Billig hdmi-kabel lika bra som dyr

Billig hdmi-kabel lika bra som dyr

Laboratorietest

En HDMI-kabel på två meter kan kosta upp till 2 200 kronor. Men Testfaktas test visar att en kabel för 169 kronor fungerar lika bra.

Laboratorietest
Mattias Boström Publicerad: 28 Feb, 2009
Läs senare

Att köpa en platt-tv är en stor utgift för de allra flesta. Men även tillbehören kan kosta en bra slant. För att få en så bra bild som möjligt krävs en HDMI-kabel, som skickar både ljud och bild av högsta kvalitet från dvd:n eller spelkonsolen till tv:n. Men prisskillnaderna är stora. På Testfaktas uppdrag testade det brittiska laboratoriet Intertek nio olika kablar, från 169 kronor upp till svindlande 2198 kronor för två meter kabel.

– Butikspersonal försöker ofta övertala kunder, som köper till exempel en Blu-ray spelare, att också köpa den dyraste HDMI-kabeln för att få bästa möjliga bild. Generellt avråder vi konsumenterna att göra det. Det är helt enkelt ingen praktisk skillnad på de billiga och de dyra när det gäller längder under fem meter, säger Roy Brooker, chefsforskare på Intertek.

Överföringskapaciteten hos kablarna testades utifrån fyra olika standarder. Från den enklaste signalen, motsvarande en dvd-spelare, till den högsta och mest omfattande 1080p/60hz Deep colour, en standard som ännu inte används och ligger en bra bit in i framtiden.

Data skickades genom kablarna till en analysator, som mätte om eventuella signalförluster uppstod. Det gjorde det inte; samtliga kablar presterade identiska resultat på samtliga standarder. Från Clas Ohlsons modell för 169 kronor, till Van den Hul VDH HDMI Ultimate för 2 198 kronor.

– Alla kablarna fungerade precis lika bra, trots att de billigaste inte ens påstod sig klara den högsta överföringskapaciteten, säger Roy Brooker.

[PDF]

Dessutom testades huruvida det uppstod någon märkbar påverkan på/påverkan av annan hemelektronik i kablarna. Inte heller där skiljde sig kablarna åt.

I specifikationen till Van den Huls kabel står det att kabeln har 24 karats guldpläterade kontaktytor och full dragavlastning. Dessutom ska den ge minimala signalförluster och vara skyddad mot störning från annan elektronisk utrustning i hemmet. Detta ska ska enligt specifikationen säkerställa att bilden blir så bra som möjligt. Enligt Roy Brooker är det bara skryt.

– I ett hem har man inte någon utrustning som skulle kunna störa en HDMI-kabel på det sättet. De har helt enkelt skapat och löst ett problem som inte finns, säger han.

På Hifi-klubben, återförsäljare för Van den Huls produkter, är man medveten om att kabeln är en något av en lyxvara.

– Det här är ett fenomen som finns i hela hifi-branschen. Många produkter är på gränsen till att vara överdrivna och ha överflödiga detaljer. HDMI-kablar är inget undantag. En billig kabel räcker väldigt långt, på kortare längder. När det handlar om kablar på över tio meter kan det dock vara en bra idé att lägga lite extra pengar, säger Emil Rolander på Hifi-klubben och fortsätter:

– Vi rekommenderar inte vanliga kunder att köpa en så dyr kabel om de inte behöver den, eller absolut vill ha den.

Intertek testade även hållbarheten hos kablarna. De utsattes för 10 000 90-gradiga böjningar medan data sändes igenom dem.

I detta moment förekom stora skillnader. Den minst hållbara kabeln klarade 1 200 böjningar innan det uppstod signalförluster, medan de mest hållbara över huvud taget inte påverkades. Intressant är att Van den Hul-kabeln fick signalförluster vid 4 000 böjningar, långt tidigare än många andra, billigare kablar i testet. Testpersonalen på Intertek menar dock att 1 000 böjningar får anses som mer än godkänt.

– Man ska inte spendera onödiga pengar på HDMI-kablar. Man får kritik från entusiaster när man säger så, men det är inte berättigad kritik. De enda man behöver tänka på är att inte välja de absolut billigaste om man ska köpa längre kablar. Då bör man införskaffa en robust kabel på medelprisnivå, säger Roy Brooker.

Fakta

Brittiska Intertek, ett av världens största testlaboratorier, testade nio olika HDMI-kablar på den svenska marknaden.
De olika momenten i testet var dataöverföring, hållbarhet och eventuell påverkan på/påverkan av annan hemelektronik.

Dessa kablar testades:

  • Hama HDMI-kabel
  • Belkin Pure AV HDMI audio video cable
  • Profigold Prov1002
  • Tech Link 680202
  • Tech Link 690202
  • Argon 5103H
  • Van den Hul VDH HDMI Ultimate
  • Wiretek HDMI to HDMI cable
  • Siba HDMI-kabel


Prestanda
I detta moment testades kablarnas överföringskapacitet. Som mest skickades 6,24 gigabit per sekund. Det är normen för 1080p 60 hz (Deep colour), en standard som ännu ligger en bra bit in i framtiden. En vanlig dvd-spelare skickar till exempel bara 0,81 gigabit per sekund
Samtliga kablar klarade utan problem att skicka 1080p 60 hz (Deep colour).

Påverkan på/påverkan av annan hemelektronik
En klämma fästes på kablarna för att mäta om de skickar ut eller tar emot störande signaler från andra elektroniska apparater. Inga sådana värden uppmättes, varken inkommande eller utgående. Trots att testets dyraste kabel (2198 kr) påstås vara speciellt designad för att skydda mot störningar, uppmättes endast minimala skillnader mot testets billigaste (169 kr)

Hållbarhet
Kablarna utsattes för 10 000 90-gradiga böjningar medan data sändes igenom dem.
I detta moment förekom stora skillnader. Den minst hållbara kabeln klarade 1 200 böjningar innan det uppstod signalförluster, medan de mest hållbara över huvud taget inte påverkades av 10 000 böjningar. Testpersonalen på Intertek menar dock att 1 000 böjningar får anses som godkänt.

Hanterbarhet/anslutning
Laboratoriet har gjort en bedömning av hur smidiga de olika kablarna är att ansluta. Bedömningen avser främst styvhet/smidighet samt själva kontaktens utformning. I den här momentet var det endast en kabel som skilde sig från övriga – den dyrare versionen av Tech Link – som var styvare och hade klumpigare kontakter än övriga.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.