Tyskland
Det är vanligt att lämna 5-10 procent, och runda upp till närmsta euro. I Tyskland lämnas dricks genom att man själv talar om den totala summan man vill betala. Om notan slutar på 21.50 euro och du vill betala 23 euro, säg ”23 euro” till servitören. Samma sak gäller när du lämnar över ditt kreditkort. Vänta aldrig på växel innan du ger dricks och lämna inte pengar på bordet när du går.
Japan
Dricks lämnas normalt inte i Japan. Om du försöker ge dricks kommer du troligtvis bli vänligt avvisad, det gäller speciellt på hotell.
Polen
I Polen anses det oartigt att inte lämna dricks. Standardbeloppet ligger på 10-15 procent av restaurangnotan, men kolla om en serveringsavgift redan inkluderats. Vänta på växeln som du sedan ger till din servitör eller lämnar på bordet när du går. Om du säger tack när du betalar uppfattas det som att du inte vill ha någon växel tillbaka.
Spanien
Att ge dricks är inte obligatoriskt i Spanien, men tycker du att servicen varit mycket bra på restaurangen, dricksa 5-10 procent, eller lämna växeln. Oftast får man växeln på en liten bricka och där kan man låta den ligga. På pubar och nattklubbar lämnar man inte dricks.
Sverige
I Sverige finns inget krav på att betala dricks, det är en frivillig gåva från gästen. Förekomsten av dricks varierar stort på olika håll i landet och det skiljer sig mycket mellan olika restauranger. Men det är vanligt att lämna 5-10 procent av beloppet, om man är nöjd.
Hotell och restaurangfackets ordförande Ella Niia, som ska företräda serveringspersonalen, lämnar själv aldrig dricks.
– Vi ska ha lön, inte dricks, säger hon till Testfakta.
– Min stora farhåga är att man riskerar att cementera bilden att det är okej med låga löner i restaurangbranchen ”för de har ju dricksen”. Och det är fel.
Källor: Global Tipping app, HRF.