Många barn ägnar mycket tid åt spel, film och musik – ofta med hörlurar på. För föräldrar som månar om barnens hörsel finns ett stort utbud av hörlurar som begränsar volymen. ”Audio safe, 85 dB”, brukar det stå på förpackningen. Men det är inte alltid löftena stämmer.
Testfakta har testat ljudkvalitet, hållbarhet och utlovad volymbegränsning på tio olika hörlurar för barn – fyra av dem är trådlösa och sex med sladd.
[PDF]
Testet visar att om hörlurarna kopplas till en smartphone eller surfplatta klarar alla att hålla sig under den maxvolym som uppges på förpackningen. Men ansluts lurarna till en dator är det flera som kommer upp i betydligt högre nivå. I Kjell och Companys hörlurar Roxcore som utlovar max 84 dB uppgick volymen till nära 89 dB. Det kan låta som en liten skillnad, men en ökning med tre decibel innebär att ljudnivån fördubblas.
– Produkten är gjord med utgångspunkt att den ska användas till telefoner och surfplattor, men vi borde ha varit tydligare med det, säger Erik Broddesson, inköpschef på Kjell och company.
Efter samtalet med Testfakta har företaget förtydligat informationen om produkten på webben, och säger att de även kommer se över vad som skrivs på förpackningarna.
Förklaringen till att den utlovade decibelgränsen överskrids är att volymen i hörlurarna beror på vilken spänning, även kallad utsignal, som enheten man lyssnar på har i hörlursuttaget. Detta problem finns inte med de trådlösa hörlurarna som testats, eftersom ljudöverföringen där går till på ett annat sätt.
Två av lurarna har ingen fast utlovad maxvolym, utan ger användaren möjlighet att själv välja volymläge. Shopkins-lurarna som säljs på BR/Toys R us har en liten switch på ena luren som kan ställas in på high, medium eller low. Testet visar att man på högsta läget kan komma upp i hela 96,6 dB om man lyssnar på ljud från en dator.
Bäst betyg i testet får JBL:s hörlurar med sladd, som tillsammans med de trådlösa lurarna från samma märke har klart bäst hörbarhet. Eftersom bra hörbarhet minskar risken för att man ska vilja vrida upp volymen blir betyget högt trots att även dessa hörlurar överskrider den utlovade volymbegränsningen 85 dB vid lyssning i dator. Om begränsningen skriver JBL också i finstilt på förpackningen att prestandan kan variera på olika enheter – vilket åtminstone ger en liten indikation till konsumenterna.
Sämst betyg får Roxcore och Buddyphones som börjar glappa i kontakten vid hörlurspluggen när laboratoriet testar rycktåligheten i sladden.
Trots att volymen i flera hörlurar kan överstiga 85 dB uppfyller alla lurar i testet EU:s standard, som är anpassad till ljudspelare med lägre utsignal. Men informationen om vilken ljudspelare som ska användas med hörlurarna måste vara tydlig, menar Per-Olov Sjöö som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket.
– Konsumenten måste få veta vilka förutsättningar som ska gälla, annars kan ju den utlovade maxvolymen överskridas vilket kan leda till hörselskador, säger han.