Under 2021 anmäldes 65 000 cyklar stulna i Sverige, vilket är en minskning på 16 procent från året innan. Men mörkertalet är stort då många inte orkar anmäla.
En undersökning från Folksam visade att augusti är den populäraste månaden för cykelstölder, att de flesta cyklar stjäls i anslutning till bostaden, samt att en av fem stulna cyklar är elcyklar. Vidare visade undersökningen att hälften av cykelstölderna sker nära bostaden, näst vanligast är vid centrum eller vid en affär (16 procent), och många blir av med cykeln vid busshållplatser eller tågstationer (12 procent).
Anmärkningsvärt är att mer än en tredjedel av de stulna cyklarna var inlåsta i eget eller gemensamt utrymme. Samtidigt som antalet anmälda cykelstölder minskar så ökar stölder av elcyklar, som ökade med åtta procent jämfört med tidigare år.
I storstadsregionerna finns organiserade ligor som åker runt med skåpbilar och stjäl systematiskt. De kan länsa hela cykelställ och åka därifrån med cyklar värda över 50 000 kronor. De använder då domkrafter för att bända sönder låsen.
Om man till exempel låser fast framhjulet i ett cykelställ så struntar de helt enkelt i hjulet och tar resten av cykeln. Och om man låser fast den i en vägskylt så har det hänt att de tar bort skylten och lyfter cykeln upp och ur stolpen.
I denna verklighet handlar det om att göra jobbet svårare för tjuven. Ju längre tid det tar att stjäla cykeln desto större chans att du får behålla den.
Det bästa är naturligtvis att skaffa sig ett ordentligt lås. Vårt test av cykellås från 2021 ger vägledning här.
Fler tips som förhindrar cykelstöld:
-
Komplettera cykelns medföljande bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås.
-
Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta.
-
Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.
-
Låt inte cykeln stå ute över natten. Om du kan, ställ in den i cykelförråd eller garage. Lås fast cykeln även inomhus/på egen tomt/balkong.
-
Om det är möjligt, ta av sadeln.
-
Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel.
-
Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt.
-
Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA) och notera cykelns ramnummer. Tänk också på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.
-
Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld. Ett exempel är Bikefinder, en spårningsenhet som sätts i styret, där man med GPS kan följa cykelns position och rapportera stöld i en app. Man kan också köpa till en försäkring.
-
Köp inte en misstänkt billig cykel då den kan vara stulen, och begär kvitto med namn.