En täckande solskyddsdräkt kan vara ett smidigt sätt att skydda de små för solens skadliga UV-strålar, både i vattnet och på land. Kläderna som säljs i de flesta barnklädes -och sportbutiker utlovar normalt en solskyddsfaktor (Ultraviolet Protection Factor) på 40 till 50 UPF eller mer. Det är betryggande siffror för oroliga föräldrar, men frågan är hur länge skyddet sitter kvar.
– Det UPF- skydd som står på kläderna i butiken gäller för nytt och osträckt material. Så fort man sätter på sig plagget sträcks ju materialet ut lite, och då kan solskyddet ändras. Sedan beror det också på hur man använder det, säger Simonetta Granello, testledare vid Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal.
På uppdrag av Testfakta har Swerea IVF jämfört sju solskyddsdräkter av olika märken. Inför testet utsattes alla dräkter för samma behandling i form av upprepade tvättar och UV-åldring. Tyget töjdes också ut något, för att efterlikna att plagget sitter på barnets kropp.
[PDF]
När laboratoriet därefter mätte hur mycket UV- strålning tygen släppte igenom hade testvinnaren från Kappahl ett skydd på 25 UPF. Testets sämsta plagg, från Lindex, hade bara ett solskydd på 10 UPF, trots att båda plaggen hade samma deklarerade solskyddsfaktor från början.
– Olika material bryts ner olika snabbt, det handlar om hur tyget är konstruerat och vilken typ av fibrer det har, säger Simonetta Granello.
10 UPF motsvarar ungefär det solskydd man får av en vanlig t-shirt.
– Om barnet badar i Sverige en dag med ett inte så högt UV-index så kan UPF 10 vara tillräckligt. Men utomlands, som till exempel i Thailand, så skulle det inte vara tillräckligt, säger Roshan Tofighi på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Från Lindex sida säger man att kunden ändå kan känna sig trygg med att deras plagg skyddar mot skadlig UV-strålning.
– Vi har valt att ställa samma krav som standarden anger, säger Kaisa Lyckdal, pressansvarig på Lindex.
För en konsument som står och väljer ute i butiken är det svårt att avgöra hur bra kvalitet ett plagg har och hur väl det skyddar – och behåller skyddet.
En faktor som kan spela in är färgen. Mörkare färger absorberar generellt sett mer strålning. Men färgen är bara en del av förklaringen. Dräkten med det bästa skyddet i testet hade en ljusare blågrön färg på axelpartiet, där UV-skyddet mättes.
När laboratoriet bedömde plaggens färgbeständighet visade det sig också att det inte fanns något klart samband mellan hur mycket plaggen blektes och hur mycket solskyddsförmågan försämrades.
– Det visar att även konstruktion och tjocklek spelar in för hur bra UV- skyddet är, säger Simonetta Granello.
Förutom solskyddet testades även klädernas elasticitet efter åldring och tvättar. Labbet mätte hur mycket det gick att töja ut tyget på längden och bredden, och hur tyget sedan klarade att gå tillbaka till sin ursprungliga form.
– Om det inte går tillbaka tillräckligt mycket blir tyget uttänjt och kan hänga som en påse på vissa ställen. Det ser inte så fint ut och är nog inte heller så bekvämt att ha på sig, säger Simonetta Granello.