Åka pulka, bygga snögrottor, eller gräva kanaler i slasket. Utelek på vintern kan vara hur kul som helst – förutsatt att man slipper bli blöt och kall om fötterna förstås.
I Testfaktas årliga test av vinterkängor för barn visar det sig dock att flera av de kända märkena som kallar sig vattentäta inte alls är det. Sämst är Din Sko, som inte ens klarar en tiondel av testtiden förrän vattnet läcker in. I andra skor som Skopunktens och Nierenburgs riskerar barnets fötter bli blöta ändå, eftersom kängorna inte andas.
[PDF]
200 000 steg är gränsen för vad en sko ska klara för att få kallas vattentät, enligt Gore Footwear Laboratory i Tyskland, som utfört vattentestet. Men Din Skos kängor tar in vatten redan efter 14640 steg. Skopunktens känga klarade mindre än hälften av testtiden. Trots det är både Din Skos och Skopunktens skor märkta med ”waterproof”.
– Vi har kontaktat fabriken för att undersöka vad som är fel och åtgärda bristerna. Tills problemet är löst kommer vi inte att marknadsföra eller sälja skorna som waterproof, säger Lena Axelsson, inköpschef på Din Sko.
Även Skopunkten säger till Testfakta att de tänker ta kontakt med leverantören, och lovar att ta tillbaka de kängor som inte står emot vätan, om kunden så önskar.
Förutom vattentäthet är det också viktigt att vinterskor kan släppa ut fukt.
– Blir det för svettigt blir känslan för användaren den samma som om skon läcker – man blir blöt. Och blir man blöt så fryser man, säger Stephan Seidl, testledare på Gore Footwear Laboratory.
Testet visade att Skopunkten och Nierenburgs kängor inte andades alls. Din Skos känga fick ett mycket lågt betyg även på denna punkt.
Den tredje aspekten, förmågan att hålla värmen, testades på det svenska laboratoriet Swerea IVF. Här placeras en påse 38-gradigt vatten i skon tillsammans med en termometer. Skorna försluts, och sedan mäter laboratoriet hur lång tid det tar innan vattentemperaturen sjunkit till 33 grader. Testet visade inte på några stora skillnader mellan skorna.
Testvinnaren Viking fick högsta betyg i alla tre delmomenten. Den kängan är vattentät, andas bra och håller värmen längst av alla.
En av de dyraste kängorna, Kamik, floppade rejält i förra årets test och tog in vatten efter bara några hundra steg. I år har tillverkaren fått ordning på produktionen och Kamik placerar sig på en tredjeplats efter Viking och Ecco.
Överlag visar årets testresultat att det är värt att lägga några extra hundralappar på vinterskorna – de dyrare kängorna är bättre.
Om fötterna ska förbli varma vintern ut får man bara inte glömma att impregnera kängorna med jämna mellanrum. Det gäller oavsett vilket märke man väljer.
- Även om skorna har ett bra vattentätt membran och vätan inte når in till foten, blir skon kallare om yttermaterialet är blött. Blöta material leder bort värme snabbare än torra, säger Stephan Seidl.