivas upp i en lång reva. Laboratoriet testade rivstyrkan genom att mäta den kraft som krävs för att dra upp en reva i materialet. Merparten av overallerna visade sig vara ganska tåliga. Tåligast mot revor var Stadiums Everest och Reima som klarad mer än fyra gånger så mycket kraft jämfört med Helly Hansen.

Overallerna från Didriksons, Everest och Kappahl presterade bra i testet och sammantaget bäst gick det för Didriksons. Men oavsett testresultat är det viktigt att tänka på att passformen är viktig för den som ska leka under flera timmar. Dessutom bör man ska kolla upp praktiska detaljer, som skydd mot att få in snö vid halsen och handleder samt om det finns hällor som håller ned byxbenen mot skorna.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta ett urval av åtta vinteroveraller för barn. Testerna har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) och omfattar slitagetålighet, rivstryrka, vattentäthet samt andningsförmåga. Innan testerna tvättades overallerna tre gånger enligt tillverkarnas tvättråd. 

Följande overaller har testats:

  • Helly Hansen - Kids’ Rider 2.0 Insulated Snow Suit 
  • Ellos  - Áhkká
  • Reima – Trondheim
  • Polarn & Pyret - Snowy padded suit
  • Kappahl - Kaxs Proxtec
  • Didriksons - Bjärven Kid's Coverall
  • H&M – 3-i-1 overall
  • Everest - K ski overall

Testparametrar

Vattentätheten testades enligt standard SS-EN ISO 811:2018.
I testet utsätter man overallens material för ett vattentryck som successivt ökar till 1 000 cm vattenpelare. Testet avslutas när vatten tränger fram genom materialet. Tre provbitar från respektive overall (sittytan, benen och axelpartiet) testas.

Materialets rivstyrka testades enligt standard EN ISO 4674-1:2016.
I testet mäter man materialets rivstyrka på tre prover av overallens yttertyg, både på längden och tvären (varp och väft). Mätvärdet anges som den kraft materialet klarar innan en reva uppstår.

Materialets tålighet mot nötning testades enligt en modifierad variant av Martindale-metoden EN ISO 12947-2:2017.
En provkropp från overallens knä och två provkroppar från sittytan nöttes med glaspapper (finare sandpapper) till dess att trådbrott uppstod i materialet. Resultatet anges som antal varv tyget klarar och är ett medelvärde av tre prover.

Materialets andningsförmåga testades enligt EN ISO 15496:2018.
I testet mäter man hur mycket vattenånga som kan passera genom materialet under en given tid. Två prover av respektive material testas och mätvärdet anges som gram vattenånga som kan passera genom en kvadratmeter av materialet under 24 timmar.

Resultaten från testet har tolkats och betygsatts i samråd med det uförande laboratoriet. I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman enligt följande:

Vattentäthet 40%
Rivstyrka 20%
Slitagetålighet 20%
Andningsförmåga 20%

 

 

 

Att tänka på när man köper vinteroverall
  • Tänk på att barn växer snabbt. Om den ska funka för mer än en säsong så bör man kanske köpa en storlek större. Det finns även overaller utrustade med en ”förlängande” funktion.
  • Flera av overallerna i vårt test är tåliga och håller säkert även för småsyskon när det är dags. Därför kan det vara värt att satsa på kvalitet.
  • Det är viktigt att barnet kan röra sig fritt, även med en tjockare tröja under overallen. Testa därför passformen i butik innan du köper.
  • Många overaller har någon form av vattenavstötande ytbehandling. För att inte förstöra overallens vattenavvisande förmåga är det viktigt att följa tvättråden.
  • Sen behöver man inte nödvändigtvis köpa nytt. Det finns flera sajter där man kan välja och vraka mellan begagnade overaller i alla storlekar och utföranden.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.