Bästa bindan absorberar snabbt och håller torrt

Bästa bindan absorberar snabbt och håller torrt

Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Laboratorietest

Ultratunn, supertunn och slim. Tillverkarna försöker åstadkomma så tunna och torra sanitetsbindor som möjligt. Men Skillnaderna är stora mellan olika fabrikat, det visar Testfakta Research stora laboratorietest av sanitetsbindor på den nordiska marknaden.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 15 Feb, 2012
Läs senare

Supertunn och samtidigt en hög absorptionsförmåga utan läckage. Det låter som en kombination av motsägelser.

Men det är samtidigt vad alla tillverkare av sanitetsbindor försöker att åstadkomma. Marknaden svämmar också över av olika märken som lovar att just deras produkt lever upp till de kraven: en binda som knappt märks och ändå fyller sin funktion till fullo.

Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Procter & Gamble låtit testa och jämföra 15 olika bindor på den nordiska marknaden, med viss variation efter land. Procter & Gamble tillverkar själv sanitetsbindan Always Ultra Normal Plus.

Testet har utförts vid auktoriserade laboratoriet SGS Fresenius i Taunusstein i Tyskland.

[PDF]

Urvalet i testet utgörs av de vanligaste tunna sanitetsbindorna som möter konsumenterna i butiken. Samtliga har en tjocklek som understiger 3 mm och är försedda med så kallade vingar.

Det övergripande syftet med laboratorietestet är att dels mäta vilken binda som absorberar bäst och snabbast, dels mäta bindans förmåga att kapsla in västkan. 

Testet delades därför in i tre delar: absorptionshastighet vid blödning, total absorptionsförmåga och återfuktning.

I betygsättningen väger absorptionshastigheten tyngst, medan den totala absorptionsförmågan endast fungerar som ett riktvärde som inte betygsätts.

Testet utfördes med en artificiell menstruationsvätska, baserad på getblod.

I första momentet, singelblödning, droppades 5 ml av vätskan på bindan. Momentet upprepades tio gånger och alla värden registrerades av en elektronisk mätare.

Testvinnaren Always visade klart snabbast absorptionsförmåga. Det tog i genomsnitt 11 sekunder för bindan att suga upp vätskan. Näst snabbast var Siempre med 15 sekunder. De flesta bindor sög upp samma mängd vätska i intervallet 24 till 38 sekunder.

I det andra momentet, multipelblödning, mättes bindornas förmåga att absorbera vätska som tillförs i omgångar. 3 ml av vätskan droppades på bindan tre gånger, med 20 minuters mellanrum. Tidens för absorptionen mättes och mätvärdet i tabellen beräknades på samma sätt som vid singelblödningen.

Testresultatet i momentet avspeglar utfallet vid singelblödningen. Always klarade den multipla blödningen bäst. Den tredje blödningen tog i genomsnitt 15 sekunder att absorbera. Näst snabbast var återigen Siempere, som klarade tredje blödningen på 33 sekunder.

I ett tredje momentet mättes bindornas totala förmåga att suga upp vätska genom att dränka in dem i en saltlösning. Den torra bindans vikt i förhållande till den indränkta blir ett mått på hur effektivt materialet i bindan absorberar vätska.

Testet visade att samtliga bindor klarar att absorbera 7-11 gånger sin vikt, vilket mer än väl motsvarar mängden vätska som alstras under ett dygns menstruation.

Därför har heller inte momentet vägts in i betygsättningen.

Ju torrare en binda är, desto bättre känns den mot huden. I avslutande testmomentet mättes hur bra bindorna klarar att kapsla in vätskan, med andra ord inte kännas fuktig för användaren. 7 ml blodvätska droppades mitt på bindan. Efter 20 minuter pressades under 15 sekunder ett filterpapper över området där vätskan droppas. Filtrets viktökning blev ett mått på hur mycket vätska som bindan släppte igenom.

I det här momentet var Siempre bäst, med en viktökning på 132 mg. Det är mer än tio gånger mindre än Apoliva där viktökningen var 1474 mg.
Bäst i test med betyget 4,8 blir Always, främst tack vare sin absorptionsförmåga som är klart bättre än övriga märken i testet. Nästan lika bra – 4,7 – är Siempre som är bäst på att kapsla in vätskan.

Natracare, testets tunnaste binda, får på grund av sin långsamma absorption betyget 2,2 och intar jumboplatsen. 

Rent generellt kan testet sammanfattas med att skillnaderna mellan bindorna är störst när det kommer till uppsugningsförmågan. Skillnaden är betydligt mindre när det gäller förmågan att kapsla in vätskan, det vill säga kännas torr.

Som konsument finns också anledning att väga den relativt stora prisskillnaderna mot de relativt små skillnaderna i effekt.

