Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Test av absorptionsförmåga av bindan på en docka i sittande position. Foto: Florent Ruyssen
Laboratoriet mäter hur fort bindan absorberar vätskan. Foto: Florent Ruyssen
Bindorna vägs för att kontrollera hur mycket vätska som absorberats samt var eventuellt läckage uppstått. Foto: Florent Ruyssen
Mekaniska tester utfördes för att testa hur enkel produkten är att ta bort från trosans insida. Foto: Florent Ruyssen
Bild 0057 Laboratoriet kontrollerar hur väl vätskan kapslas in och om någon fukt finns kvar på ytskiktet. Foto: Florent Ruyssen
Conny Haraldsson och Mathias Berglund, RISE, utför kol 14-analysen för bestämning av andelen biogent och fossilt innehåll. Foto: RISE
Instrument för kol-14 analysen. Foto: RISE
Alla bindor i testet. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 23 jan, 2025
Ta bort

Från mossa och tygtrasor till gummikoppar och strömlinjeformade ultratunna bindor med vingar. Uppfinningsrikedomen genom århundradena har varit stor när det gäller att fånga upp mensblod. Visste du förresten att det är en svensk uppfinnare, Solgun Drevik, som står bakom patentet för den absorberande kärnan i engångsbindor?

I snitt har kvinnor mens i tre till sex dagar och blöder ungefär en halv deciliter blod. Men den där halvdecilitern kan ibland komma nästan på en gång, så då gäller det att ha en binda som pallar trycket.

[PDF]

Test av 13 bindor

Bindor är generellt sett uppbyggda av ett mjukt ytmaterial som snabbt släpper igenom vätska, ett absorberande lager som suger upp och fördelar den uppsugna vätskan och ett spärrskikt som förhindrar läckage nedåt.

För att ta reda på vilken binda som presterar bäst anlitade Testfakta det oberoende testlaboratoriet Eurofins ATS i Frankrike. Laboratoriet utvärderade tretton olika modeller av vanliga dambindor med vingar som säljs på den svenska marknaden.

Testet delades in i tre huvuddelar: absorptionsförmåga och fuktighet mot huden, anatomisk passform och storlek samt fästförmåga. För att simulera mensblod användes syntetiskt plasma som blåfärgats.

Bland annat mättes uppsugningsförmågan hos bindorna både när man står respektive sitter ner, och hur väl bindan fördelar ut vätskan i uppsugningsskiktet. Man undersökte också hur lång tid det tog att suga upp vätska när bindan redan var fuktig. Ju snabbare bindan suger upp mensblodet och ju mer den kan absorbera desto mindre risk för läckage.

Libresse Pure Sensitive suger upp mest vätska av alla innan läckage, 15,8 ml, medan Änglamark, NatraCare och DeoDoc bara klarar av att suga upp 3,9 till 5 ml. Snabbast på att suga upp vätska när den redan är fuktig är Siempre, Always och DeoDoc som gör det på under 5 sekunder, medan Apotek Kronan och Natracare behöver nästan en halv minut på sig.

Guillaume Peter Soldani är Teknisk ansvarig för testet på laboratoriet Eurofins ATS.

–      Merparten av de testade bindorna innehåller så kallade superabsorberande material som kan suga upp och hålla vätska upp till 500 gånger sin egen vikt. Superabsorbenter hjälper också till att hålla ytan torr och bekväm, något som är viktigt i sanitetsprodukter. En förklaring till att Deodoc och Änglamark får relativt låga värden på uppsugningsförmåga kan vara att de till skillnad från övriga bindor inte innehåller något superabsorberande ämne.

Torr känsla hela dagen

Näst efter läckage är torrhetskänsla en avgörande egenskap. Det som avgör hur torr bindan känns är bland annat hur väl den övre barriären skyddar mot att fukt tränger tillbaka upp från bindans absorberande inre, men också hur bra bindan sprider ut vätskan över hela uppsugningsytan. Genom att spruta in vätska i bindan och mäta ytans torrhet kunde laboratoriet avgöra hur torr den upplevs vid användning. Always Organic, Libresse Pure Sensitive och Libresse V-Protection, Siempre, Ica och Apoliva behåller fukten väl inne i bindan och är helt torra på ytan, medan Natracare, Deodoc och Änglamark blir rejält blöta efter en stund, och därmed obekväma att bära.

