När hösten kommer är galonisar ett måste för alla dagisbarn. Ett bra regnställ ska hålla barnet torrt och samtidigt klara en hel del lek utan att gå sönder eller försämras i funktionen. Och även om man helst inte ska tvätta regnställen så ofta är det svårt att undvika efter ett par dagar i lervälling. Testfakta har därför testat årets galonismodeller både som nya och efter att de slitits och tvättats några gånger.
Helt nya från affären håller nästan alla ställ tätt och laboratoriet Swerea IVF, som utfört testet, imponerades av resultaten. Tidigare år har det varit en hel del problem med sömmarna men i år var det bara Helly Hansen som misslyckats med en av sina sömmar.
[PDF]
Samtidigt hjälper det inte om ställen bara tål vatten när de är nya, menar testledare Helena Hjärtnäs.
– Det är ju barnplagg vi testar och barn sitter på stenar, far runt i sandlådan och åker rutschkana, säger hon.
Och efter att ställen slitits med sandpapper och tvättats fem gånger ser resultaten annorlunda ut. Medan vissa ställ knappt påverkas har Ticket to Heaven, Cubus och Helly Hansen i stort sett förlorat sin vattentäthet helt och hållet.
– Det mest troliga är att man kostat på plaggen olika tjock beläggning. Ju mer beläggning, desto mer nötning klarar de. På flera av regnställen nöttes beläggningen ned under testet så pass mycket att de inte kan hålla tätt längre, säger Helena Hjärtnäs.
Laboratoriet testade även hur lätt det går hål på regnställen om barnet fastnar i en vass gren eller liknande. Och även här skiljer det en hel del åt. Medan testvinnaren Stormberg har en mycket hög rivstyrka är framförallt Didriksson men även Helly Hansen klart känsligare.
Slutligen screenades plaggen för hälsofarliga tungmetaller och pvc som var ett stort problem för några år sedan när det gäller regnkläder för barn. Men glädjande nog hittade laboratoriet ingenting.
– Det är mycket positivt att tillverkarna verkar välja bort dåliga material och detaljer. Det här är något vi sett att företaget blivit bättre på de senaste åren, säger Helena Hjärtnäs.