Försämrad inomhusluft riskerar vår hälsa

Försämrad inomhusluft riskerar vår hälsa

Fler kemikalier i hemmen och ett fuktigare klimat ökar behovet av bra ventilation. Men bara en liten andel av bostäderna i Sverige klarar nuvarande rekommendationer. – Troligen står vi inför ett växande problem, säger Magnus Mattsson, doktor i inomhusmiljö.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 17 Nov, 2014
Läs senare

Att det finns föroreningar i utomhusluften, till exempel vid hårt trafikerade vägar eller i närheten av flygplatser, det är de flesta av oss fullt medvetna om. Men för många är det också läge att fundera på hur det står till med luften inne, där vi vistas den största delen av tiden.

Enligt Socialstyrelsen bör ventilationen i bostaden göra så att minst hälften av all luft som finns i ett rum byts ut under en timme. Men hela 78 procent av småhusen och hälften av flerbostadshusen i Sverige klarar inte de kraven. Boverkets siffror från 2010 ser något bättre ut än för tjugo år sedan. Men sedan mitten på nittonhundratalet har den övergripande trenden varit att luftomsättningen i bostäderna kraftigt försämrats, i takt med att vi fått tätare och energisnålare hus.

– Det är oroande, dålig ventilation är en hälsorisk för människorna som bor i husen och det finns stor risk att byggnader skadas, säger Magnus Mattsson, teknologiedoktor i inomhusmiljö vid Högskolan i Gävle.

Problemet är enligt honom att samtidigt som vi stängt till och tätat husen så har behovet av bra ventilation snarare blivit större.

– Idag vet vi att vi har en mängd emissioner, alltså kemikalier som släpper från byggnadsmaterialmaterial, färger, möbler, kläder och hemelektronik i våra hem. Vi får i oss ämnena genom direkt inandning och via dammpartiklar, säger Magnus Mattsson.

Att vi med stor sannolikhet går mot ett varmare och fuktigare klimat ökar risken för dålig luftkvalitet ytterligare, menar han.

– Dels ökar kemikalieemissionerna vid varm och fuktig luft. Ökad fukthalt i byggnader kan också lätt leda till mögelangrepp som skadar både hus och människor. Problemet är redan stort, och jag tror att många fastighetsägare kommer få än större problem framöver, säger Magnus Mattsson.

En förklaring till att så många fastigheter i Sverige har för dålig ventilation har att göra med en stor del av fastighetsbeståndet består av äldre byggnader som ventileras genom självdrag. Självdrag betyder att luftomsättningen i huset ska sköta sig själv, utan fläktar som suger in och ut luft som i mekaniska ventilationssystem. Det bygger på temperaturskillnader – kallare friskluft som sugs in och varm luft som går ut. Men efter att husens gamla olje- eller vedpannor bytts ut mot värmepumpar, otätheter i fasaden tätats och människorna i husen ändrat sina vanor fungerar det sällan som det var tänkt från början.

– Idag duschar vi varje dag, vi kör tvättmaskinen och diskmaskin ofta. Vi alstrar mer fukt och lever på ett annat sätt än vi gjorde när våra hus byggdes. Många tänker inte på att det ställer andra krav på ventilationssystemet, säger Wanda Rydholm, ventilationsexpert på Boverket.

Att öka luftomsättningen i sin bostad går förstås, men det kan bli kostsam investering, i alla fall om man vill göra det på ett sätt som inte slösar för mycket värme och energi. Fast det kan också handla om mycket små åtgärder som kan göra stor skillnad.

– Om luften inne är dålig kan det vara så enkelt som att till och frånluftsventiler är igensatta för att det hamnat damm eller skräp i dem. Som ett första steg, ta för vana att kolla ventilerna och göra rent dem när du städar, säger Wanda Rydholm.

Fakta

Så förbättrar du ventilationen
• Imma på insidan av fönstren är ett tecken på att ventilationen är för dålig. Matos i andra rum än köket lika så. Efter att du duschat bör imman på badrumsspegeln försvunnit inom en halvtimme. Var också uppmärksam på lukter: Muggig fuktig lukt kan betyda mögel.
• Se till att till- och frånluftsventiler är rena från smuts och damm. Dammsug frånluftsventiler när du städar. På boverket.se finns en checklista med fler åtgärder och kontroller du kan göra själv.
• I flerbostadshus måste hyresvärden/bostadsrättsföreningen enligt lag göra en obligatorisk ventilationskontroll, OVK, med en certifierad kontrollant med jämna mellanrum. Sedan 1999 är småhus undantagna från kravet på återkommande kontroller, men som fastighetsägare kan du förstås ändå beställa en kontroll. Listor på certifierade OVK-kontrollanter finns på boverket.se
• Om du eldar mycket stearinljus i adventstider, vädra ordentligt efteråt. När ljusen brinner avges partiklar ut i luften, speciellt om ljusen står i drag och flackar och när du blåser ut dem. Ventilationssystemet är i regel inte dimensionerat för att ta hand om det.
• Krukväxter förbättrar inte luftkvaliteten inomhus, visar undersökningar.

Källa: Magnus Mattsson vid Högskolan i Gävle, branschorganisationen Svensk ventilation, Boverket

Taggar: ventilation - hälsa

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.