Enligt Carolin Söderblom, pr-ansvarig för Always på Procter & Gamble, bekräftar testresultatet från laboratoriet Procter & Gambles egna tekniska tester.

– Förklaringen är både innovation och produktutveckling, bland annat bidrar små subtila skillnader i utformningen av Always ytskikt till den höga absorberingen, säger hon.

 

Fakta om testet

Följande produkter har testats:

  • Always Ultra Normal Plus
  • Siempre Ultra Plus Normal
  • Easy Ultra Plus
  • Libresse Normal Wing Invisible
  • Matas Ultra Normal
  • Kropp & Sjael Normal
  • Natracare Natural Ultra Pads
  • Vuokkoset Slim Normal
  • Pirkka Ohut Terveysside
  • Rainbow Siivellinen Ohutside
  • ICA Ultra Normal
  • Coop Normal Ultra Thin
  • Apoliva Ultratunn Binda
  • Landlord Bind Ultra
  • First Price Ultra

Urvalet utgörs av de vanligaste produkterna på de olika geografiska marknaderna. Samtliga produkter i urvalet är tunna (ultratunna) bindor med vingar. Med tunna menas att bindan skall ha en tjocklek under 3 mm. Angivna priser är aktuella stormarknadspriser vid inköpstillfället.

Testet har utförts av det tyska oberoende laboratoriet SGS Fresenius i Tanusstein. Syftet med testet har varit att utvärdera vilken produkt som absorberar snabbast och kapslar in menstruationsvätskan bäst (återfuktar minst).

Laboratorietestet omfattar momenten absorptionshastighet singelblödning, absorptionshastighet flera blödningar, total absorptionsförmåga och förmågan att kapsla in menstruationsvätskan (återfuktning).

Absorptionshastighet singelblödning

Testmetoden mäter hur snabbt bindan absorberar en given mängd menstruationsvätska under ett visst tryck. Testet utfördes med en artificiell blodbaserad (getblod) menstruationsvätska. 5 ml av artificiell menstruationsvätska droppades på bindan och tiden tills bindan absorberat vätskan mättes med ett elektroniskt mätinstrument (Lister AC). Rapporterade mätvärden är ett genomsnitt av 10 mätningar per testad binda.

Absorptionshastighet multipla blödningar

Testmetoden mäter hur snabbt bindan absorberar en given mängd menstruationsvätska som tillförs bindan i tre omgångar under ett visst tryck. Testet utfördes med en artificiell blodbaserad (getblod) menstruationsvätska. 3 x 3 ml av artificiell menstruationsvätska droppades på bindan med 20 minuters tidsintervall. Tiden tills bindan absorberat vätskan från var och en av de tre blödningarna mättes med elektroniskt instrument (Lister AC). Rapporterade mätvärden är ett genomsnitt av 10 mätningar per blödning och testad binda.

Total absorptionsförmåga

Testmetoden mäter bindans totala absorptionskapacitet, dvs. hur mycket vätska som bindan i sin helhet kan suga upp. I testet dränktes bindan i en saltlösning under 20 minuter. Viktskillnaden mellan den torra och den dränkta bindan noterades.

Testet visar endast på effektiviteten i bindans absorberande material. Bindorna i testet absorberade mellan 7-11 gånger sin egen vikt, vilket i samtliga fall är avsevärt mer än den vätska som avges under ett helt dygns menstruation.

Förmågan att kapsla in menstruationsvätskan

Testmetoden mäter bindans förmåga att kapsla in den absorberade menstruationsvätskan. Ju torrare bindan känns mot huden desto bättre. I testet droppades 7 ml artificiell blodbaserad (getblod) menstruationsvätska på ett 40 x 30 mm stort område mitt på bindan. Efter 20 minuter placerades ett filterpapper över bindan och dessa pressades samman under 15 sekunder med ett visst tryck. Filterpapprets viktökning visar hur mycket menstruationsvätska som bindan släpper igenom. Rapporterade mätvärden är ett genomsnitt av 10 mätningar per blödning och testad binda.

Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5, där 1 motsvarar otillfredsställande och 5 mycket tillfredställande resultat.

Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

  • Absorptionshastighet 60 procent (resultatet från singelblödning 25 procent och tredje blödningen i det multipla momentet 75 procent)
  • Förmågan att kapsla in menstruationsvätskan 40 procent

Resultatet för den totala absorptionsförmågan har inte viktats in i totalbetyget. Den totala absorptionsförmågan visar endast på effektiviteten i bindans absorberande material utan hänsyn till läckage eller hur snabbt bindan absorberar. Samtliga bindor absorberade avsevärt mer än den menstruationsvätska som avges under ett helt dygn.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.