Flamskyddsmedel i grillkorv

Flamskyddsmedel i grillkorv

Laboratorietest

Testfaktas analys av grillkorv visar inte oväntat på höga salthalter mycket fett. Mindre väntat var att samtliga fabrikat innehöll flamskyddsmedel och att den ekologiska korven var full av bakterier.

Laboratorietest
Mattias Boström Publicerad: 18 Jun, 2010
Ta bort

Grillkorv är en klassisk sommarfavorit, inte minst på midsommarafton. Testfakta bad därför laboratoriet Eurofins i Nantes, Frankrike, analysera åtta olika fabrikat av svensk grillkorv.
När det gäller näringsvärdet är korvarnas analysresultat relativt korrekta, jämfört med det deklarerade värdet. Vad som däremot inte finns deklarerat, men som visar sig vara mycket högt, är korvarnas salthalt. Värst är Euroshopper, med 3,2 gram salt per 100 gram. Det är mer än dubbelt så salt som en genomsnittlig chipssort.

– Det är jättemycket. I Finland är det lag på att en hög salthalt måste deklareras på förpackningen. Om produkten innehåller mer än 1,7 gram salt per 100 gram, så måste den märkas med ”Kraftigt saltat”. Den här korven ligger bra långt över det. Det är självklart inte bra att äta för ofta, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Eurofins analyserade även förekomsten av bakterier, vid korvarnas bästföredatum. Här var det bara ett fabrikat som utmärkte sig negativt. I Änglamarks ekologiska grillkorv hittade laboratoriet hela 110 miljoner olika bakteriekolonier.
– Det är ett ovanligt högt värde. Det är inte säkert att det rör sig om sjukdomsframkallande bakterier, men det är ett hygienmått på deras produktionsframställning. Och sådana brister kan öka risken för förekomsten av sjukdomsframkallande bakterier. Har man sådana värden i sin produktion så bör man se över rutinerna, säger Lisa Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

[PDF]

På Konsum Värmland, som tillverkar Änglamarks korv är man förvånad över resultatet. Informationschef Klas Olsson säger att man regelbundet gör egna stickprov, och att dessa inte visar på någon större bakterieförekomst.
– Det här är höga värden. Vi kommer med omedelbar verkan göra egna kontroller av vår produktion för att säkerställa att det inte förekommer slarv bland
personalen, säger han.

Den senaste tiden har debatten om flamskyddsmedel varit het i medierna. Testfakta bad därför Eurofins analysera förekomsten av miljögifterna i grillkorv. Samtliga korvar innehöll spår av någon typ av flamskyddsmedel. Det ska dock understrykas att halterna var låga. Förekomsten av dessa kemikalier i livsmedel är dock en fråga som oroar forskarna. Det har exempelvis gjorts omfattande studier på bröstmjölk. Dessa visar på en kraftig ökning av flamskyddsmedel, från början av 70-talet fram till i dag. Forskare menar att flera av flamskyddsmedlen ger allvarliga hälsoeffekter vid långvarig exponering. De kan dessutom skada barn under spädbarnsperioden och även ge skadliga effekter på människors fortplantningsförmåga.

 

– Flamskyddsmedel finns överallt, och det är svårt att undvika att komma i kontakt med dem. Maten är kanske den största källan för vanligt folk, eftersom de finns i animaliska livsmedel, speciellt i fisk. Samtidigt är fisk bra, så jag skulle inte vilja uppmana till att sluta äta fisk, säger Per-Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.
De uppmätta halterna i Testfaktas analys av grillkorv är dock inte anmärkningsvärda eller farliga i sig. Men eftersom flamskyddsmedel finns i allt från korv till datorer kan det sammanlagda upptaget resultera i negativa hälsoeffekter.

Fakta

Laboratoriet Eurofins i franska Nantes har på Testfaktas uppdrag analyserat innehållet i åtta olika fabrikat av grillkorv.

  • Änglamark
  • Scan Hot Dog
  • Hemköp
  • ICA
  • Enebacken (Lidl)
  • Lithells
  • Eldorado
  • Euroshopper

Syftet med analysen är att visa på skillnader i näringsvärde, salthalt, bakterieförekomst och eventuella spårämnen av flamskyddsmedel.
amtliga korvar köptes in i Stockholmsregionen under maj månad och skickades med kyltransport till laboratoriet Eurofins i Frankrike. Tre olika paket av varje sort med två olika "bäst-före-datum" undersöktes. Två paket genomgick en mikrobiologisk analys medan näringsvärden och vatten undersöktes på det tredje.

Energiprocenten anger hur mycket av korvens energi som kommer från fett, protein och kolhydrater. Livsmedelsverkets rekommendation är att högst 30 procent av det dagliga energiintaget ska komma från fett.
akterieförekomsten mäts i enheten CFU (colony-forming units) som är ett mått på antalet livskraftiga bakteriekolonier. Änglamarks korv var den enda i urvalet som visade på anmärkningsvärt höga värden.
Bromerade flamskyddsmedel används för att försvåra antändningen i alltifrån textilier till möbler och datorskärmar. Ämnena är fettlösliga, vilket innebär att levande organismer kan ta upp dem, vilket är en av orsakerna till att de finns i livsmedel. Eftersom de är långlivade kan de också transporteras långa vägar i luft och därmed påträffas på ställen långt från spridningskällan. Fem typer av bromerade flamskyddsmedel har historiskt sett används mest. Det är pentabromdifenyleter, oktabromdifenyleter, dekabromdifenyleter, tetrabrombisfenol och hexabromcyklododekan. I Testfaktas analys påvisades spår av tetra- och pentabromdifenyleter i samtliga grillkorvsfabrikat. Pentabromdifenyleter är klassificerad som miljöfarligt och hälsoskadligt.
et finns risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering genom hudkontakt och förtäring och kan skada barn under spädbarnsperioden. Dessutom är det klassificerat som mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön.

Källa: Kemikalieinspektionen

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.