Barn sliter ganska hårt på sina regnställ när de leker. – Därför nötte vi ställen med sandpapper för att se vad som händer när materialet är slitet, säger Ann Stare, testledare på Swerea.
Efter slitaget sjönk vattentätheten drastiskt på fem av ställen – varav fyra tappade nästan allt sitt skydd. Vattentätheten testas genom att plagget fästs med yttersidan mot en cirkulär pelare med vatten. Laboratoriet mäter därefter hur lång vattenpelare plagget klarar innan det börjar läcka. Enligt Ann Stare ska ett regnställ klara ett tryck från åtminstone en och en halv till två meter vatten för att skydda bra. Men Colour Kids, Ticket to heaven, Europris och Abeko Alwin ligger alla på låga 0,5 meter vatten eller lägre efter nötningen.
– Det kan inte riktigt räknas som vattentätt. Man kan konstatera att dessa ställ får en mycket sämre vattentäthet när de slits. Det mest troliga är att de har en för tunn beläggning, säger Ann Stare.
Laboratoriet undersökte även regnställens hållbarhet genom att skära ett snitt i plaggen och därefter mäta kraften som krävs för att göra revan större. Här stack H&M:s ställ ut som extra tåligt.
– H&M var klart starkast, men inget regnställ var direkt dåligt. Man måste tänka på att det här handlar om en inbördes jämförelse, säger Ann Stare.
Enligt henne är det svårt för konsumenten att veta om ett regnställ är bra eller dåligt genom att bara titta och känna på det i affären.
– Det är därför det är bra med sådana här tester. Möjligtvis kan man kontrollera så att alla sömmar är tejpade eller svetsade. Är de inte det finns risken att plagget läcker vatten, säger Ann Stare.