Solskyddsplagg ger sämre skydd än utlovat

Solskyddsplagg ger sämre skydd än utlovat

Laboratorietest

Dags för en solresa så här i sluttampen av sommaren? Behöver du solskyddskläder för barnen? Tänk dig då för innan du väljer märke och modell. Två av tre testade märken ger ett betydligt sämre skydd än det som utlovas, och ett av de märken som Testfakta lät laboratorietesta gav inte bättre skydd än en vanlig t-shirt.

Laboratorietest
Adolfo Diaz Publicerad: 1 Aug, 2009
Läs senare

Små barn bör som bekant skyddas från solens farliga ultravioletta strålning. Ett sätt att skydda barnen när de plaskar runt i en bassäng, sjö eller svalkande hav är att klä dem i speciella solskyddande badkläder.

Testfakta har låtit laboratorietesta nio olika märken av solskyddande badkläder för barn för att se om plaggens solskyddsfaktor (UPF) är så bra som märkningen anger. I testet har badkläderna sträckts ut något för att efterlikna verkliga förhållanden då plagget sitter åt kroppen. Att plaggen sträckts ut något är förmodligen en bidragande orsak till att flertalet inte når upp till den angivna skyddsfaktorn. Men frågan är hur stor försämring man ska acceptera.

[PDF]

Laboratorietestet visade att två tredjedelar av plaggen hade en lägre skyddsfaktor i utsträckt tillstånd än de 40 eller 50 som märkningen angav. För ett av plaggen uppmättes en UPF-faktor på 14, vilket är knappt en tredjedel av det angivna skyddet och i nivå med en vanlig t-shirt.
– Det duger nog bra i svenska förhållanden, men ska man åka till varmare breddgrader – Thailand till exempel – så skulle jag hellre välja plagget med UPF 50, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Filius & Filia, det företag vars produkter visade sig ha sämst solskyddsförmåga, låter via mejl meddela att resultatet förvånar dem och att de kommer att utreda saken ytterligare.

Lindex, en av de butikskedjor vars solskyddande plagg för barn enligt laboratorietestet inte levde upp till det angivna solskyddet, går till motangrepp mot Testfakta.
– Ni har valt att göra ett test där plagget har stretchats ut, vilket inte finns angivet i den svenska och europeiska standard vi följer. Dessutom har ni mätt enligt en annan standard och jämför därför äpplen och päron, säger Sara Carlsson, informationschef på Lindex.

Helena Hjärtnäs vid Swerea IVF som genomfört testen medger att det inte går att rakt av jämföra testresultatet med märkningen. Men att det inte skulle gå att jämföra värden uppmätta enligt olika metoder stämmer inte.
– Metoderna är väldigt lika och det finns ingen regel för vilken metod som ska användas, säger hon och hänvisar till den europeiska standard som Lindex använt sig av. Där står det klart och tydligt att UPF-värden som räknats ut med andra metoder, till exempel den som använts i Testfaktas test, inte skiljer sig nämnvärt från de värden som den europeiska standarden får fram.

Fakta om testet

Swerea IVF i Mölndal har på Testfaktas uppdrag testat ett urval av solskyddande badkläder för barn. Följande produkter ingår i urvalet: Lindex, Polarn o Pyret, Filius & Filia, Ozone, Tuga, Sunblock, Mala, Sunmate och KappAhl.

Laboratorietestet omfattar plaggens UV-skyddande och elastiska egenskaper. Inför testet fick samtliga plagg genomgå en accelererad åldring i UV-kammare under fem dygn. Mätningarna av plaggens UV-skyddande egenskaper gjordes både före och efter åldring.

UPF används för att mäta solskyddsfaktorn på kläder medan SPF används för att mäta solskyddsfaktorn på solkrämer. Ultraviolet Protection Factor (UPF) visar hur stor andel av den ultravioletta strålningen som penetrerar plagget. En UPF-grad på 50 indikerar att cirka 1/50-del eller två procent av strålningen penetrerar plagget.

Plaggens solskyddande förmåga testades enligt UPF-standard AS/NZS 4399:1996. Material från soldräkterna monterades enligt standard SS-EN ISO 12497:1999 för töjbara material. Monteringen enligt standard innebär att mätningarna gjordes på material som töjts ut något för att simulera att solskyddsdräkterna satt på ett barn.

Med elasticitet menas materialets förmåga att töja sig på längden och bredden och efter töjning återgå till samma storlek som innan töjning. Elasticitetsprovningen utfördes enligt teststandard SS-EN 14704-1:2005. Plaggen töjdes ut fem gånger och mätningen gjordes på den sista utdragningen. Återhämtningen mättes efter en respektive 30 minuter efter sista utdragningen. I betygsättningen av elasticiteten har endast resultaten från återhämtningen beaktats.

Samtliga produkter i urvalet anger en UPF-faktor på 40, 50 eller 50+. Endast tre av totalt nio testade produkter når upp till den deklarerade UPF-faktorn före åldring (KappAhl, Sunblock och Sunmate). Efter åldring når endast två av de testade produkterna upp i den deklarerade solskyddsfaktorn (KappAhl och Sunblock).

Resultatet från de olika testmomenten har betygsatts på en skala från 1-5 där 5 är bäst. I totalbetyget har elasticiteten viktats in med 40 procent och den solskyddande förmågan med 60 procent.

UV-index
UV-index är ett mått på den skadliga delen solens UV-strålning när den är som starkast under dagen. Under sommaren kan UV-index i södra Sverige nå upp till 6-7. I Medelhavsområdet kan UV-index bli mycket högt, mellan 7-10, medan till exempel norra Australien kan uppnå ett UV-index på extrema 15-16.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.