Stråförkortningsmedel i kaffe. Det var inget Livsmedelsverket ens trodde fanns. Men Testfaktas resultat visar att alla undersökta kaffesorter innehåller det tillväxthämmande ämnet mepikvat.
– Detta är intressanta uppgifter som vi inte kände till. Mepikvat har inte ingått i kontrollen av kaffe, säger Anneli Widenfalk, riskvärderare på Livsmedelsverket.
Mepikvat används i jordbruket för att minska stråtillväxten på exempelvis havre och råg. Däremot finns inga uppgifter om att det skulle sprutas på kaffeplantor. I stället tros ämnet hamna i kaffet under rostningsprocessen – enstaka studier har nämligen visat att mepikvat kan bildas när livsmedel rostas eller hettas upp. Det innebär att kaffe bara är en av många tänkbara källor från vilka vi kan få i oss mepikvat.
– Vi kan behöva gå vidare och analysera fler livsmedel för att bilda oss en uppfattning om hur utbrett det är, säger Anneli Widenfalk.
Testet visar också att ju mer mörkrostat kaffet är desto högre halter av mepikvat. Högst halter per kilo hittades i snabbkaffet, men jämför man halterna i den färdiga drycken sticker inte frystorkat kaffe ut som värre. Det beror helt enkelt på doseringen och skillnader i pulvrets densitet.
[PDF]
Mepikvat har i djurstudier bland annat visat sig ge njurskador vid högre doser. Ämnet är inte klassat som hormonstörande, men just här finns brister i dataunderlaget och EU kommer att göra en ny utvärdering inom kort. Mepikvat påminner till exempel en del om klormekvat – ett annat stråförkortningsmedel som i studier visat sig påverka spermieproduktionen negativt hos grisar och möss.
Anneli Widenfalk tycker ändå inte att storkonsumenter av kaffe och rostade spannmål behöver oroa sig. Jämför man de mängder man kan få i sig från kaffet med ADI-värdet (acceptabelt dagligt intag) för mepikvat finns en stor marginal.
– Jag har svårt att se någon konsumentrisk med det vi vet om ämnet i dag, men det är som sagt något som behöver undersökas ytterligare. Vi kommer även att informera andra EU-länder om resultaten, säger Anneli Widenfalk.
Testfakta analyserade även halterna av akrylamid som också uppkommer vid kafferostning. Akrylamid är klassat som cancerframkallande och därför gör Livsmedelsverket regelbundna kontroller i livsmedel. Halterna i det testade kaffet ligger i nivå med myndighetens egna undersökningar. Men det skiljer hel del mellan olika produkter – Lidl:s kaffe Bellarom och Zoega Mezzo ger till exempel tre gånger så mycket akrylamid per liter färdig kaffe som Garant.
– Akrylamid är ett stort problem och vi vet att mycket av exponeringen kommer från kaffe. Inom EU jobbar man intensivt tillsammans med industrin för att få ned halterna, säger Anneli Widenfalk.