Lagom fästförmåga och kroppsformad komfort

En binda ska sitta fast bra och inte glida runt, men samtidigt vill man inte heller ha klisterrester kvar eller få trosorna skadade av för starkt klister. Därför gäller det att fästremsorna är precis lagom starka. Natracare, Intuition och de båda Alwaysbindorna har ett svagt klister som knappast håller bindan kvar på plats, medan Deodoc fäster på gränsen till för väl på bomull. Bindorna från Änglamark, Siempre och Natracare lämnar klisterrester på blankare tyg av polyamid, typ polyester eller nylon.

–      För att en binda ska kunna göra sitt jobb och samtidigt vara bekväm att bära bör bindan också vara anatomiskt utformad och vara korrekt i tjocklek och vikt, förklarar Guillaume Peter Soldani och fortsätter: 

–      Den ska inte vara för stor, men inte heller för liten. Genom bindornas formning mot kroppen minimeras luckor där läckor kan uppstå och menstruationsflödet riktas samtidigt mot den absorberande kärnan. Sju av bindorna är inte anatomiskt designade. Apoteket och Natracare är också lite mindre än genomsnittet.

Fossilfria bindor bättre för planeten

Varje år kastas bortåt 700 miljoner använda mensskydd i Sverige. Bindor kan vara tillverkade av både växtbaserad bomull och cellulosamassa, liksom olika typer av plaster som polyeten, polypropen eller polyester som tillverkas av fossil råvara.

Skillnaden mellan fossila och förnybara råvaror är att det tagit miljontals år för fossila råvaror att bildas, medan biomassa som är grunden för förnybara råvaror bildas ständigt. Det innebär att utsläpp av koldioxid från förbränning av hållbart producerade råvaror på längre sikt kan anses koldioxidneutrala då koldioxiden som släpps ut vid förbränning hela tiden binds till ny biomassa.

För att ta reda på hur stor andel förnybar råvara bindorna innehöll så lät Testfakta det svenska forskningsinstitutet RISE testa bindorna. RISE använde sig av en kol-14 testmetod, som kanske är mest känd för att åldersbestämma kolbaserade material så som trä och skelett.

–      Testmetoden ger en tillförlitlig vägledning genom att den verifierar andelen förnybar råvara i materialet. Det stärker trovärdigheten på marknaden och hos dagens konsumenter som ställer allt högre krav på hållbara produkter. säger Mathias Berglund som är forsknings- och utvecklingsingenjör på RISE och den som utfört testningen av bindorna.

Resultatet visar att andelen kol från förnybara källor varierar mellan 29 och 88 procent i bindorna, där Natracare innehåller mest förnybart material och Always Ultra Day minst.

Superabsorberande material tillverkas idag nästan enbart av fossila material. Men med ett ökat fokus på hållbarhet satsar många företag på att utveckla mer miljövänligt, biobaserat superabsorberande material, något som bland annat förekommer i vissa barnblöjor idag.

Vilken betydelse kan det få framåt att man kan testa andelen förnybara material i en produkt?

–      På RISE jobbar vi inom alla branscher och sektorer med att stötta våra kunder att utveckla hållbara produkter och processer. Vår tjänst, som innebär att vi kan verifiera andelen förnybart innehåll i en produkt eller ett material, är relevant för många branscher. Det kan exempelvis handla om förpackningar men även drivmedel och underlättar för inköpsavdelningar som behöver säkerställa att produkter lever upp till satta krav. Hos tillverkaren handlar det i slutändan om en trovärdighetsfråga och att undvika greenwashing, säger Mathias Berglund på RISE.

Libresse vinnare i testet

Bäst totalbetyg fick de båda bindorna från Libresse, tätt följt av bindorna från Apoliva, ICA och Coop. Libresse Pure Sensitive hade både bäst uppsugningsförmåga och var samtidigt en av dem som släppte ifrån sig minst vätska. I båda dessa moment presterade Änglamark, Deodoc och Natracare sämst.

Högst andel förnybar råvara har Natracare, Änglamark, DeoDoc och Libresse med över 60 %, medan Always Ultra Day och Apoteket Kronan består av runt 30 % förnybar råvara.

Priset på bindor varierar stort. Den billigaste bindan Siempre från Lidl kostar 67 öre/st och den dyraste bindan DeoDoc kostar mer än tio gånger så mycket, 6,90 kr/st.

Fakta om testet - Prestanda

Testfaktas nyhetsredaktion har låtit genomföra ett jämförande laboratorietest av dambindor med vingar. Testet omfattar bindornas tekniska prestanda, utformning och andelen förnybar råvara. Testerna av kvalitet och prestanda har utförts av det franska laboratoriet Eurofins ATS och andelen förnybar råvara har analyserats av RISE (Research Institutes of Sweden).

Följande 13 produkter har testats och analyserats:

  • Libresse Pure Sensitive
  • Libresse V-Protection
  • Apoliva Normal  
  • ICA Ultra Normal
  • Coop Normal
  • Intuition Binda Normal
  • Siempre Ultra Pads
  • Always Ultra Day
  • Always Organic  
  • Änglamark Super
  • Deo Doc Day Pad
  • Apotek Ultratunn
  • Natracare Ultra Pads                                                                                                                           

Testet omfattar bland annat:

  • Dimensioner och passform
  • Uppsugningsförmåga innan läckage (stående och sittande)
  • Penetrationstid (genom spärrlagret) för vätskan
  • Uppsugningshastighet
  • Spridning av den uppsugna vätskan
  • Torrhet mot huden
  • Fästegenskaper på bomull och polyamid

Så utfördes testet:

Test av absorptionsförmåga och fuktighet mot huden
Testet utvärderar hur snabbt och hur mycket mensblod som bindan suger innan risk för läckage och bindans förmåga att kapsla in den uppsugna vätskan så att den inte känns fuktig mot huden. Testerna simulerar användning i både sittande och stående position. För att simulera mensblod användes syntetiskt plasma som blåfärgats.

Testet ger detaljerade data om bindans absorptionshastighet, absorptionskapacitet, distribution av den uppsugna vätskan och bindans torrhet mot huden. Sammantaget blir det ett mått på bindans tekniska prestanda.

Test av storlek, utformning och vikt
Bindornas vikt och mått registreras. Den anatomiska utformningen av bindan och den absorberande ytan bedöms.

Test av fästförmåga
Limremsans bredd och längd har mätts för att avgöra bindans stabilitet under användning. Mekaniska tester utfördes för att testa hur enkel produkten är att ta bort från trosans insida efter två timmars simulerad användning. Utöver det har även en visuell bedömning gjorts av klisterrester och utdragna fibrer från trosan efter borttagning på bomullsmaterial och polyester. 

Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande viktning:

Absorptionsförmåga och fuktighet mot huden   60%
Storlek, utformning och vikt                               20%             
Fästförmåga, limmets påverkan på textilier       20%

Test av andel förnybart material

Utöver prestandatesterna har Testfakta även låtit Sveriges forskningsinstitut RISE testa hur mycket förnybart material de olika bindorna utgörs av. En binda från varje paket utan skyddsremsan för klister maldes ner och förbrändes i en särskild kammare. En IR-spektrometer med extrem känslighet och selektivitet mätte därefter halten av isotopen kol-14, 14C16O2 i den bildade koldioxiden.

Resultatet visar hur stor andel av bindans totala innehåll av kol som kommer från förnybara källor, vilket förenklat visar på andelen förnybart material är i produkten. Superabsorberande pulver är en av beståndsdelarna som ofta är tillverkad av fossilt material, och bidrar till att öka andelen fossilt innehåll. Läs mer om RISE:s mätning av andelen biogent kol i material baserat på halt C 14 här: RISE

Vidare information om biobaserat har vi samlat här: Biobased

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.